Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ahava lukker fabrik på Vestbredden

Beslutning følger lignende udmeldinger fra Soda Stream og G4S, der netop har valgt at udfase al virksomhed i Israel. Eksperter peger på EU’s skarpere holdning og den voksende boykot-bevægelse som årsag.
Mikkel Bahl
Mikkel Bahl
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Den israelske kosmetik-virksomhed Ahava Dead Sea flytter sin fabrik fra den ulovlige bosættelse Mitzpe Shalem på Vestbredden til et område i nærheden af kibbutzen Ein Gedi i Israel ved det Døde Hav. Det skriver den israelske avis Ynet på sin hjemmeside.Ahava Dead Sea har igennem mange år været under stort pres fra den voksende internationale kampagne for boykot, afinvestering og sanktioner, også kendt som BDS. For tre år siden var Ahava tvunget til at lukke sin afdeling i London, og nu har virksomheden altså valgt at kaste håndklædet i ringen og stoppe sin ulovlige aktivitet på besat, palæstinensisk område.Ahavas beslutning følger i kølvandet på lignende beslutninger fra en række andre virksomheder, der har været i BDS-kampagnens søgelys. For nylig meddelte SodaStream, at de ville flytte deres fabrik i den ulovlige bosættelse Ma’ale Adumim på Vestbredden, ligesom Bagel Bagel, ejet af Unilever, og Multi-Lock flyttede deres fabrikker fra Barkan Industrizone på Vestbredden.

I går meddelte sikkerhedsfirmaet G4S ligeledes, at virksomheden vil udfase al aktivitet i Israel – ikke bare på besat område – over de næste 12-24 måneder. Ifølge Financial Times trækker G4S sig fra “omdømmeskadende virksomhed, inklusiv hele den israelske forretning”.

Udviklingen går kun én vej

Ifølge Leila Stockmarr, ph.d. med speciale i den israelske sikkerhedsindustri, så kan man ikke umiddelbart konkludere, at virksomheders beslutninger om at stoppe ulovlig aktivitet på besat område hænger sammen med BDS-kampagnerne, da ingen af virksomhederne selv siger det direkte. Men virksomhedsledelsen kan ikke undgå at tage bestik af den voksende opmærksomhed, problemstillingen får, mener hun.

“Helt overordnet er udmeldingerne et udtryk for, at det i stigende grad opfattes som økonomisk og politisk risikabelt at have produktionsfaciliteter på den besatte Vestbred. I flere år har en række kampagner lagt pres på virksomhederne gennem aktivisme og mediekampagner”, siger hun til Danwatch.

Leila Stockmarr peger på, at EU for nyligt vedtog et sæt retningslinjer, der klart differentierer mellem produkter fra Israel og produkter fra besat land. Derudover fraråder den danske regering borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser.

“Man ser en udvikling, der kun går én vej. Det tror jeg bestemt også har spillet en rolle for de her beslutninger. Samtidig ser vi ser oftere og oftere israelske politikere og embedsmænd udtale sig om det voksende boykot. Det er også et udtryk for, at udviklingen er noget man er opmærksom på i Israel. Det samlede signal er ret klart: Det bør ikke kunne betale sig at tjene penge på den israelske besættelse”, siger Leila Stockmarr.

EU’s pres virker

Fathi El-Abed, formand for dansk-palæstinensisk forening, er enig. Det er netop EU’s nye, skarpere holdning, der har presset israelske og udenlandske virksomheder i Israel, mener han.

“De har fået travlt, fordi EU’s nye retningslinjer træder i kraft meget snart, og så vil det ikke være nok bare at have meldt ud, at man flytter virksomheden. De skal helt ud af besat område for ikke at falde ind under EU’s nye regler”, siger han til Danwatch.

“Med al respekt for ngo’er og aktivisters oplysningsarbejde, så er det adgangen til det store, europæiske marked, der er afgørende for virksomhederne”, siger Fathi El-Abed, som dog også understreger, at aktivisme og oplysningsarbejde i høj grad har været med til at ændre EU’s holdning til de ulovlige, israelske bosættelser.

Læs også

Dansk handel med kosmetik fra bosættelser

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.