Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Airbnb vil alligevel udleje i israelske bosættelser på Vestbredden

Selvom Airbnb i november udmeldte, at de ville sortliste boliger i bosættelser på Vestbredden, har firmaet nu ændret strategi: Bosættere kan stadig leje deres bolig ud gennem Airbnb, men overskuddet vil blive doneret til velgørende formål. Amnesty kalder Airbnb’s håndtering af sagen “yderst skamfuld”.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Turister på jagt efter en overnatning til Eurovision i weekenden risikerer stadig at støtte de ulovlige bosættelser på Vestbredden uden at vide det – i hvert fald hvis de finder et værelse ved hjælp af den amerikanske onlinetjeneste for boligudlejning Airbnb.

Efter pres fra medier og menneskerettighedsorganisationer meddelte Airbnb ellers i november sidste år, at de ville udelukke boligejere i de israelske bosættelser fra at være udlejningsværter gennem Airbnb. I alt ville det dreje sig om cirka 200 boliger på den besatte Vestbred, da Airbnb stadig ville tillade udlejning for bosættere i det besatte Østjerusalem.

Efter udmeldingen er Airbnb blevet stærkt kritiseret af Israel, og selskabet er blandt andet blevet sagsøgt af en række af de udlejningsværter, som ville blive udelukket fra Airbnb’s katalog.

Og nu har Airbnb så ændret sin procedure for de kontroversielle værter. Frem for at udelukke bosættere på Vestbredden fra deres katalog vil virksomheden i stedet donere profitten fra området til velgørende formål.

“Vi vil blive ved med at tillade lejebolig-annoncer på hele Vestbredden, men Airbnb vil ikke modtage fortjeneste fra regionen”, skrev Airbnb i en pressemeddelelse i april 2019.

Uvidende turister risikerer at støtte bosættelser

FN’s Menneskerettighedskommission udgav i 2018 en rapport om virksomheders indflydelse på de besatte palæstinensiske områder. Rapporten beskriver blandt andet, hvordan “turismeindustrien, inklusiv tour-bureauer og booking-hjemmesider (…) medvirker til at gøre bosættelserne profitable og bæredygtige”.

Noget af det, som Airbnb særligt har modtaget kritik for, er, at selskabet ikke angiver, om udlejningsboligen ligger i en bosættelse. På den måde kan man som turist, i god tro, leje en lejlighed, og i virkeligheden være med til at finansiere de ulovlige bosættelser.

Men Airbnb ønsker ikke at lægge sig ud med Israel.

“Airbnb har aldrig boykottet Israel, israelske virksomheder, eller de mere end 20.000 israelske værter, som lige nu er aktive på Airbnb’s platform. Vi har altid søgt at bringe folk sammen og vil fortsætte med at stræbe efter dette mål” ,skriver selskabet i pressemeddelelsen fra april.

Hundredvis af tilbud i bosættelser

Airbnb er ikke det eneste firma i turistindustrien, som driver forretning på besat land. Danwatch har tidligere afsløret, hvordan danske rejseselskaber markedsførte destinationer i de besatte områder og tog turister med til bosættelser uden at oplyse dem om det på forhånd.

Airbnb forsøger at ‘befri’ sig selv ved at donere overskuddet fra de omtalte boliger til velgørenhed, men det ændrer ikke på, at de ved fortsat at drive turisme i de ulovlige bosættelser er med til at booste økonomien i bosættelserne.

Mark Dummett, researcher på virksomheder og menneskerettigheder for Amnesty International

I efteråret kunne Al Jazeera fortælle, at 20 af verdens største rejseselskaber følger samme praksis, og i en stor rapport fra januar i år kunne Amnesty International berette, at de største bookingselskaber Airbnb, Booking.com, Expedia og TripAdvisor tilsammen har mere end 400 tilbud i bosættelserne.

Amnesty: Udlejning af boliger på besat land er skamfuldt

Flere menneskerettighedsorganisationer mener, at Airbnb’s tilstedeværelse på besat land er med til at opretholde besættelsen, og derigennem støtte undertrykkelsen af det palæstinensiske folk.

Direktøren for Human Rights Watch’s afdeling for virksomheder og menneskerettigheder Arvind Ganesan har sagt til Al Jazeera, at det er skuffende, at Airbnb har trukket deres beslutning tilbage.

“At donere profit fra ulovlige bosættelser kan ikke udbedre den “menneskelige lidelse”, som de har anerkendt at deres aktiviteter forårsager”, siger Arvind Ganesan til Al Jazeera.

At Airbnb vender på en tallerken, kalder Mark Dummett, Amnesty Internationals researcher på virksomheder og menneskerettigheder for “yderst skamfuldt”.

Han mener, at selskabets tilstedeværelse i bosættelserne er med til at vedligeholde og udbrede bosættelserne.

“Airbnb forsøger at fritage sig selv fra ansvar ved at donere overskuddet fra de omtalte boliger til velgørenhed, men det ændrer ikke på, at de ved fortsat at drive turisme i de ulovlige bosættelser er med til at booste økonomien i bosættelserne”, siger Mark Dummett.

Danwatch har af flere omgange forsøgt at få en kommentar fra Airbnb om, hvad de nu vil gøre for at gøre potentielle lejere opmærksomme på, at den bolig, de lejer, ligger i en bosættelse, men Airbnb har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.