Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Producent trækker omstridt sprøjtemiddel af markedet

Producenten bag sprøjtemidlet chlorpyrifos, der anklages for at skade børns intelligens, trækker produktet af markedet.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Det var et af verdens bedst sælgende insektmidler, men nu trækker producenten af chlorpyrifos produktet af markedet. Forklaringen er, at salgstallene rasler ned. 

“Vi har truffet den vanskelige beslutning at stoppe med at producere chlorpyrifos”, sagde direktør for Cortevas plantebeskyttelsesafdeling, Susanne Watson, i går til Reuters.

“Det er en glædelig nyhed, men vi skal nok ikke glæde os for tidligt”, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og Harvard University.

Tre frie forskere og et hemmeligt rotte-studie

Chlorpyrifos blev i årtier solgt i flere end 100 lande som insektmiddel, der virker ved at angribe nervesystemet hos insekter. Ifølge producentens egne studier, der i sin tid fik stoffet godkendt i EU, er stoffet ufarligt for mennesker. Men uafhængige studier viste senere en sammenhæng mellem chlorpyrifos og ADHD samt lavere fødselsvægt hos spædbørn og IQ hos skolebørn.

Chlorpyrifos var på vej til at blive godkendt i EU igen, da to svenske toksikologer, Axel Mie og Christina Rudén fra Karolinska Institutet i Stockholm besluttede at se nærmere på Dows egne data.

“Det var først, da de to svenske toksikologer gennemgik forsøgene, at den forkerte konklusion blev opdaget”, siger Philippe Grandjean, der samarbejdede med svenskerne om granskningen af Dows data.

Forskerne fandt alvorlige fejl i producentens data. Og de fandt tegn på, chlorpyrifos faktisk skader små hjerner i udvikling hos rotter. Dermed er der risiko for, at stoffet skader hjernen hos børn.

Stop for chlorpyrifos i Danmark

I juni 2019 dokumenterede Danwatch og syv internationale medier, at chlorpyrifos findes i hver tredje citrusfrugt i Danmark, og 5,5 procent af alle sprøjtede frugter og grøntsager i EU. Fordi de importeres fra lande, hvor chlorpyrifos er tilladt.

Læs undersøgelsen: Vi spiser et sprøjtemiddel, der er forbudt i Danmark

Fødevareminister Mogens Jensen (S) besluttede kort efter at forbyde chlorpyrifos, også i importerede fødevarer. Ministeren ville desuden undersøge muligheden for et forbud i EU. Kort efter meddelte de største danske supermarkedskæder et stop for chlorpyrifos.

Læs: Slut med giftige bananer i de fleste store supermarkeder

En måned senere i august sidste år, kom en historisk udtalelse fra EUs videnskabelige komite for fødevarer, EFSA. Komiteen udtalte, at man ikke kunne stå inde for sikkerheden ved chlorpyrifos. 

I december vedtog EU Kommissionen efter en afstemning blandt medlemslandene, at chlorpyrifos ikke kan godkendes igen. 

I USA har New York, Hawaii og Californien, en af USAs største landbrugsstater, allerede forbudt chlorpyrifos. I Danmark har stoffet ikke været godkendt siden 2006, men den danske kemikalievirksomhed Cheminova har fremstillet produkter med chlorpyrifos indtil 2016. 

Godkendt på fejlagtig forskning

Corteva Agriscience, der tidligere hed Dow Chemicals, er den største, men ikke den eneste producent af chlorpyrifos, og dermed er midlet ikke væk fra hylderne. Derudover findes beslægtede midler som chlorpyrifos-methyl, der har været godkendt i flere EU-lande. Ingen af midlerne er i dag godkendt i Danmark. 

Men historien om chlorpyrifos er lærerig, fordi dette pesticid blev godkendt ud fra fejlagtige testdata”, siger Philippe Grandjean.

“Selv om problemet nu ser ud til at blive løst, står spørgsmålet tilbage: Hvor mange af den slags fejl er der sket, så farlige pesticider er blevet godkendt på forkert grundlag?” 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.