Virksomheder med aktiviteter i eller omkring ulovlige israelske bosættelser

34 børsnoterede virksomheder med økonomiske aktiviteter i eller omkring bosættelser, checkpoints, separationsmuren og/eller udvinding af naturressourcer i de besatte palæstinensiske områder - som 23 danske investorer har penge i.


1. Africa Israel Properties (ISRAEL)

Africa Israel Properties er et israelsk selskab, der står for koordineringen af AFI Groupsejendomsaktiviteter i Israel og verden over. En majoritet af Africa Israel Properties’ aktier (55%) ejes af AFI Group, en af Israels største investeringsgrupper, kendt for sin involvering i adskillige byggeprojekter på Vestbredden igennem underselskabet Danya Cebus. Gruppen kontrolleres af Lev Leviev og ejer hundredvis af underselskaber i Israel og verden over. AFI Group ejer også 37,5 procent af P.L.H. Lighting Engineering, som leverer lyspæle til byggeprojekter i ulovlige bosættelser og til Jerusalem Light Rail, der er bygget delvist på besat område og forbinder ulovlige bosættelser med Vestjerusalem. Grundet sine aktiviteter i og omkring de ulovlige bosættelser på Vestbredden har PenSam, Danica Pension, Danske Invest, Københavns Kommune ekskluderet AFI. Danwatch har kontaktet Africa Israel Properties gennem AFI Group men har ikke fået svar. AFI udtalte i 2013 til ngo’en Business and Human Rights Ressource Center, at de ikke anerkendte anklagerne i forbindelse med underselskabet Danya Cebus, da de ikke anser bosættelsen Gilo i Østjerusalem som en bosættelse.

2. Alstom (FRANKRIG)

Alstom er en fransk energi- og transportvirksomhed, der er involveret i bygning og vedligeholdelse af letbanen i Jerusalem, der er bygget delvist på besat område og forbinder ulovlige bosættelser med Vestjerusalem. Alstom ejer 80 procent af EPC-konsortiet og ejer 100 procent af Citadis Israel, der i 2002 skrev kontrakt på vedligeholdelse af letbanen i 28 år. I 2015 bød Alstom ydermere på et udbud på 630 millioner euro fra Israel Railways om elektrificering af 420 km jernbanespor, herunder A1, som skærer ind over det besatte Vestbredden. Alstom vandt dog ikke udbuddet. Alstom bekræfter disse aktiviteter i et svar til Danwatch i november 2016.

 

3. Altice (HOLLAND)

Altice er et multinationalt teleselskab med hovedsæde i Amsterdam. Gennem ejerskab af Hot Telecommunications Systems ogHot Mobile står Altice bag opførelsen af 121 antenner på Vestbredden samt telekommunikationsydelser som kabel tv og telefoni til ulovlige bosættelser. Hot Mobile betaler ydermere licens til israelske bosættelser, mens Hot Telecommunications Systems driver kundeservice-kontorer i bosættelserne af ​​Ma’ale Adumim og Pisgat Ze’ev. Danwatch har kontaktet Altice men har ikke fået svar. Altice har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

4. Azrieli Group (ISRAEL)

Azrieli Group er et israelsk ejendomsinvesteringsselskab, der står bag en række af Israels største kontorejendomme og 15 store butikscentre. Azrieli Group ejer 4,6 procent af Leumi Bank (se profil) og 100 procent af Granite HaCarmel, der ejer Sonol, som har tankstationer og butikker i ulovlige israelske bosættelser på det besatte Vestbredden, herunder Ariel, Ma’ale Efraim, Ma’ale Adumim, Kedumim, Eli, Kfar Adumim, og Almo, samt i Østjerusalem i Ramot Alon og Sheikh Jarrah. Danwatch har kontaktet Azrieli Group men har ikke fået svar. Azrieli Group har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

5. Bank Hapoalim (ISRAEL)

En af Israels største banker, som er dybt involveret i udvikling og opførsel af ulovlige bosættelser på Vestbredden. Bank Hapoalim har bankfilialer i en række ulovlige bosættelser og yder private lån og boliglån til bosættere, virksomheder og bosættermyndigheder. Banken finansierer også Jerusalem Light Rail, der er bygget delvist på besat område og forbinder ulovlige bosættelser med Vestjerusalem. Brancheorganisationen The Association of Banks in Israel bekræfter over for Danwatch december 2016, at israelske banker har en lang række forskellige aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder, da bankerne ikke differentierer mellem Israel og de besatte områder i deres forretninger. Danwatch har kontaktet Bank Hapoalim men har ikke fået svar.

Læs mere i seneste undersøgelse: Forretning på forbudt land
Ekskluderet af: PenSam

6. Bank Leumi (ISRAEL)

En af Israels største banker, som er dybt involveret i finansiering, udvikling og opførsel af ulovlige bosættelser på Vestbredden. Leumi har også bankfilialer i en række ulovlige bosættelser og yder private lån og boliglån til bosættere, virksomheder og bosættermyndigheder. Azrieli Group (se profil) ejer 4,6 procent af Leumi. Brancheorganisationen The Association of Banks in Israel bekræfter over for Danwatch december 2016, at israelske banker har en lang række forskellige aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder, da bankerne ikke differentierer mellem Israel og de besatte områder i deres forretninger.

Læs mere i seneste undersøgelse: Forretning på forbudt land

 

7. Bezeq (ISRAEL)

Israels største teleselskab, der har udbygget omfattende infrastruktur til telefoni på det besatte Vestbredden for at kunne levere ydelser til ulovlige bosættelser. Bezeq betaler ydermere licens for opstilling af antenner til en lang række ulovlige bosættelser – endda også til såkaldte outposts, som er små bosættelser, der også er ulovlige ifølge israelsk lovgivning. B Communications, der er et underselskab af Internet Gold, ejer 26,34 procent af Bezeq. Tilbage i 2011, konfronterede Business and Human Rights Resource Centre Bezeq men fik intet svar. Danwatch har kontaktet Bezeq men har ikke fået svar.

8. B Communications (ISRAEL)

B Communications Ltd er et holdingselskab, som ejer 26,34% af Bezeq(se profil), Israels største teleudbyder, der har udbygget omfattende infrastruktur til telefoni på det besatte Vestbredden for at kunne levere ydelser til ulovlige bosættelser. B Communications er desuden et underselskab af Internet Gold Ltd, og er en del af Eurocom Group.

 

9. Caterpillar Inc. (USA)

Caterpillar Inc. er en amerikansk producent af byggemaskiner, som længe har været i søgelyset for at levere produkter til den israelske hær. Allerede i 2004 anbefalede ngo’en Human Rights Watch Caterpillar at indstille salget af maskiner til den israelske besættelsesmagt, fordi deres bulldozere var “det primære våben til nedrivning af palæstinensiske hjem, landbrug og infrastruktur i strid med krigens love”. Caterpillar maskiner har også været anvendt til konstruktionen af den ulovlige separationsmur, bosættelser, bosættelsesinfrastruktur og afspærringer, der begrænser palæstinenseres bevægelsesfrihed. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver Caterpillars aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. I januar 2015 video dokumenterede OCHA oPt nedrivning i byen Hebron, hvor en Caterpillar maskine bruges. Caterpillar udtaler til Business & Human Rights Resource Centre tilbage i 2011 at: “Caterpillar cannot monitor the use of every piece of its equipment around the world. However, we recognize the responsibility companies have to encourage the constructive use of their products.” Danwatch har kontaktet Caterpillar men har ikke et svar.

 

10. Cellcom (ISRAEL)

Et af Israels største teleselskaber, der har bygget omfattende infrastruktur til telefoni på det besatte Vestbredden for at kunne levere ydelser til ulovlige bosættelser. Cellcom opererer også servicebutikker i bosættelserne Ariel, Modi’in Illit og Beitar Illit. Cellcom har opstillet 241 antenner og andet udstyr på det besatte Vestbredden og Golanhøjderne. Selskabet betaler licens til en lang række ulovlige bosættelser for opstilling af antenner – endda også til såkaldte outposts, som er små bosættelser, der også er ulovlige ifølge israelsk lovgivning. I 2015 henvendte Business and Human Rights Ressource Centre sig til Cellcom, som valgte ikke at svare på anklagerne. Danwatch har kontaktet Cellcom men har ikke fået svar.

 

11. Cemex (MEXICO)

Den mexicanske cement virksomhed Cemex ejer igennem underselskabet Readymix tre cementfabrikker i industrizoner i Atarot, Mishor Adumim og Mevo Horon på besat palæstinensisk område, ifølge virksomhedens egen hjemmeside. Readymix har derudover også leveret cement til en lang række ulovlige byggeprojekter som f.eks. separationsmuren og bosættelser samt checkpoints, der begrænser den besatte befolknings ret til at bevæge sig frit. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver Cemex’ aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. I mange år ejede Cemex 50 procent af stenbruddet Yatir på det besatte Vestbredden men i september 2015 meddelte selskabet, at de havde solgt deres andel til Kfar Giladi Quarries. Cemex har gentagne gange kommenteret kritikken af virksomhedens aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder. Cemex fastholder, i modstrid med international lov, at bosættelser, der er godkendt af Israel, ikke er ulovlige. I august 2016 satte Cemex Readymix til salg. Danwatch har besøgt fabrikkerne i Atarot og Mishor Adumim i oktober 2016 og fundet aktivitet. Danwatch har kontaktet Cemex men har ikke fået svar.
Ekskluderet af: Nordea Liv & Pension, Nordea Invest, Kommunal Landspensjonskasse (NO)

 

12. CNH Industrial (ITALIEN/UK)

CNH Industrial er et multinationalt firma, som producerer byggemaskiner og erhvervskøretøjer. Deres byggemaskiner er blevet anvendt til konstruktionen af bosættelser, infrastruktur, industrizoner og separationsmuren, og til at nedrive palæstinensiske huse i landsbyerne Khirbet M’fakara, Susya og Bir al-‘Id på Vestbredden. CNH EX355 gravemaskiner blev brugt under opførelsen af den ulovlige israelske outpost Leshem og blev senest dokumenteret brugt sommeren 2014 under opførelsen af separationsmuren langs de palæstinensiske landsbyer Bidu, Bil’in og Ni’lin. CNH ejer derudover mærket Iveco, som også er blevet brugt til nedrivning af palæstinensiske huse. Danwatch har kontaktet CNH Industrial men har ikke fået svar. CNH Industrial har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

13. Delek Group (ISRAEL)

Delek Group og dets underselskaber sælger og distribuerer brændstof og olie. Ifølge firmaets egen hjemmeside, driver Delek Group tankstationer samt butikskæden Menta og underselskabet Joe Gourmet Coffee i adskillige bosættelser på det besatte Vestbredden. Delek Group ejer derudover 52 procent af finans- og forsikringskoncernen Phoenix Holdings, som ejer en del af Gilat Satellite Networksder har opsat antenner i Azzun Atma, Beit Iba og Anata checkpoints og Shu’afat flygtningelejr på det besatte Vestbredden. Danwatch har kontaktet Delek, som bare svarer kort: “Delek Group acts in accordance with the law and rejects the allegations”.

14. Delta Galil (ISRAEL)

Delta Galil er en israelsk tekstilproducent, som har flere butikker i de ulovlige bosættelser Ma’ale Adumim og Pisgat Ze’ev på det besatte Vestbredden. Delta butikkerne har en lang række aftaler med kendte mærker og sælger blandt andet Nike, Puma, Tommy Hilfiger, Lacoste m.fl. Danwatch har kontaktet Delta Galil men har ikke fået svar. Delta Galil har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

15. Electra Ltd (ISRAEL)

Electra Ltd. er et konglomerat af israelske og internationale selskaber med fokus på elektromekaniske systemer, ejendomsudvikling og infrastruktur. Gennem underselskaber er Electra Ltd. involveret i adskillige projekter i de besatte palæstinensiske områder. Bl.a. via Katzenstein Adler, der opererer en næsten 5.000 m2 stor fabrik i Barkan industrizone på Vestbredden. Electra Construction har bygget 141 boliger i bosættelsen Har Homa i Østjerusalem og 52 boliger i bosættelsen Ma’ale Adumim. Danwatch har kontaktet Electra Ltd. men har ikke fået svar. Electra Ltd. har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

16. Expedia Inc. (USA)

Expedia Inc. er en online rejseudbyder med lokale afdelinger i mere end 70 lande. Expedia ejer bl.a. Hotels.com, der udbyder hoteller i bosættelser på det besatte Vestbredden, blandt andet Almog Kibbutz Hotel og Kalia Kibbutz Holiday Village ved Det Døde Hav. Danwatch har kontaktet Expedia Inc. men har ikke fået svar. Expedia Inc. har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

17. G4S plc (UK)

G4S plc er verdens største sikkerhedsfirma med speciale i levering af sikkerhed og relaterede tjenester. G4S Israel, underselskab af G4S plc, leverer sikkerhedsteknologi til checkpoints, bosættelser og israelske fængsler, der huser palæstinensiske fanger i strid med international lovgivning. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver G4S’ aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. G4S bekræfter disse aktiviteter i et svar til Danwatch november 2016. I december 2016 meddelte G4S, at de har solgt G4S Israel til FIMI Opportunity Funds, et israelsk investeringsselskab. Salget ventes godkendt inden for de tre første måneder af 2017. G4S beholder en mindre andel i et politiakademi sammen med FIMI og Shikun and Binui, Israels førende infrastruktur- og ejendomsmægler-gruppe. Shikun & Binui er grundet deres forbindelse til aktiviteter på det besatte Vestbredden ekskluderet siden 2012 af Norway Government Pension Fund Global (NO).

18. General Mills, Inc. (USA)

Den amerikanske fødevaregigant General Mills’ produkter produceres af den israelske virksomhed Shalgal (Food) Ltd. i deres fabrik i den ulovlige industrizone Atarot. Shalgal (Food) Ltd. bekræfter disse aktiviteter i en samtale med Danwatch.

 

19. HeidelbergCement Group (TYSKLAND)

HeidelbergCement er en tysk cementproducent, som ejer det israelske selskab Hanson Israel, der har fire fabrikker på det besatte Vestbredden: Betonanlæg i Modi’in Illit og Atarot, og en asfaltfabrik og et stenbrud syd for Elkana, hvor naturressourcer udvindes til israelsk brug. Som en konsekvens af sine aktiviteter på besat område betaler Heidelberg skat til bl.a. Samaria Regional Council, som servicerer 25 ulovlige bosættelser. Danwatch har kontaktet HeidelbergCement men har ikke fået svar. I forbindelse med PFA’s eksklusion af HeidelbergCement, på baggrund af deres aktiviteter på det besatte Vestbredden, udtalte HeidelbergCement i 2015, at de bekræfter deres aktiviteter. I deres udtalelse skriver de, at “palæstinenserne også drager nytte af deres aktiviteter på besat land”.
Ekskluderet af: PFA Pension, PFA Asset, PenSam

20. Hertz Global Holdings, Inc. (USA)

Hertz biludlejning er gennem sit ejerskab af Thrifty Car Rental forbundet til den israelske biludlejningsvirksomhed Albar, der har en filial i den ulovlige bosættelse Modi’in Illit. Danwatch har kontaktet Hertz men har ikke fået svar. Hertz har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

 

21. Hewlett-Packard (USA)

HP er en teknologivirksomhed, der opererer i 178 lande over hele verden. I løbet af 2008 gennemførte HP købet af EDS Israel, som siden har været en del af HP under det nye navn HP Enterprise Services Israel. I oktober 1999 indgik EDS Israel en aftale med det israelske forsvarsministerium om at udvikle, installere og løbende vedligeholde Basel-systemet, som er et automatiseret biometrisk kontrolsystem med hånd- og ansigtsgenkendelse af palæstinensere. Systemet opereres i mere end 20 forskellige ulovlige militære checkpoints og er finansieret af USA ifølge Wye River Memorandum, en aftale fra 1998 mellem Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver HPs aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. I 2016 har det israelske forsvarsministerium informeret om, at HP fortsat står for Basel-systemet indtil den 31. december 2017. I 2015 blev HP delt i to selvstændige selskaber: Hewlett Packard Enterprise (HPE) og Hewlett Packard Inc. (HPI). HPE bekræfter disse aktiviteter i et svar til Danwatch november 2016.

22. Hyundai Heavy Industries (SYDKOREA)

Koreanske Hyundai er verdens største skibsbygger og producerer derudover en række byggemaskiner, som den israelske virksomhed Efco Equipment importerer til det israelske marked. Hyundais gravemaskiner er blevet brugt til husnedrivninger i de palæstinensiske kvarterer Beit Hanina, Silwan, Tsur Baher, Issawiya og At-Tur i Østjerusalem og i Beit Jala, Jawaya og Derath på Vestbredden. Hyundai blev i 2011 konfronteret med disse aktiviteter men valgte ikke at svare. En husnedrivning blev i november 2016 dokumenteret i Wadi al-Joz i Østjerusalem. Danwatch har kontaktet Hyundai men har ikke fået svar.

 

23. Matrix IT (ISRAEL)

Matrix IT er en af de største it-grupper i Israel. Matrix IT har to kontorer i den ulovlige bosættelse Modi’in Illit på det besatte Vestbredden. Derudover servicerer Matrix IT bl.a. Bank Leumi og Mizrahi-Tefahot Bank. Danwatch har kontaktet Matrix IT men har ikke fået svar. Matrix IT har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

24. Mizrahi-Tefahot Bank (ISRAEL)

En af Israels største banker, som er dybt involveret i finansiering, udvikling og opførsel af ulovlige bosættelser på Vestbredden. Mizrahi-Tefahot har også bankfilialer i en række ulovlige bosættelser igennem sine underselskaber og yder private lån og boliglån til bosættere, virksomheder og bosættermyndigheder. Brancheorganisationen The Association of Banks in Israel bekræfter over for Danwatch december 2016, at israelske banker har en lang række forskellige aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder, da bankerne ikke differentierer mellem Israel og de besatte områder i deres forretninger.

25. Motorola Solutions Inc. (USA)

Motorola Solutions Inc. er en amerikansk teknologivirksomhed med speciale i sikkerhed, mobile computere og infrastruktur for trådløse kommunikationsnetværk. Motorola Solutions’ israelske afdeling, Motorola Solutions Israel, var selskabets første afdeling udenfor USA. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver Motorolas aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. Motorola Solutions Israel udvikler og leverer avancerede kommunikations- og sikkerhedsservices til bosættelser, statslige og private sikkerhedsagenturer i Israel og resten af verden. Blandt andet det virtuelle hegn MotoEagle, som selskabet i mere end ti år har drevet i 47 israelske bosættelser og langs separationsmuren. Dette system er også i brug ved separationsmuren, muren omkring Gaza og militære baser. Af denne årsag har Nykredit Invest i 2016 valgt at ekskludere Motorola. Danwatch har kontaktet Motorola Solutions. Motorola skriver i et svar til Danwatch, at de ikke ønsker at kommentere.
Ekskluderet af: Nykredit Invest, PenSam

 

26. OSI Systems, Ltd. (USA)

OSI Systems er et amerikansk selskab, der ejer Rapiscan Systems, som leverer skanningsmaskiner i samarbejde med G4S Israel til israelske checkpoints på besat område ved Betlehem, Qalandiya og Østjerusalem. Danwatch har kontaktet OSI Systems men har ikke fået svar. OSI Systems har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

 

27. Partner Communications Services, Inc. (ISRAEL)

Partner Communications Services, Inc. er en tele- og internetudbyder, som har mere end 208 antenner og andet telekommunikationsudstyr på det besatte Vestbredden og Golanhøjderne og betaler betaler licens til ulovlige bosættelser – endda også til outposts, som er ulovlige ifølge israelsk lovgivning. Udover infrastrukturen og serviceringen af bosættere, har Partners også et kundeservicecenter i den ulovlige bosættelse Ariel. Partners havde siden 1997 brand partnerskab med det franske teleselskab OrangeI februar 2016 trak Orange sig, grundet aktiviteter i de israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder. Danwatch har kontaktet Partners men har ikke fået svar.

 

28. PayPal (USA)

Paypal er en amerikansk udbyder af online betaling og pengeoverførsler. Via sit samarbejde med israelske banker tilbyder Paypal israelske borgere i ulovlige bosættelser på Vestbredden sin service mens palæstinensere på Vestbredden ikke har mulighed for at bruge tjenesten. PayPal bekræftede dette i oktober 2016 uden dog at forholde sig til mulig negative påvirkninger af menneskerettigheder. Danwatch har kontaktet PayPal men har ikke fået svar.

 

29. Paz Oil Company Ltd. (ISRAEL)

Israels største olieselskab med benzinstationer i en lang række ulovlige bosættelser som Ma’ale Adumim, Kiryat Arba, Pisgat Ze’ev, Gilo, Karnei Shomron og Ofra. Paz Oil leverer også gas til boliger i den ulovlige bosættelse Ma’ale Adumim og outpost’en Havat Maon gennem underselskabet PazGas. Danwatch har kontaktet Paz Oil men har ikke fået svar. Paz Oil har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

 

30. Phoenix Holdings (ISRAEL)

Phoenix Holdings er en af ​​Israels største finans- og forsikringskoncerner. Phoenix Holdings er en stor aktionær i Gilat Satellite Networks (se profil), som har opsat antenner i Azzun Atma, Beit Iba og Anata checkpoints og Shu’afat flygtningelejr på det besatte Vestbredden. Delek Group (se profil) ejer 52 procent af Phoenix.

 

31. Shufersal Ltd. (ISRAEL)

Israelsk supermarkedkæde med filialer i de ulovlige bosættelser Ma’ale Adumim, Gilo og industrizonen Mishor Adumim. Derudover sælger Shufersal adskillige produkter produceret i ulovlige bosættelser som f.eks. agurker og ris fra Maya Foods i industrizonen Mishor Adumim og rengøringsprodukter fra Plasto Polishproduceret i industrizonen Barkan på besat område. Underselskabet Yesh (også supermarkedskæde) har filialer i Modi’in Illit, Ariel, Beitar Illit og Ramat Eshkol. Danwatch har kontaktet Shufersal men har ikke fået svar. Shufersal har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

 

32. Siemens AG (TYSKLAND)

Siemens AG er en tysk industrikoncern specialiseret indenfor energi, industri, sundhedspleje og infrastruktur. I 2000 blev Siemens Israel Ltd etableret og siden har virksomheden gennemført indkøb og investeringsaktiviteter for mere 1 milliard euro i Israel. På det besatte Vestbredden har Siemens installeret trafikale kontrolsystemer som en del af israelsk infrastruktur, som palæstinensere nægtes adgang til, bl.a. road 5 og 443, samt indgangen til industrizonen Mishor Adumim på road 1. Siemens forklarer over for Danwatch december 2016, at de ikke har installeret noget på road 5 og 443 de seneste 10 år. Siemens har derudover i 2009-2011 leveret 108 togvogne til Israel Railways, der siden 2001 har arbejdet på udviklingen af en ny højhastihedslinje mellem Tel Aviv og Jerusalem, som skærer ind over det besatte Vestbredden. Deutsche Bahnvalgte af samme årsag at trække sig fra projektet i 2011. Ifølge Siemens vil deres tog ikke køre på A1 grundet tekniske specifikationer. Imidlertid har Siemens i september 2016 afgivet et bud på et udbud fra Israel Railways om 330 dobbeltdækker elektriske vogne til A1 linjen, som er sat til at åbne i april 2018. Dette bud er ikke afgjort endnu. I 2015 placerede Siemens også et bud på et udbud fra Israel Railways om elektrificeringen af 420 km jernbanespor inklusiv A1. Siemens vandt ikke udbuddet.

 

33. The Priceline Group Inc. (USA)

Booking.com er ejet af The Priceline Group Inc., som udbyder rejser og andre relaterede tjenester. Booking.com udbyder hoteller og værelser i ulovlige bosættelser på det besatte Vestbredden, blandt andet Tekoa Lodge i Tekoa, Nof Canaan i Kfar Adumim, Almog Kibbutz Hotel, Kalia Kibbutz Hotel, Metsoke Dragot Hotel, Hasmonean Room Apartment i Modi’in Illit og Nofei Yarden i Mitzpe Yeriho. Danwatch har kontaktet Priceline Group men har ikke fået svar. Priceline Group har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

34. Volvo Group (SVERIGE)

Volvo Group er et svensk industrikonglomerat, der producerer konstruktionsmaskiner, lastbiler, busser, og bådmotorer. Underselskabet Volvo Busesejer 26,5 procent af Merkavim, der leverer pansrede busser til Egged buslinjer på det besatte Vestbredden, hvor Volvo Group busser også bruges som transportmiddel. Egged kører særlige buslinjer til næsten alle ulovlige bosættelser, herunder også outposts. De resterende 73.4 procent af Merkavim ejes af Mayers Cars & Trucks, som er eneforhandler af Volvo i Israel.To Volvo-certificerede værksteder drives i de ulovlige industrizoner Mishor Adumim og Atarot på det besatte Vestbredden. I en rapport fra 2012 til FN’s General Forsamling skrevet af Særlig Udsending for FN til de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, bliver Volvo Groups aktiviteter på besat land fremhævet sammen med en række andre selskaber. Volvos gravkøer benyttes også af den israelske hær til nedrivning af palæstinensiske huse på besat område, seneste dokumenteret i februarapril og oktober 2016 i landsbyerne Jinba, Halaweh, Um Al Kher og i Jordandalen. Danwatch har kontaktet Volvo Group men har ikke fået svar. I forbindelse med husnedrivninger udtalte Volvo Group tilbage i 2011, at “Volvo hverken kan eller vil vælge side i internationale konflikter […] Vi beklager hvis de bliver brugt til destruktive formål, men det forhindrer os i at tro, at vores gravemaskiner og vogne i det store hele er med til at gøre verden til et bedre sted.”

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right