En Danwatch-undersøgelse

Turen går til besat land

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

28. januar 2015
Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske. Det strider imod markedsføringsloven, mener ekspert.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
De syv rejseselskaber
  • Albatros Travel A/S
  • Bravo Tours
  • Kilroy Travels
  • Risskov Travel Partner
  • Strobel Travel ApS
  • Tikva Travel
  • Unitas Rejser A/S

I undersøgelsen ‘Turen går til besat land’ dokumenterer Danwatch, hvordan danske rejseselskaber ligger på kant med markedsføringsloven, når de markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

Det Døde hav, Bethlehem og ølfabrikker i Golan Højderne er destinationer, som umiddelbart ikke lyder, som om de er under militær besættelse, men i virkeligheden er de komplekse brikker i den årelange historie af meneskerettighedskrænkelser og krigsforbrydelser, som Israel-Palæstina konflikten består af. Turistdestinationerne ligger på besat område, men markedsføres i høj grad som israelske rejsemål af de danske rejseselskaber.

Rejseselskabet Tikva Travel skriver eksempelvis i salgsmaterialet for ‘Landbrugsfaglig turistrejse Israel’, at man ”kører til Katzrin, hvor der er et besøg ved deres vingård, kvægbrug og æbleplantager.” Det fremgår således ikke, at de rejsende vil befinde sig i en folkeretsstridig bosættelse i de syriske Golan Højder uden for Israels internationalt anerkendte grænser.

På kant med dansk markedsføringslov

Ifølge markedsføringslovens generalklausul § 1 skal erhvervsdrivende “udvise god markedsføringsskik under hensyntagen til forbrugerne, erhvervsdrivende og almene samfundsinteresser.”

Ifølge Lektor i formueret og forbrugerret ved det juridiske institut på Aarhus Universitet Anne-Dorte Bruun Nielsen, er paragraffen en af flere i markedsføringsloven som selskaberne er i strid med:

“Med Israel og de besatte områder er der tale om et særligt forhold, idet der ikke er tale om indenrigspolitiske forhold, men om det ene lands besættelse af det andet og konsekvenserne af dette. Og som det dokumenteres har både den danske regering og FN en klar holdning til, hvorledes man bør forholde sig til denne realitet. De omhandlede rejsebureauer forholder sig ikke etisk ordentligt til dette,” siger hun og tilføjer:

“Særligt er det vel mest stødende med de rejsebureauer, der direkte og udtrykkeligt siger, at de overholder de etiske krav og lægger vægt på at tage vare på lokalbefolkningens tarv. Her ville jeg som forbruger opleve, at jeg meget direkte blev ført bag lyset.”

Markedsføring fremmer den israelske fremstilling

I den årelange konflikt har Israel besat en række områder, blandt andre de syriske Golan Højder og den palæstinensiske Vestbred, som det internationale samfund ikke anerkender et israelsk ejerskab af. Derfor kan rejseselskabernes markedsføring være en problematisk fremstilling, der rækker ud over vildledende markedsføring, ifølge lektor og ekspert i internationale relationer, Ole Wæver:

“Et politisk og moralsk problem ved fejlagtig markedsføring er, at rejseselskaberne er med til at fremme den israelske fremstilling af konflikten, der er i modstrid med tolkningen fra bl.a. FNs generalforsamling og det danske Folketing,” siger han og tilføjer:

“Det kan på lang sigt hindre en fredelig løsning, hvis Israel lykkedes med at fortrænge vigtige sider af den politiske og historiske virkelighed og dermed usynliggør besættelsen og annekteringen af palæstinensiske områder.”
Bosættelser og kibbutzer

Rejseselskaberne i undersøgelsen arrangerer ture til rejsemål på Vestbredden, der er israelsk besat område, som det historiske monument Qumran og israelske bosættelser i de syriske Golan Højder. Men også til israelske bosættelser på Vestbredden, der beskrives af det internationale samfund som en af de største forhindringer for fred i mellemøsten.

Rejseselskabet Unitas forklarer til DanWatch, at bosættelser beskrives som kibbutzer:

“På vore individuelle rejser, tilbyder vi også Kibbutz ophold, og her kan jeg læse ud af din beskrivelse, at vi ikke tydeligt nok beskriver, at ”denne Kibbutz er en ulovlig bosættelse……” Den information vil naturligvis blive tilrettet også – for desværre er der ikke mange andre overnatningsmuligheder i visse egne end netop disse Kibbutz’er,” siger Klaus Boe Østergaard fra Unitas.

Selvom rejseselskaberne ikke har været mere observante på markedsføring, når det drejer sig om konfliktområder, vil nogle nu ændre ordlyden af deres materiale. Tikva Travel svarer på DanWatch’s henvendelse, at man ikke har overvejet dilemmaerne før, men nu vil rette nogle af rejsebeskrivelserne:

“Som opfølgning på din mail vil vi indsætte et link til Wikipedia i vores omtale af storbyferien i Jerusalem og rundrejsen, så folk kan opsøge mere information, hvis de ønsker det. Tilsvarende vil vi ved næste opdatering af beskrivelsen af rundrejsen lægge et link ind til den engelske version af omtalen af Katzrin, evt. med en parentes om ”(ligger i de annekterede Golanhøjder)” og ligeledes her også link til Wikipedia omkring dette,” siger Mette Hvid Hansen fra Tikva Travel til Danwatch.

Sådan gjorde vi

Undersøgelsen er støttet af Folkekirkens Nødhjælp.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.