En Danwatch-undersøgelse

Hvor ender Malaysias elektronik henne?

Foto: Amin Kamrani
Research: Sara Kaas-Petersen
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
28. juni 2019
Malaysia er en af verdens førende eksportører af de halvledere eller computerchips, som findes i stort set al vores moderne teknologi. Men det er ikke særligt nemt at spore, hvor alle de malaysiske chips ender henne.

Computere, telefoner og alle andre slags elektroniske gadgets er lavet af hundredvis af mindre komponenter og delsystemer, som alle har deres egne, komplekse varekæder.

Om undersøgelsen

Danwatch har været i Malaysia for at tale nogle af de hundreder af tusindvis af migrantarbejdere, der spiller en afgørende rolle for landets elektronikindustri.

I Malaysia interviewede vi 12 arbejdere fra tre forskellige fabrikker og har siden gennemført en række interviews med arbejdere via videoopkald.

Undersøgelsen blev støttet af det EU-finansierede projekt Make ICT Fair og udgivet i samarbejde med Setem.

Før telefonen ender i din hånd, har dens små dele og dimser som regel krydset adskillige landegrænser, og den er så blevet samlet et helt tredje sted, inden den sendes afsted til butikker og forbrugere.

Så skønt Malaysia eksporterer tusindvis af tons elektronik hvert år, er det ikke nogen simpel sag at spore, hvor det præcis ender henne.

I 2018 udgjorde elektronik mere end en tredjedel af Malaysias samlede eksport. Samme år importerede EU malaysisk elektronik for omkring otte milliarder euro ifølge FN’s Comtrade database.

Langt størstedelen af Malaysias tech-varer er imidlertid endt i Kina, Hong Kong og Singapore over de seneste år. Her bliver delene gerne samlet til andre produkter og muligvis videreeksporteret til nogle af de samme lande, inden de udskibes til forbrugermarkeder – for eksempel til Europa, som importerer langt størstedelen af dets elektronik fra Østasien.

Centralt for alt der er moderne

Hvad er en halvleder?

Halvledere er fundamentale for stort set alle elektroniske apparater, der produceres i dag – fra telefoner og computere til tyverialarmer og smarte biler – for alt, hvad der er computerbaseret eller bruger radiobølger, er afhængig af dem.

De er grundlaget for mikrochips, dioder og transistorer.

De fleste halvlederchips i dag er lavet med silicium – det, der hedder silicon på engelsk. Det er det, udtryk som Silicon Valley og The Silicon Economy kommer fra – opkaldt efter det silicium i halvledere, som al moderne elektronik i sidste ende baserer sig på.

Kilder: HowStuffWorks 2019, Science ABC, Encyclopædia Britannica

Malaysias elektronikeksport kan overordnet opdeles i tre kategorier: halvledere, ydre computerenheder og forbrugerelektronik, og halvledere, som er hovedkomponenten i computerchips, er den type elektronik, som Malaysia eksporterer mest af.

De er essentielle for alt, der er moderne eller elektronisk, uanset om der er tale om at køre en bil, surfe på nettet eller om at bruge en supercomputer – ultimativt er alt baseret på halvledere og mange af dem

Jimmy Goodrich, vicepræsident for Internationale Affærer i Halvlederindustriens Forbund til Quartz

 

I løbet af de seneste to år har Malaysia været verdens største eksportør af halvledere til USA og den næststørste eksportør til Tyskland, Østrig og Japan, viser tal fra UN Comtrade. Kun Kina har sendt flere halvledere til de tre sidstnævnte lande.

Hvor de store elektronikvirksomheder med velkendte navne engang fremstillede deres egne produkter, er det i dag normalt, at disse virksomheder hyrer en række underleverandører, som er ansvarlige for opgaver som design, fremstilling og emballering. Disse partnere hyrer igen andre underleverandører som en del af produktionsnetværket.

Halvledere er en del af deres egne komplekse varekæder, før de på et tidspunkt ender i stort set alt elektronisk udstyr.

“De er essentielle for alt, der er moderne eller elektronisk, uanset om der er tale om at køre en bil, surfe på nettet eller om at bruge en supercomputer – ultimativt er alt baseret på halvledere og mange af dem”, som Jimmy Goodrich, vicepræsident for Internationale Affærer i Forbundet for halvlederindustrien (SIA), har sagt til erhvervsnyhedsmediet Quartz.

Indersiden af verdens mest kendte enheder

Sagen er – og sådan forholder det sig med alle varekæder for elektronik – at det sjældent er muligt at konkludere, at en halvleder alene er ‘made in Malaysia’. Reelt færdiggør de malaysiske fabrikker ofte kun komponenter, som allerede er blevet fremstillet i andre lande. Det forklarer Timothy J. Sturgeon, en ekspert i informationsteknologi og seniorforsker på Massachusetts Institute of Technology.

”Malaysias højtbesungne halvleder-industri består hovedsageligt af fabrikker, der pakker og belægger computerchips, som er lavet andre steder – hovedsageligt i Taiwan, Singapore og i USA. Mange, hvis ikke de fleste, af de samlede computerchips og undersystemer bliver derefter fragtet til Kina, hvor de bliver inkorporeret i de endelige produkter, og mange af dem bliver herefter eksporteret til globale markeder”, fortæller Sturgeon til Danwatch.

Det er også tilfældet på Possehl-fabrikken, hvor Danwatch har afsløret arbejdsforhold, der ifølge eksperter kan betegnes som tvangsarbejde. Fabrikken tilbyder at stemple, belægge og emballere dele, der skal bruges i halvledere, og tilbyder services til andre halvlederfabrikker i Malaysia, Singapore og Filippinerne.

De malaysiske elektronikvirksomheder er enten ejet af eller leverer halvledere til Tyskland (Possehl og Infineon), Holland (NXP), Frankrig og Italien (ST Micro) og USA (Texas Instruments, Vishay).

Disse virksomheder leverer herefter til nogle af verdens mest kendte elektronikfirmaer som HP, Samsung, Microsoft, Google, HTC, Philips, LG, Sony, Lenovo, Dell, Intel, Siemens og Huawei. Dermed ender malaysiske halvledere potentielt i nogle af verdens mest populære elektroniske enheder.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.