16. maj 2019

Airbnb vil alligevel udleje i israelske bosættelser på Vestbredden

Selvom Airbnb i november udmeldte, at de ville sortliste boliger i bosættelser på Vestbredden, har firmaet nu ændret strategi: Bosættere kan stadig leje deres bolig ud gennem Airbnb, men overskuddet vil blive doneret til velgørende formål. Amnesty kalder Airbnb’s håndtering af sagen “yderst skamfuld”.

Turister, som tager til Jerusalem, for at se fx Jesus fødested, grædemuren eller Al Aqsa moskeen, risikerer uvidende at være med til at støtte de ulovlige Israelske bosættelser på Vestbredden. Foto: reijotelaranta

Turister på jagt efter en overnatning til Eurovision i weekenden risikerer stadig at støtte de ulovlige bosættelser på Vestbredden uden at vide det – i hvert fald hvis de finder et værelse ved hjælp af den amerikanske onlinetjeneste for boligudlejning Airbnb.

Efter pres fra medier og menneskerettighedsorganisationer meddelte Airbnb ellers i november sidste år, at de ville udelukke boligejere i de israelske bosættelser fra at være udlejningsværter gennem Airbnb. I alt ville det dreje sig om cirka 200 boliger på den besatte Vestbred, da Airbnb stadig ville tillade udlejning for bosættere i det besatte Østjerusalem.

Efter udmeldingen er Airbnb blevet stærkt kritiseret af Israel, og selskabet er blandt andet blevet sagsøgt af en række af de udlejningsværter, som ville blive udelukket fra Airbnb’s katalog.

Og nu har Airbnb så ændret sin procedure for de kontroversielle værter. Frem for at udelukke bosættere på Vestbredden fra deres katalog vil virksomheden i stedet donere profitten fra området til velgørende formål.

“Vi vil blive ved med at tillade lejebolig-annoncer på hele Vestbredden, men Airbnb vil ikke modtage fortjeneste fra regionen”, skrev Airbnb i en pressemeddelelse i april 2019.

Uvidende turister risikerer at støtte bosættelser

FN’s Menneskerettighedskommission udgav i 2018 en rapport om virksomheders indflydelse på de besatte palæstinensiske områder. Rapporten beskriver blandt andet, hvordan “turismeindustrien, inklusiv tour-bureauer og booking-hjemmesider (…) medvirker til at gøre bosættelserne profitable og bæredygtige”.

Noget af det, som Airbnb særligt har modtaget kritik for, er, at selskabet ikke angiver, om udlejningsboligen ligger i en bosættelse. På den måde kan man som turist, i god tro, leje en lejlighed, og i virkeligheden være med til at finansiere de ulovlige bosættelser.

Men Airbnb ønsker ikke at lægge sig ud med Israel.

“Airbnb har aldrig boykottet Israel, israelske virksomheder, eller de mere end 20.000 israelske værter, som lige nu er aktive på Airbnb’s platform. Vi har altid søgt at bringe folk sammen og vil fortsætte med at stræbe efter dette mål” ,skriver selskabet i pressemeddelelsen fra april.

Hundredvis af tilbud i bosættelser

Airbnb er ikke det eneste firma i turistindustrien, som driver forretning på besat land. Danwatch har tidligere afsløret, hvordan danske rejseselskaber markedsførte destinationer i de besatte områder og tog turister med til bosættelser uden at oplyse dem om det på forhånd.

[Citat2]

I efteråret kunne Al Jazeera fortælle, at 20 af verdens største rejseselskaber følger samme praksis, og i en stor rapport fra januar i år kunne Amnesty International berette, at de største bookingselskaber Airbnb, Booking.com, Expedia og TripAdvisor tilsammen har mere end 400 tilbud i bosættelserne.

Amnesty: Udlejning af boliger på besat land er skamfuldt

Flere menneskerettighedsorganisationer mener, at Airbnb’s tilstedeværelse på besat land er med til at opretholde besættelsen, og derigennem støtte undertrykkelsen af det palæstinensiske folk.

Direktøren for Human Rights Watch’s afdeling for virksomheder og menneskerettigheder Arvind Ganesan har sagt til Al Jazeera, at det er skuffende, at Airbnb har trukket deres beslutning tilbage.

“At donere profit fra ulovlige bosættelser kan ikke udbedre den “menneskelige lidelse”, som de har anerkendt at deres aktiviteter forårsager”, siger Arvind Ganesan til Al Jazeera.

At Airbnb vender på en tallerken, kalder Mark Dummett, Amnesty Internationals researcher på virksomheder og menneskerettigheder for “yderst skamfuldt”.

Han mener, at selskabets tilstedeværelse i bosættelserne er med til at vedligeholde og udbrede bosættelserne.

“Airbnb forsøger at fritage sig selv fra ansvar ved at donere overskuddet fra de omtalte boliger til velgørenhed, men det ændrer ikke på, at de ved fortsat at drive turisme i de ulovlige bosættelser er med til at booste økonomien i bosættelserne”, siger Mark Dummett.

Danwatch har af flere omgange forsøgt at få en kommentar fra Airbnb om, hvad de nu vil gøre for at gøre potentielle lejere opmærksomme på, at den bolig, de lejer, ligger i en bosættelse, men Airbnb har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right