Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Europæiske tøjfirmaer støtter sanktioner mod Cambodja

Europa-kommissionen har besluttet at begrænse Cambodjas handelsmuligheder efter menneskerettighedsbrud. European Branded Clothing Alliance, der repræsenterer nogle af verdens største tøjmærker, støtter beslutningen. Cambodjanske producenter frygter, at arbejdere i landet rammes hårdt.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Efter flere overtrædelser af menneskerettighederne, udtrykker European Branded Clothing Alliance (EBCA) støtte til EU-Kommissions beslutning, om at begrænse Cambodias fordelagtige handelsaftale med det europæiske marked. Overtrædelserne inkluderer blandt andet undertrykkelse af politiske modstandere.

EBCA repræsenterer blandt andet globale tøjbrands som H&M, Levi’s, Ralph Lauren, samt cirka 60 andre tøjbrands.

Fordelagtige handelsvilkår

Siden 2001 har Cambodja været en del af EU-kommissionens handelsaftale Everything But Arms (EBA). Den giver udvalgte udviklingslande told- og kvotefri adgang til det europæiske marked for alle produkter, undtagen våben. EBA-status gives til lande på den betingelse, at de respekterer internationale menneskerettighedstraktater, samt Den Internationale Arbejdsorganisations (ILO) kernekonvention.

Ifølge EU-Kommission er Cambodja den næststørste modtager af EBA-aftalens fordele. I 2018 importerede EU varer fra Cambodia til en værdi af 39,6 milliarder kroner, hvoraf 95% var toldfrit under EBA-aftalen.

Europa-Kommission konkluderer efter en længere undersøgelse, at overtrædelser af arbejdstager- og menneskerettigheder i løbet af de seneste tre år, er grunden til, at den delvist anbefaler at tilbagetrække Cambodjas frihandels-fordele. Centrale overtrædelser inkluderer den Cambodjanske regerings hårde linje over for uafhængige medier, dens opløsning af oppositionspartiet Cambodian National Rescue Party (CNRP) og anholdelsen af partiets leder Kem Sokha, samt overtrædelser mod andre politikere, journalister og aktivister.

Tekstilindustrien rammes hårdt

Garment Manufacturers Association i Cambodia (GMAC), mener at EU-Kommissionens tiltag vil ramme arbejderne i Cambodjas tekstilindustri hårdt.

“Den delvise tilbagetrækning (af handelsfordele, red.) annonceret den 12 februar, vil berøre arbejdernes levevilkår, særligt kvindernes,” udtaler GMCA.

“Vi opfordrer Europa-Kommission og medlemmer af Europa-Parlamentet til at genoverveje deres beslutning, og tage de værdier og mål i betragtning, som aftalen blev baseret på for nærmere 20 år siden: Udviklingshjælp, fattigdomsbekæmpelse og værdig beskæftigelse.”

GMAC bemærker, at tekstilindustrien, som EBA-aftalen især har hjulpet, har løftet millioner af cambodjanere ud af fattigdom – arbejdere som nu er sårbare på grund af EU-Kommissionens beslutning.

Er menneskerettighederne værd at beskytte?

European Branded Clothing Alliance anerkender, at beslutningen fra EU-Kommissionen vil have en stor socioøkonomisk effekt på de mest udsatte dele af den cambodjanske befolkning. EBCA støtter dog stadig beslutningen, og opfordrer Cambodjas myndigheder til at samarbejde med EU-Kommissionen, for at rette op på overtrædelserne.

“Vi opfordrer de cambodjanske myndigheder til at forpligte sig til at respektere menneske- og arbejdstagerrettigheder, såvel som at skabe mere plads til den nationale politiske debat. Vi opfordrer også EU-Kommissionen til at etablere en klar plan og tidslinje for regeringen i Cambodja, for at kunne registrere fremskridt over de kommende måneder.”

Europa-Kommissionens tilbagetrækning af Cambodjas frihandels-fordele erstattes af EU’s normale toldafgifter, og træder i kraft den 20. august 2020.

Oversat af Andreas Kaas Wium Pedersen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.