7. februar 2024

Begejstret Putin: Ny super-fregat med Rockwool er klar  

Endnu et krigsskib i den russiske flåde, der er isoleret med Rockwool, er nu overgået til aktiv kamptjeneste.

Her ses præsident Putin på lang afstand holde en tale den 25. december ombord på Ruslands nye superfragt Admiral Golovko, som er isoleret med Rockwool. PR-foto United Shipbuilding

Det russiske militær råder nu over endnu en topmoderne superfregat, der er udstyret med hypersoniske Zircon-krydsermissiler, der kan ramme mål 1.000 kilometer væk.

Under en officiel ceremoni på skibsværftet Severnaya Verf i Sankt Petersborg den 25. december lagde præsident Putin ikke skjul på, hvor vigtigt det nye krigsskib er. 

“Admiral Golovko er en serieproduceret fregat. Sådanne skibe udgør rygraden i flådens angrebsgrupper i fjerntliggende havzoner”, lød det blandt andet fra den russiske præsident.

Som Danwatch og Ekstra Bladet tidligere har afsløret, så er Admiral Golovko isoleret med Rockwool. Det gælder også de to andre kampklare fregatter i samme serie Admiral Gorshkov og Admiral Kasatonov, som den danske stenuldsgigant ligeledes har solgt isolering til. 

Danwatch har fulgt Golovkos aktivitet de seneste måneder og fregattens rute. Den inkluderer også en tur gennem dansk farvand, inden Golovko i midten af januar ankom til den Nordlige flådes base i Severomorsk i Arktis, hvor den nu gør tjeneste.

FAKTA

Superfregatten Golovko  

Her er ses en kortlægning af Admiral Golovkos færden siden, at Rockwool i 2015 solgte materialer, der er anvendt i fregatten.

August 2015

Rockwool for millioner

Rockwools faste distributør MKS leverer materialer for 5,9 mio. rubler til skibsværftet  Severnaya Verf i Sankt Petersborg. Som det fremgår af kontrakten, så er isoleringen øremærket skib 923, som er Admiral Golovko. 

August 2015

30. januar 2020

Skibsværft bekræfter

I en artikel i den russiske militærpublikation Mil.Press bekræfter skibsværftet Severnaya Verf’s presseafdeling, at der bruges Rockwool i alle fregatter. Udover tre fregatter, der er overgået til aktiv kamptjeneste, har skibsværftet syv tilsvarende fregatter i pipeline.

“Til korvetter køber vi isolering fra virksomheden Tizol, til fregatter – fra Rockwool,” lyder det.

30. januar 2020

Maj 2020

Søsættes ved stor ceremoni

Admiral Golovko søsættes på Severnaya Verf under overværelse af blandt andre Nikolai Yevmenov, øverstkommanderende i Ruslands flåde. 

Foto: PR-foto United Shipbuilding

Maj 2020

22. november 2023

Spottet i Danmark

Golovko bliver spottet i dansk farvand af Kurt Pedersen fra Facebook-gruppen Under Broen på vej mod Severnaya Verf i Sankt Petersborg. Under en del af sejladsen blev fregatten eskorteret af et patruljeskib fra Søværnet.

Foto: Kurt Pedersen

22. november 2023

1. december 2023

Færdig med test

Severnaya Verf meldet ud, at Golovko nu officielt har afsluttet en lang række statslige test på skibsværftet og til søs i Østersøen samt Barents- og Hvidehavet – og er klar til at blive overdraget til flåden.

Foto: PR-foto United Shipbuilding

1. december 2023

25. december 2023

Putin roser Golovko

Præsident Putin deltager i en officiel ceremoni på Severnaya Verf for at markere, at Admiral Golovko nu er en del af flåden. I sin tale roste Putin blandt andet Golovko’s missilsystem:

“Det blev skabt ved hjælp af de mest avancerede teknologier og er udstyret med Kalibr- krydsermissiler, som har bevist deres høje effektivitet under kampforhold”, sagde Putin.

Foto: kremlin.ru

25. december 2023

31. december 2023

Kurs mod Arktis

Golovko bliver igen spottet i dansk farvand. Denne gang med med kurs den modsatte vej mod Murmansk i Arktis. Det skriver en bruger i Facebook-gruppen “Under Broen”, der holder øje med blandt andet krigsskibe i dansk farvand.  

31. december 2023

11.januar 2024

Klar til krig

Golovko ankommer til den nordlige flådes base i Severomorsk i Arktis, hvor den nu gør tjeneste. Fregatten blev modtages af blandt andre chefen for den Nordlige flåde, admiral Alexander Moiseev. (Foto: Det russiske forsvarsministerium)

11.januar 2024

Admiral Golovko og dens to søsterfregatter er blandt de mest avancerede og omtalte skibe i den russiske flåde. Udover at være udstyret med hypersoniske Zircon-krydsermissiler har fregatterne også Kalibr-missiler, der kan monteres med atomsprænghoveder.

De spiller derfor en vigtig rolle for Ruslands militær, har militæranalytiker Anders Puck Nielsen tidligere vurderet over for Danwatch.

“De er meget vigtige for Ruslands flåde. Det er skibe, der gør dem i stand til at operere på store afstande. Fregatterne kan bringe enormt meget ildkraft til et område, hvor man kan ligge og skyde mod andre skibe, men også lave bombardementer ind over et land,” siger han.

Rockwools salg af materialer til de tre fregatter skete gennem en af selskabets officielle distributører i Rusland, virksomheden MKS, og havde en samlet værdi på 12,1 mio. rubler svarende til over 1,5 mio. danske kroner i den daværende gennemsnitlige kurs.

Danwatch og Ekstra Bladet har tidligere spurgt Rockwool om salget. Dengang svarede kommunikationschef i Rockwool Gruppen, Michael Zarin blandt andet: 

“Via distributører er vores produkter bredt tilgængelige på det russiske marked, hvilket også er tilfældet på mange andre markeder. Hverken ROCKWOOL A/S eller vores russiske datterselskaber sælger direkte til russiske slutbrugere eller har et kundeforhold med det russiske militær.”

Fernanda Hopenhaym Cabrera, som er medlem af FN’s Arbejdsgruppe for Virksomheder og Menneskerettigheder, der er med til at implementere og rådgive om UNGP, mener, at Rockwool har et ansvar for, at selskabets produkter nu sidder i tre aktive fregatter i Ruslands flåde.

“Hvis deres datterselskab i Rusland sælger til distributører, som så sælger til det russiske militær, så har Rockwool selvfølgelig et ansvar for hele værdikæden. De kan ikke bare sige, at de ikke ved noget om det.”

FN’s retningslinjer gælder for alle virksomheder, uagtet om de vedkender sig dem eller ej. Men virksomheder som Rockwool, der offentligt slår sig op på at overholde UNGP, forventes ifølge Fernanda Hopenhaym også rent faktisk at gøre det.

”En virksomhed, som har en menneskerettighedspolitik og som offentligt forpligter sig til UNGP, burde have mekanismer til at sikre sig, at dens produkter ikke ender et sted, hvor de bidrager til menneskerettighedsbrud,” siger hun.

Dertil mener Fernanda Hopenhaym, at det er en skærpende omstændighed, at to af handlerne fandt sted efter Ruslands ulovlige annektering af Krim i 2014, hvor Rusland har stået bag en militær aggression og veldokumenterede brud på menneskerettighederne. I sådanne tilfælde forventes virksomheder at foretage en udvidet risikovurdering – også kaldet due diligence – for deres forretning.

”Det virker ikke som om, at Rockwool i dette tilfælde har foretaget en udvidet due diligence for hele deres værdikæde og forretningspartnere. Hvis de virkelig ønsker at være en virksomhed, der respekterer menneskerettighederne og lever op til deres ansvar, så skulle de have gjort mere under disse forhold”, siger hun.

Udover de tre færdigbyggede fregatter med Rockwool er skibsværftet Severnaya Verf i fuld gang med at bygge fem andre fregatter af præcis samme type i klassen projekt 22350. Det drejer sig om skibene Admiral Isakov, Admiral Amelko, Admiral Chichagov, Admiral Yumashev og Admiral Spiridonov

Fregatterne i serien 22350 er i den grad på Putins radar. Den russiske præsident mødte således også personligt op på skibsværftet Servernaya i april 2019, da to af fregatterne under konstruktion, Admiral Amelko og Admiral Chichagov, skulle køllægges. (PR-Foto)

Herudover har Severnaya Verf underskrevet en kontrakt om yderligere to: Admiral Kapitanets og Admiral Vysotsky.

Som Danwatch og Ekstra Bladet tidligere har afsløret, så har Rockwool leveret isolering, der er endt i mindst 31 russiske krigsskibe.

Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram