Det er som at komme til fest. Over sildebensparketten i Kunsthals Charlottenborgs lyse udstillingssal strækker 1.190 struttende, guldfarvede, heliumfyldte bogstavsballoner sig mod loftet.
Ballonerne udgør det første værk, der møder de museumsgæster, der besøger den nye udstilling Being Safe is Scary i den gamle kunsthal.
Lægger man bogstaverne sammen i rigtig rækkefølge, vil man kunne stave sig igennem fire af de i alt 30 artikler i FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder, der blev vedtaget i 1948, efter den anden verdenskrigs uhyrligheder.
Men undervejs i udstillingsperioden, vil luften gradvis gå ud af ballonerne. Og når udstillingen slutter den 10. august, vil de i dag så festlige balloner måske være faldet lidt sammen – eller måske vil de ligge slattent hen af gulvet.
Symbolikken er til at forstå, når den tyrkiske kunstner Banu Cennetoğlu, der er født i Ankara i 1970, udstiller menneskerettighederne i guldfarvet folie. Hun håber at publikum, i takt med at luften går ud af ballonerne, vil reflektere over, hvem der i en tid præget af migration, krige og klimakatastrofer kan deltage i fejringen af menneskerettighederne, og hvem af os, der kan nyde godt af de rettigheder, der burde gælde for alle mennesker.
Hvad er nyhedsværdigt?
Udstillingens titel Being Safe is Scary er hentet fra en sætning skrevet i graffiti på en mur i Athen, kort efter at EU og Tyrkiet i 2016 indgik en milliardaftale, der skulle sørge for, at flygtninge og migranter skulle holdes ude af Europa.
Værkerne indeholder udover guld-ballonerne blandt andet også 44 zinkplader med anonyme undskyldninger fra mennesker, der arbejder ved en politistation i Schweiz, et rum der indeholder samtlige lokale, regionale og nationale aviser trykt og udgivet i Danmark den 29. januar 2025, samt en 127 timer lang video bestående af alt foto- og videomateriale fra kunstnerens smartphone og computer fra 2006 til 2018.

Henriette Bretton-Meyer, der har kurateret udstillingen og er konstitueret direktør ved Kunsthal Charlottenborg, er spændt på hvordan værkerne vil blive modtaget af publikum.
“Vi valgte at invitere Banu Cennetoğlu til at holde den her udstilling, særligt på grund af hendes ballonværk, hvor hun staver sig igennem FN’s menneskerettighedserklæring. Vi er alle sammen meget spændte på, hvor lang tid det tager, før luften går ud af ballonerne – det afhænger jo af alle mulige faktorer – og hvordan værket så vil se ud”, siger hun.
“Det værk giver også menneskerettighederne en skrøbelighed”, siger Henriette Bretton-Meyer.
Kuratoren er også spændt på, hvad der sker i publikum, når de møder alle aviser fra én dag i Danmarkshistorien, der samler store og små nyheder.

“Det giver forhåbentlig anledning til nogle tanker omkring hvad der bliver rapporteret – hvad der er nyhedsværdigt – og hvad der bliver udeladt. På samme måde som ballonerne kan få os til at stille spørgsmål ved, hvem der nyder godt af menneskerettighederne – hvis nyheder er det? Hvem har en stemme og en platform? Det er jo også et portræt af et land og af en medievirkelighed, som er en kurateret virkelighed”, siger Henriette Bretton-Meyer.
“Det er et kunstnerisk greb på det, der findes i virkeligheden. Det som kunsten kan, det er at give en form til nogle overvejelser, som man måske kan genkende, eller se sig selv i, eller blive opmærksom på. Det håber jeg, at udstillingen gør. At man for eksempel, når man holder en avis i hånden, også kan tænke lidt over hvad det er, man ikke får med, og hvem der ikke får taletid”, siger kuratoren.
Kunstneren har også tidligere arbejdet med et massivt værk der hedder The List, hvor hun har opsat mindesmærker over titusindvis af mennesker, flygtninge og migranter, der har mistet livet i forsøget på at krydse grænserne til Europa.
“Det værk giver noget fysik til tallene, som gør, at man tager informationen ind på en anden måde. Det er jo det kunsten kan. Det værk drømmer jeg om at vise på Kongens Nytorv en dag”, siger Henriette Bretton-Meyer.
Being Safe Is Scary er en del af HUMAN:RIGHTS – et nyt samarbejde mellem Kunsthal Charlottenborg, CPH:DOX og Human Rights Watch Denmark. Udstillingen vises på Kunsthal Charlottenborg frem til den 10. august 2025.