13. november 2023

Ukraine stempler Rockwool som “international krigssponsor”

Rockwool er havnet på Ukraines liste over internationale krigssponsorer. Myndighederne fordømmer på det kraftigste virksomhedens fortsatte tilstedeværelse i Rusland samt Rockwools systematiske leverancer til Ruslands flåde.

Ukraine kritiserer Rockwools bidrag til Ruslands krigskasse og fordømmer i stærke vendinger virksomhedens leverancer til den russiske flåde. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ved du noget om danske virksomheders forretninger i Rusland, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til danwatch@protonmail.com eller klik på knappen her.
Del din viden

De ukrainske myndigheder har i dag tilføjet den danske koncern Rockwool til listen over “internationale krigssponsorer” som følge af selskabets forretningsaktiviteter i Rusland.

I begrundelsen står der blandt andet:

“Rockwool ser ingen modsætning mellem at ‘stå side om side med det ukrainske folk’ og forsyne aggressorstatens krigsmaskine.”

Internationale krigssponsorer

Listen over “internationale krigssponsorer” vedligeholdes af Ukraines Nationale Antikorruptions-kontor (NACP).

Udover Rockwool og virksomhedens nøglepersoner er 45 virksomheder og 247 individer i skrivende stund på listen – herunder kendte virksomheder som Nestlé, Unilever, Pepsico, Philip Morris International, Alibaba Group og Mondelez International.

Næsten en tredjedel af alle virksomheder på listen kommer fra Kina, mens 23 virksomheder stammer fra lande i Europa. Rockwool er den første skandinaviske virksomhed, som kommer på listen.

Kilde: NACP

Det er Ukraines nationale antikorruptions-agentur (NACP), som står bag listen over “International Sponsors of War”. Rockwool er den første skandinaviske virksomhed, som får stemplet, og i alt tæller listen nu 46 virksomheder, hvoraf 24 er fra Europa. 

Oleksandr Novikov, der er leder af NACP, forklarer, at listen tæller virksomheder, der forsyner Ruslands offentlige og private sektor med varer og tjenester af afgørende betydning, og som samtidig er med til at bidrage til Ruslands budget og finansiering af krigen.

“Efter Ruslands fuldskala-invasion af Ukraine tog Rockwool en bevidst beslutning om at blive på det russiske marked. Gennem distributører fortsætter virksomheden med at levere deres byggematerialer til den russiske stat, herunder det russiske forsvarsministerium.”

“I alt betalte Rockwool gennem sine russiske repræsentationskontorer mere end 16 millioner US dollars i overskudsskat til det russiske budget i 2022. Ethvert beløb bidrager til aggressorstaten, der fortsætter med at føre dens uprovokerede krig mod ukrainske civile og infrastruktur”, siger han.

Mens det ikke har nogen direkte juridiske konsekvenser at komme på listen, er målet ifølge NACP at ramme virksomhederne på deres omdømme og dermed på pengepungen.

Fordømmer Rockwool

NACP begrunder også direkte tilføjelsen af Rockwool med Danwatch og Ekstra Bladets afsløringer af, at Rockwool siden 2014 gennem officielle leverandører har solgt produkter, der er anvendt i mindst 31 krigsskibe og ubåde i den russiske flåde. 

“Det er forfærdeligt. Vi ser nu, hvordan den selvsamme russiske flåde bliver brugt af aggressoren til at beskyde fredelige ukrainske byer. Rockwool burde forstå, at de har bidraget til denne situation”, siger Oleksandr Novikov.

Oleksandr Novikov har en lang karriere som anklager med speciale i antikorruption. Siden 2020 har han været chef for Ukraines Nationale Agentur for Forebyggelses af Korruption, NACP. Foto: NACP (PR-foto)

“Rusland startede en krig mod Ukraine tilbage i 2014, annekterede Krim og indledte en invasion i den østlige del af vores land. I 2022, efter Rusland lancerede en fuldskala-invasion mod Ukraine, holdt Rockwool ikke op med at samarbejde med krigsforbrydere”.

Chefen for antikorruptions-agenturet lægger ikke fingre imellem, når han i dag skal beskrive Rockwools ansvar.

“Vores militær laver utrolige ting i Sortehavet og eliminerer den russiske Sortehavsflåde, men hvad nu hvis Rockwool ikke havde hjulpet den russiske flåde med kritiske materialer dengang? Så ville den mest sandsynligt have haft mindre kapacitet nu, fordi Rusland ikke kan producere sådanne specialiserede materialer internt”.

“Blodet fra fredelige ukrainere, som er blevet dræbt af russiske missiler affyret fra Ruslands flåde, er blandt andet på Rockwools hænder”, siger Oleksandr Novikov.

NACP oplyser, at virksomhederne på krigssponsor-listen også automatisk bliver inkluderet i World-Check, en af verdens største databaser for finansiel risikovurdering. Den bruges blandt af virksomheder, banker og forsikringsselskaber verden over, når de skal foretage en risikovurdering af andre virksomheder eller individer. 

“Konsekvenserne for globale virksomheder af at være på listen er derfor værre end at fortsætte med at handle med aggressor-landet”, skriver NACP i begrundelsen for, at Rockwool nu er optaget på listen.

Danwatch og Ekstra Bladet har forelagt Rockwool en række spørgsmål, men vi har ikke modtaget svar endnu.

Over for Danwatch og Ekstra Bladet har Rockwool tidligere fastholdt, at det er det “mindst dårlige valg” for koncernen at blive i Rusland, hvor den driver fire fabrikker, der angiveligt er flere milliarder kroner værd.

“Vælger vi at forlade Rusland, ved vi, at fabrikkerne vil blive overtaget af en lokal aktør og køre videre, som om intet var hændt – blot i russiske hænder (…) I stedet vælger vi at gøre det, vi mener, tjener det russiske regime mindst godt, nemlig at fastholde et passivt ejerskab”, lød det således fra Rockwool tidligere på året.

Over for Erhvervsstyrelsen har Rockwool desuden erkendt, at man har haft kendskab til, at selskabets produkter via mellemhandlere er blevet anvendt i russiske flådefartøjer. Men koncernen afviser at have et direkte kundeforhold til det russiske militær, da alle produkter sælges gennem mellemhandlere.

Ved du noget om danske virksomheders forretninger i Rusland, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til danwatch@protonmail.com eller klik på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram