13. november 2023

Rockwool-direktør om krigssponsor-stempel: Gør indtryk

Rockwools administrerende direktør, Jens Birgersson, fortæller, at det gør indtryk, at de ukrainske myndigheder har udpeget koncernen som krigssponsor.

Rockwools CEO, Jens Birgersson, i Rusland 2021 i forbindelse med en planlagt milliarddyr udvidelse af Rockwools fabrik i den russiske by Vyborg. Efter invasionen i 2022 annullerede Rockwool udvidelsesplanerne. Rockwool (PR-foto)

Ukraines nationale antikorruptions-agentur (NACP) tilføjede mandag morgen Rockwool til listen over “internationale krigssponsorer”.

De ukrainske myndigheder fordømmer på det kraftigste Rockwools fortsatte tilstedeværelse i Rusland og den danske koncerns systematiske leverancer til Ruslands flåde, som Danwatch og Ekstra Bladet tildligere har afsløret.

Og nu reagerer administrerende direktør i Rockwool, Jens Birgersson, på den ukrainske kritik og stemplet som “International Sponsor of War”.

“Selvom ROCKWOOL fortsat overholder alle internationale sanktioner, og den pågældende isolering blev leveret længe før Rusland angreb Ukraine sidste år, gør det selvfølgelig indtryk, at vi er blevet tilføjet listen.”

“Vi forsøger nu at kontakte de ukrainske myndigheder ansvarlige for listen for at sikre, at vi giver al yderligere information, der er relevant i deres vurdering. Også for at forstå mere fuldt ud, om det at blive placeret på denne liste har nogen praktiske konsekvenser i Ukraine.”

Jens Birgersson påpeger blandt andet også, at Rockwool ikke har leveret direkte til den russiske flåde:

“NACP-listen bemærker korrekt, at de juridiske enheder under ROCKWOOL i Rusland ikke leverede isoleringsmaterialer direkte til den russiske flåde, men derimod at en distributør solgte ROCKWOOL-produkterne før krigen begyndte.”

Svarer til en vinduesvisker

Danwatch og Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at Rockwool siden 2014 gennem officielle distributører har solgt produkter, der er anvendt i mindst 31 krigsskibe og ubåde i den russiske flåde. Herunder fregatter, atomubåde og landgangsskibe.

Jens Birgersson påpeger i den forbindelse, at værdien ikke har været særlig stor for Rockwool:

“Det er også værd at bemærke, at værdien af stenuldsisoleringen på et skib udgør en minimal brøkdel af den samlede værdi (mindre end 0,05 procent af det samlede). Det kan sammenlignes med omkostningerne til vinduesviskerne på en gennemsnitlig halvstor bil.”

Ukraines nationale antikorruptions-agentur har også kritiseret Rockwool for at betale skat i Rusland, der går til Ruslands militær.

Rockwools øverste chef mener dog, at koncernen har valgt den mindst dårlige løsning:

“Enten bliver vi i Rusland og betaler skat af overskuddet. Eller forlader vi Rusland og overdrager hele overskuddet, alle fremtidige indtægter og pengestrømme fra en velfungerende forretning til lokale aktører. Begge muligheder er dårlige, så vi vælger den mindst dårlige af de to.”

“Uanset vores ejerskab ville virksomheden fortsætte med at betale de samme skatter, beskæftige de samme mennesker og levere de samme produkter. Det vil reelt set betyde, at ikke kun skatten af det eventuelle overskud, men hele overskuddet, alle fremtidige indtægter og pengestrømme samt en velfungerende forretning ville forblive i russiske hænder”, siger Jens Birgersson blandt andet.

Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right