4.110 migranter døde i 2023 efter at have forsøgt at krydse Middelhavet ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat UNHCR.
Bag det rystende tal gemmer sig 4.110 skæbner – børn, unge, voksne og gamle, der alle forsøgte at skabe sig et bedre liv, men døde i jagten på at nå frem til det forjættede Europa.
Ofte ender migranters frygtelige død blot som notitser i medierne herhjemme. Eksempelvis i december 2023, hvor DR konstaterede: ‘61 migranter er druknet i Middelhavet’ om et skibsforlis, hvor flere af de druknede var kvinder og børn.
Det er sjældent, at deres historie og baggrund bliver fortalt, men i den italienske film Io Capitano får man et unikt indblik i de udfordringer, som migranter står over for, når de vælger at drage imod Europa.
Filmen fik premiere herhjemme tidligere på året og kan nu ses helt gratis på bibliotekernes filmtilbud filmstriben.
Den følger de to senalgeske teenage-fætre Seydou og Moussa, som drømmer om at flygte fra en fattig tilværelse i Dakar og nå frem til Italien. I filmen får man et barsk og skræmmende indblik i, hvilke farer der lurer, når migranter ofrer alt, de har, for at komme over Middelhavet. Det gælder eksempelvis skruppelløse menneskesmuglere og den libyske mafia, der udsætter migranter for tortur for at presse penge ud af dem.
Filmen er fiktion, men instruktøren Matteo Garrone har i flere interviews forklaret, at den er blevet til efter langvarig research og samtaler med migranter for at være så tæt på virkeligheden som muligt. Blandt andet har Mamadou Kouassi fra Elfenbenskysten været en nøglefigur.
Som 15-årig krydsede han selv Sahara-ørkenen til Libyen med sin fætter – og først efter mere end tre år under frygtelige forhold nåede han til Italien.
“Da jeg mødtes med Matteo og hans hold, forklarede jeg vanskelighederne ved at krydse ørkenen, hvor meget vi lider, hvor mange gange jeg har set folk dø foran mig uden at være i stand til at hjælpe dem”, siger Kouassi i en pressemeddelelse i forbindelse med filmens premiere.
“Jeg fortalte Matteo alle historierne om, at min fætter og jeg ønskede et bedre liv på grund af de billeder, vi så i magasiner og på TV. Vi så Europa som det frie land, hvor man kan opnå alt. Det her er en film om menneskerettigheder og om mennesker, der går meget langt for at rejse til fjerne, ukendte steder for at finde et bedre liv”, fortsætter han.
Udover at sætte fokus på en meget vigtig problemstilling, er filmen også meget gribende med Sahara-ørken som en smuk kulisse. Den kan derfor klart anbefales at se henover sommeren, hvor de fleste også har tid til lidt mere eftertanke.
Io Capitano var i øvrigt nomineret til en Oscar i kategorien ‘Bedste udenlandske film’, men måtte se sig slået af The Zone of Interest fra England.
Danwatch har flere gange sat fokus på migranter og flygtninge. Du kan læse mere her.