Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Forretning på forbudt land III
Denne artikel er en del af undersøgelsen Forretning på forbudt land II
Denne artikel er en del af undersøgelsen Turen går til besat land
Denne artikel er en del af undersøgelsen Investeringsforeninger og Københavns Kommune investerer i den israelske besættelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Forretning på forbudt land
I går meddelte sikkerhedsfirmaet G4S ligeledes, at virksomheden vil udfase al aktivitet i Israel – ikke bare på besat område – over de næste 12-24 måneder. Ifølge Financial Times trækker G4S sig fra “omdømmeskadende virksomhed, inklusiv hele den israelske forretning”.
Udviklingen går kun én vej
Ifølge Leila Stockmarr, ph.d. med speciale i den israelske sikkerhedsindustri, så kan man ikke umiddelbart konkludere, at virksomheders beslutninger om at stoppe ulovlig aktivitet på besat område hænger sammen med BDS-kampagnerne, da ingen af virksomhederne selv siger det direkte. Men virksomhedsledelsen kan ikke undgå at tage bestik af den voksende opmærksomhed, problemstillingen får, mener hun.
“Helt overordnet er udmeldingerne et udtryk for, at det i stigende grad opfattes som økonomisk og politisk risikabelt at have produktionsfaciliteter på den besatte Vestbred. I flere år har en række kampagner lagt pres på virksomhederne gennem aktivisme og mediekampagner”, siger hun til Danwatch.
Leila Stockmarr peger på, at EU for nyligt vedtog et sæt retningslinjer, der klart differentierer mellem produkter fra Israel og produkter fra besat land. Derudover fraråder den danske regering borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser.
“Man ser en udvikling, der kun går én vej. Det tror jeg bestemt også har spillet en rolle for de her beslutninger. Samtidig ser vi ser oftere og oftere israelske politikere og embedsmænd udtale sig om det voksende boykot. Det er også et udtryk for, at udviklingen er noget man er opmærksom på i Israel. Det samlede signal er ret klart: Det bør ikke kunne betale sig at tjene penge på den israelske besættelse”, siger Leila Stockmarr.
EU’s pres virker
Fathi El-Abed, formand for dansk-palæstinensisk forening, er enig. Det er netop EU’s nye, skarpere holdning, der har presset israelske og udenlandske virksomheder i Israel, mener han.
“De har fået travlt, fordi EU’s nye retningslinjer træder i kraft meget snart, og så vil det ikke være nok bare at have meldt ud, at man flytter virksomheden. De skal helt ud af besat område for ikke at falde ind under EU’s nye regler”, siger han til Danwatch.
“Med al respekt for ngo’er og aktivisters oplysningsarbejde, så er det adgangen til det store, europæiske marked, der er afgørende for virksomhederne”, siger Fathi El-Abed, som dog også understreger, at aktivisme og oplysningsarbejde i høj grad har været med til at ændre EU’s holdning til de ulovlige, israelske bosættelser.