Artiklen er opdateret med tal og svar fra pensionsselskaberne (28.10.24)
De har været ikoniske i flere årtier. Det røde logo er blevet båret af store stjerner som Bob Dylan, Marilyn Monroe, Beyoncé osv. Og i dag forbindes logoet med et af verdens førende jeansmærker.
Levi’s, som er en del af den amerikanske tøjproducent Levi Strauss & Co., har siden midten af 1800-tallet udviklet sig til en storproducent af denimprodukter. Men i nyere tid har virksomheden også positioneret sig som et socialt bæredygtigt mærke.
“Vi forpligter os til at beskytte og forbedre vores medarbejderes velvære”, skriver den mangemilliarder store virksomhed på dens hjemmeside. Virksomheden hævder at bruge dens rækkevidde til at “være fortaler for og støtte organisationer, som adresserer de vigtigste sociale problemer i dag”.
Men bag det ikoniske røde logo gemmer sig nogle produktionsforhold, som sætter spørgsmålstegn ved virksomhedens troværdighed.
Det står klart i en nylig rapport fra den uafhængige organisation Worker Rights Consortium, WRC, som blev offentliggjort i sommeren 2024. Rapporten viser, at Levi’s samarbejder med en tyrkisk fabrik, som ikke overholder deres ansattes fundamentale rettigheder. Og selvom Levi’s kender til de dårlige arbejdsforhold, fortsætter samarbejdet.
Ikke nok med at samarbejdet fortsætter, så har en række danske pensionsselskaber investeret flere millioner kroner i tøjgiganten.
Ulovlig massefyring
En dag i november 2023 går arbejderne i strejke på Özak Global-fabrikken i det sydlige Tyrkiet. De har fået nok af dårlige lønninger, arbejdsdage på op til 19 timer samt trusler og chikane fra deres arbejdsgivere.
Som svar vælger ledelsen at sende et signal til de strejkende ved at fyre en medarbejder. Men denne handling får blot situationen til at eskalere. Strejkerne tager til i den efterfølgende tid, og flere medarbejdere tilslutter sig.
Samtidig melder mere end tre fjerdedele af medarbejderne på fabrikken sig ud af deres hidtidige fagforening, som ifølge WRC favoriserer fabrikken, og ind i den uafhængige fagforening Birtek-Sen.
Ledelsen af fabrikken reagerer ved at udsætte arbejderne, som har tilsluttet sig den uafhængige fagforening, for trusler om fysisk vold og opsigelse. Således overtræder ledelsen medarbejdernes ret til foreningsfrihed.
Situationen topper, da ledelsen vælger at sætte handling bag sine ord. Under endnu en strejke fyres de knap 400 medarbejdere, som deltager i strejken. Det svarer til mere end halvdelen af fabrikkens ansatte.
Ifølge tyrkisk lov er det forbudt for arbejdsgivere at fyre medarbejdere, som deltager i strejker, medmindre domstolen har erklæret strejken for ulovlig.
Brud på kodeks
Udover at hændelsen overtræder tyrkisk lov og bryder med menneskerettighederne, er det også en overtrædelse af Levi’s etiske, sociale og miljømæssige standarder for egne leverandører.
Og måske er det derfor, at Levi’s i første omgang tager klar afstand fra fabrikkens måde at drive stedet på.
I en besked til fabrikkens ledere gør jeansvirksomheden det klart, at den ikke tolererer denne opførsel. Det fremgår af rapporten fra WRC, som løbende har været i kontakt med Levi’s og Özak Global-fabrikkens ledelse og ejere.
Alligevel har Levi’s valgt at fortsætte samarbejdet med Özak Global-fabrikken. En beslutning de har truffet for at sikre, at “der ikke sker yderligere jobtab”, lyder det i en mail til Danwatch.
Dog fortsætter deres samarbejde “på en betinget basis”, som de formulerer det, “der afhænger af ledelsens opfyldelse af en detaljeret genopretningsplan”. Hvad denne plan helt præcist indebærer, fortæller Levi’s ikke.
Men selvom Levi’s har indført en “detaljeret genopretningsplan”, som skal sikre medarbejdernes vilkår, krænker Global Özak-fabrikken fortsat medarbejdernes ret til foreningsfrihed.
Det fortæller den uafhængige fagforening Birtek-Sen, som Danwatch har været i dialog med.
Ifølge formanden for fagforeningen, Mehmet Türkmen, bliver fabriksarbejderne fortsat udsat for trusler om fyring, hvis de overvejer en anden fagforening, end den som fabrikken stiller til rådighed.
Og selvom medarbejderne ikke længere tvinges til at arbejde 19 timer i træk, udsættes de fortsat for voldsomt arbejdspres.
“Levi’s skal straks ophøre med samarbejdet med Özak Textile, som har begået så umenneskelige forbrydelser mod arbejdstagerne, og de bør betale fagforeningskompensation til alle Özak-arbejdere, der blev fyret for at være medlemmer af vores fagforening”, lyder budskabet fra fagforeningsformanden Mehmet Türkmen.
Danske pensionsselskaber følger udviklingen
Danwatch har henvendt sig til en række danske pensionsselskaber, som har investeringer i Levi Strauss & Co., for at høre, hvad de tænker om at have investeringer i et selskab, hvis produktion krænker menneskerettighederne.
Det gælder pensionsselskaberne PensionDanmark, Velliv, Pensam og Danmarks største pensionsselskab, PFA.
Fra alle pensionsselskaber lyder det, at de tager sagen alvorligt og vil følge sagen i de kommende måneder.
Sandra Metoyer, der er chef for ansvarlige investeringer i Velliv vurderer dog “for nuværende, at Levi Strauss har reageret tilstrækkeligt”. Mens PensionDanmark hæfter sig ved, at de “kun har en meget begrænset obligationsinvestering i Levis”.
For PFA er det afgørende, at de selskaber, de investerer i, lever op til både national lovgivning og FN’s retningslinjer for menneskerettigheder, lyder det i en mail til Danwatch.
“Vi tager situationen meget alvorligt og er i gang med at undersøge sagen nærmere med vores samarbejdspartnere”, lyder svaret fra pensionsselskabets chef for ESG-investeringer, Rasmus Bessing.
Ved halvåret havde PFA investeret 42 millioner kroner i Levi Strauss & Co.
Se pensionskassernes svar nederst i artiklen.
Danske pensionskroner i Levi Strauss & Co
Et klart problem
Spørger man professor i ledelsesfilosofi og virksomhedsetik ved Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff, er det et klart problem, at tøjgiganten har valgt at fortsætte samarbejdet.
“Hvis der er for mange modsætninger mellem, hvad virksomheden siger, og hvad de gør, så bryder de med tilliden. Og tillid er afgørende for, at en forretning kan løbe rundt", siger professoren og tilføjer:
“Levi’s er et brand, som signalerer frihed. Derfor er det et problem for dem, hvis de pludselig bliver forbundet med krænkelse af menneskerettighederne”.
Der er mere og mere fokus på, at virksomheder driver en social bæredygtig virksomhed. Derfor går det ud over deres omsætning, hvis de ikke holder deres ord, fortæller Jacob Dahl Rendtorff.
Dog mener han også, at det er en god idé at prøve at samarbejde med en leverandør, “men det forudsætter, at leverandøren er villig til at leve op til de kodekser, som bliver sat”, siger han og tilføjer:
“I den forbindelse er det vigtigt at gøre sig det klart, hvornår grænsen er overskredet, og samarbejdet skal ophøre”.
Størstedelen af de 400 medarbejdere, som blev afskediget for deres ret til foreningsfrihed, kunne ikke finde andet arbejde i op til seks måneder efter fyringen, fordi de blev blacklistet internt i branchen. Mere end 30 arbejdere måtte flytte til andre provinser for at finde arbejde. To personer forsøgte selvmord, fortæller fagforeningen.
Efter et år har kun en fjerdedel af de fyrede fundet arbejde igen ved tekstilfabrikker.
Levi’s har købt produkter fra den tyrkiske fabrik i 10 år, og i de sidste tre år har fabrikken udelukkende produceret jeans og shorts til Levi’s.
DOKUMENTATION