En Danwatch-undersøgelse

Derfor skal du læse undersøgelsen

Josephine Mittag

Josephine Mittag

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

25. oktober 2017
Danwatch undersøger, hvad der sker med asylansøgere og migranter, hvad de lever af, og hvem, der lever af dem. Dette er den første af en række undersøgelser om de uønskede europæere, som handler om de arbejdere, der plukker vores dåsetomater.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Dette er den første af en række undersøgelser om de uønskede europæere.

Louise Voller, chefredaktør, Danwatch Tweet

Hvert år flygter millioner af mennesker fra fattigdom og forfølgelse. I 2016 søgte 1,4 millioner mennesker asyl i Europa, i år er antallet faldet til knap 475.000 indleverede asylansøgninger der skyldes stigende bevogtning af Europas grænser.

Uanset hvad de forlader i deres hjemlande, drømmer de om det samme. Et liv i sikkerhed i Europa. Nogle får asyl, mange får afslag, og nogle forsvinder tilsyneladende og lever et liv som papirløse. Mere end én million asylansøgere har nu ventet mere end to år på svar om asyl. Ønskede eller ej lever de som nye europæere.

Danwatch undersøger, hvad der sker med asylansøgere og migranter, hvad de lever af, og hvem, der lever af dem.

Dette er den første af en række undersøgelser om de uønskede europæere, som handler om de arbejdere, der plukker vores dåsetomater. Siden 2014, hvor Danwatch første gang dokumenterede horrible arbejds- og levevilkår for tomatplukkere i Syditalien, er problemerne kun vokset, fortæller eksperter i migration og landbrug. Antallet af kontraktløse arbejdere er steget. Lønnen er stadig omkring 2 euro i timen, og arbejderne lever i kummerlige ghettoer eller i nogle tilfælde asylcentre, der er drevet af organiseret kriminelle.

Danske supermarkeder indkøber stadig dåsetomater fra Syditalien, hvor en kvinde og en mand er død af hjertestop i Syditaliens landbrug, fordi de blev nægtet lægehjælp.

Læs supermarkedernes svar her i undersøgelsen.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.