Her er historierne I læste allermest i 2021

Vi har listet de ti historier I læste allermest i det forgangne år. Listen rummer alt fra fup med kopimedicin til radioaktiv minedrift i Grønland og kritisable forhold for de kvinder, der plukker vores jordbær.


Igen i år har corona-pandemien sat verden på den anden ende. Det har præget historierne på Danwatch, særligt fordi vi ikke har kunnet rejse ud i samme omfang, som vi plejer. Alligevel kommer vi hele verden rundt i de ti meste læst historier fra i år. Fra jordbærplukkere i Sydspanien over et kontroversielt kraftværk i Surinam til dansk it-udstyr, som ender hos de Forenede Arabiske Emirater militær. Læs eller genlæs de ti mest populære historier her.

Glitrende smukke og muligvis også helende krystaller er de seneste år blevet en populært ting hos teenagere og Hollywoodstjerner. Men krystalbranchen har svært ved at garantere, at de smukke sten er fri for børnearbejde, miljøforurening og andet skidt. Tidligere i år spurgte Danwatch de danske krystalimportører, hvor deres sten kommer fra, og hvad de eventuelt har på samvittigheden. 

Læs historien om de helende krystaller her.

Vindmøller, elbiler og solpaneler er afgørende for at omstille samfundet fra sort til grøn energi. Men mange af de grønne teknologier har vist sig at have en skyggeside. De forudsætter nemlig en øget udvinding af råstoffer som kobber, litium, kobolt, nikkel og zink, og når vi hiver de stoffer op af jorden, følger der ofte menneskerettighedskrænkelser og store miljøproblemer med. Er det et vilkår, som vi må acceptere i kampen mod klimaforandringer? Det kan du læse om her.

Tusindvis af kvinder rejser hvert år fra Marokko til Sydspanien for at plukke blandt andet jordbær. Men de må efterlade familie og børn derhjemme i flere måneder, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at komme til Spanien for at tjene penge. Den spanske jordbærindustri har nemlig gjort sig afhængig af billig, udenlandsk arbejdskraft til at plukke “det røde guld”, men vil ikke modtage migranter på mere permanent basis. Kvindelige migrantarbejdere fra Marokko må derfor kun arbejde i den spanske bærindustri, hvis de er både mødre, gift og kommer fra fattige landdistrikter og derfor rejser hurtigt hjem igen. 

Danwatch har besøgt kvinderne i Sydspanien. Læs med her

Når vi på apoteket bliver spurgt, om vi vil købe billigere kopimedicin, svarer cirka halvdelen af os ja tak. Vi har vænnet os til, at de billigere kopier er lige så sikre og effektive som de originale lægemidler. Men tidligere i år kunne Danwatch sammen med P1 Orientering afsløre, hvordan en indisk klinik, der har svindlet med medicinske forsøg, også står bag forsøg med kopimedicin til det danske marked. Det kan betyde, at kopimedicinen kan være virkningsløs eller skadelig. 

Læs mere om fusk med kopimedicin her

Et meget omdiskuteret mineprojekt i Sydgrønland var i foråret med til at sikre et regeringsskifte i Grønland og har siden ført til et forbud mod udvinding af uran i landet. Danwatch har gravet sig ned i de undersøgelser, der lå bag det planlagte mineprojekt ved Kvanefjeld og fandt blandt andet, at der var risiko for at en flodbølge med flere millioner ton radioaktivt mineaffald ville oversvømme området omkring Kvanefjeld. Førende forskere i minedrift kritiserede mineprojektet, mens mineselskabet insisterede på, at der ikke var noget at være nervøs for. Læs mere om mineprojektet ved Kvanefjeld her.

Tidligere i år kunne Danwatch i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports afsløre, at Danmarks største IT-virksomhed Systematic har brugt sit datterselskab i Storbritannien til at omgå det danske forbud mod at eksportere militært softwareprogrammer til Emiraterne.

Det har siden 2018 været forbudt at eksportere våben og militært udstyr til landet, der er anklaget for alvorlige krigsforbrydelser i Yemen. 

Afsløringen har ført til at Systematic nu efterforskes af Østjyllands Politi for brud på de danske våbeneksportregler. Læs om hvordan den danske it-gigant omgik eksportforbuddet her.

Hvert år smider vi danskere 2.500 tons brugt tøj i de grønne tøjcontainere, som ulandsorganisationen UFF-Humana har stående rundt om i Danmark. På containerne kan man læse, at “UFFs tøjindsamling finansierer landbrugs- og uddannelsesprojekter samt kampen mod HIV/AIDS i Afrika”. Men det løfte har UFF ikke indfriet. Det har Danwatch afsløret tidligere i år. I 2019 omsatte UFFs tøjindsamling for over 10 millioner kroner. Men ikke en eneste krone  gik det år til ulandshjælp. 

Læs mere om den tvivlsomme tøjindsamling her

Da aftalen mellem det sydamerikanske land Surinam og det danskejede selskab Hybrid Power System Group (HPSG) om at bygge er revolutionerende grønt kraftværk blev annonceret i marts 2021, var det en glad surinamesisk præsident, der stillede sig frem og sagde tillykke til hele sit folk. Men smilet er nu stivnet. 

Danwatch har i samarbejde med Ekstra Bladet afsløret, at de danske forretningsmænd bag HPSG ikke har nogen som helst erfaring med grøn energi, at de har løjet om deres samarbejdspartnere og desuden afdækket, at der bag HPSG gemmer sig kryptiske selskabskonstruktioner, der ifølge eksperter i økonomisk kriminalitet får alle røde alarmlamper til at blinke. Nu vil Surinams regering sætte en undersøgelse i gang af det danskejede selskab HPSG. 

Læs hele historien her

Israel har gennem hele corona-pandemien ligget i front, når det kommer til vaccination af landets egen befolkning. Men succesen har en bagside. Tilbage i januar 2021 berettede Danwatch om, hvordan den israelske regering nægtede at vaccinere 4,5 millioner palæstinensere på Vestbredden og i Gaza, selv om Genève-konventionerne fastslår, at det er besættelsesmagtens ansvar. 

Læs hele historien om den iøjnefaldende ulighed her

Fire måneder inden USA trak sine styrker ud af Afghanistan i august, skrev Danwatch om Islamisk Stats fremgang i landet og de medfølgende terrorangreb. Herunder et angreb på en fødeklinik i maj 2020. Tre mænd klædt som politibetjente gik ind på klinikken, som blev drevet af Læger uden Grænser. Her trak de deres automatvåben og gik fra rum til rum og skød mod personale, gravide, fødende, nybagte mødre og nyfødte børn. Afghanske sikkerhedsstyrker nåede at evakuere 100 personer, men inden terroristerne blev dræbt, var 24 patienter blevet slået ihjel, herunder tre spædbørn. 

Læs mere om de brutale angreb og tiden op til, at USA trak sine tropper ud af Afghanistan her.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down