14. november 2023

Rockwool risikerer udelukkelse fra milliardkontrakter i Ukraine

Den ukrainske stat vil med stor sandsynlighed afvise at indgå kontrakter med Rockwool, så længe virksomheden står på listen over internationale krigssponsorer, vurderer ekspert. En ny afgørelse gør det lovligt at udelukke sådanne virksomheder fra offentlige udbud.

Over 1,5 millioner bygninger vurderes af FN at være smadret i Ukraine og skal formentlig genopbygges. Men så længe Rockwool er på krigssponsor-listen, kan de lukrative kontrakter vise sig svære at få del i. Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Ved du noget om danske virksomheders forretninger i Rusland, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til danwatch@protonmail.com eller klik på knappen her.
Del din viden

Ukraines udpegning af Rockwool som international krigssponsor kan vise sig at blive en dyr fornøjelse for den danske isoleringsgigant.

For selv om krigssponsor-stemplet først og fremmest er tænkt som et instrument til udskamning, gør de ukrainske myndigheder alt, hvad de kan, for at det også skal kunne mærkes på bundlinjen.

Oleksandr Novikov er chef for Ukraines nationale antikorruptions-agentur, NACP, og er en af initiativtagerne til krigssponsor-listen. Og står det til ham, vil virksomheder som Rockwool få svært ved at vinde kontrakter i den kommende genopbygning af Ukraine.

“Jeg tror ikke, at nogen i vores land ville ønske at bruge krigssponsorernes produkter i genopbygningen, hvis det skaber omsætning for virksomheder, der har støttet drabene på almindelige ukrainere”, siger han til Danwatch og Ekstra Bladet.

En afgørelse fra den ukrainske udbudskommission åbnede i august døren for, at virksomheder, der sender opgaver i udbud, fremover helt lovligt kan udelukke de leverandører, der er udpeget som krigssponsorer.

Også i den forbindelse udsendte NACP en pressemeddelelse, hvori de “opfordrer alle kunder, inklusive statsejede virksomheder, statslige myndigheder og lokale regeringer, til at træffe et bevidst valg og nægte at købe varer fra virksomheder, der finansierer krigen mod Ukraine”.

Danwatch og Ekstra Bladet har forholdt Rockwool udtalelserne fra Oleksandr Novikov og spurgt, om koncernen frygter at blive udelukket fra at deltage i genopbygningen af Ukraine. Det svarer CEO Jens Birgersson ikke på, men skriver i en generel udtalelse:

“Vi forsøger nu at kontakte de ukrainske myndigheder ansvarlige for listen for at sikre, at vi giver al yderligere information, der er relevant i deres vurdering. Også for at forstå mere fuldt ud, om det at blive placeret på denne liste har nogen praktiske konsekvenser i Ukraine”.

Det vil formentlig være et ufravigeligt krav, at man ikke er på den liste, hvis man på nogen måde vil have penge fra den ukrainske stat
Olesia Verchenko
Adjunkt, AAU Business School

Det ukrainske antikorruptions-agentur NACP samarbejder med Refinitiv, som er en af verdens største leverandører af finansielle data.

Dermed kommer udnævnelsen af Rockwool også med i den verdensomspændende World-Check-database, som bruges af virksomheder over hele verden.

“World-Check er en database, som banker, advokatfirmaer og forsikringsselskaber bruger til at vurdere risici. Bliver man inkluderet i den database, kan det potentielt have negative konsekvenser for ens omdømme og påvirke ens risiko-rating”, siger Andreas Rasche, som er professor med speciale i virksomhedsansvar og ESG ved Copenhagen Business School.

Oftest bruges databasen dog sammen med andre kilder – især når der er tale om virksomheder, hvor der i forvejen findes meget information. For Rockwools bestyrelsesformand Thomas Kähler og resten af bestyrelsen på Ukraines krigssponsor-liste kan det dog blive et større problem.

“Databasen har normalt større effekt på individer, som er på denne her liste, fordi der som regel er færre kilder til information om individer”, siger Andreas Rasche.

En talsperson fra World-Check bekræfter over for Danwatch og Ekstra Bladet, at de følger NACP tæt og opdaterer databasen regelmæssigt med nye tilføjelser på den ukrainske liste.

Genopbygning for milliarder

Genopbygningen af Ukraine bliver efter alt at dømme et enormt marked for de virksomheder, som får del i kagen. 

Ifølge en vurdering, som Verdensbanken har lavet i samarbejde med FN, EU og den ukrainske regering i foråret 2023, forventer man at skulle bruge over 930 milliarder kroner på at genopbygge bygninger og kritisk infrastruktur. Hertil kommer al den skade, som er sket siden da.

Det potentiale er der stor dansk interesse i at få del i. Den danske regering har etableret en såkaldt Ukrainefond på 7 milliarder kroner, som blandt andet indeholder en statslig låne- og garantiordning til de virksomheder, som vil deltage i genopbygningen.

Selv har Rockwool også lavet en fond, hvor der sammenlagt er øremærket 300 millioner kroner til genopbygningsprojekter i Ukraine.

Alligevel har der længe været modstand blandt ukrainske embedsfolk mod at lade Rockwool få del i det lukrative marked.

“Jeg ser det som værende ekstremt usandsynligt, at de kan vinde et offentligt udbud om genopbygningen”, sagde Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, til B.T. i marts.

Udelukket fra statslige kontrakter

Samme vurdering har Olesia Verchenko, adjunkt ved AAU Business School under Aalborg Universitet. Hun er ekspert i finansielle markeder og ukrainsk økonomi og stammer selv fra Ukraine.

”Min vurdering er, at det her kunne have stor betydning for Rockwool. Det er stort set garanteret, at de fremover ikke får lov at deltage i udbud, hvor pengene kommer fra statsbudgettet”, siger hun.

”Regeringen tager denne her liste meget bogstaveligt. Det vil formentlig være et ufravigeligt krav, at man ikke er på den liste, hvis man på nogen måde vil have penge fra den ukrainske stat. Det gælder både for de statslige kontrakter, der sendes i udbud nu, og dem der kommer i forbindelse med genopbygningen”.

Langt de fleste penge til genopbygningen af Ukraine vil formentlig komme fra internationale donorer og ikke fra den ukrainske stat. Derfor vil det ifølge Olesia Verchenko i sidste ende være op til donorerne, i hvor høj grad de vil læne sig op ad listen.

”Men hvis der er stor konkurrence ved genopbygningen – og det kommer der til at være – så kunne det godt blive et kriterium, man ville kigge på. Alt andet lige vil det være mindre risikabelt for ens eget omdømme at vælge en anden leverandør”, siger Olesia Verchenko.

Ved du noget om danske virksomheders forretninger i Rusland, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til danwatch@protonmail.com eller klik på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right