Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Berlinmurens fald kunne mærkes helt til Indien

Murens fald i 1989 blev fejret med jubel i Europa. I Indien førte faldet til massiv økonomisk, politisk og social forandring, hvor millioner blev løftet ud af fattigdom. 
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Billeder af øst- og vestberlinere, der omfavner hinanden på Muren den 9.november 1989, kan stadig fremkalde eufori og sejrsfølelse hos mange europæere. Men euforien spredte sig dengang helt til Indien, hvor landet efter mange års isolation fra omverdenen igen åbnede op for amerikanske varer som Coca Cola og udenlandske investeringer. Det førte blandt andet til, at millioner blev løftet ud af ekstrem fattigdom.

Arrangementet “Meanwhile in India"

  • Thomas Sehested, leder af Det Danske Kulturinstitut i Indien og Ravinder Kaur, centerleder på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet diskuterer sammenhængen mellem Berlinmurens fald og Indien. 
  • Efter debatten vises filmen ’Bombay’.
  • Foregår i Cinemateket onsdag den 11. september kl 17.45 – 20.15
  • Arrangementet er gratis
Kilde: Golden Days hjemmeside

Arrangementet “Meanwhile in India"

  • Thomas Sehested, leder af Det Danske Kulturinstitut i Indien og Ravinder Kaur, centerleder på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet diskuterer sammenhængen mellem Berlinmurens fald og Indien. 
  • Efter debatten vises filmen ’Bombay’.
  • Foregår i Cinemateket onsdag den 11. september kl 17.45 – 20.15
  • Arrangementet er gratis
Kilde: Golden Days hjemmeside

Festivalen Golden Days fejrer 30-året for Berlinmurens fald med hundredvis af arrangementer rundt om i København i løbet af september. Ved arrangementet “Meanwhile in India”, der afholdes onsdag den 11. september, har Det Danske Kulturinstitut i Indien taget initiativ til en diskussion om sammenhængen mellem Berlinmurens fald og Indiens udvikling de sidste 30 år.

Ifølge leder af det danske Kulturinstitut i Indien Thomas Sehested, betød murens fald, at Indien måtte love liberaliseringer til gengæld for at få lån, efter at landet ikke længere fik indtægter fra Sovjetunionen.

“Da Indien blandt andet handlede te med Sovjetunionen faldt en stor indtægtskilde væk med Murens fald. De var tvunget til at låne penge af verdensbanken mod at åbne deres økonomi op. Det betød, at de langsomt bevægede sig hen mod en global markedsøkonomi,” forklarer han.

“Der var en euforisk stemning”

Thomas Sehested er en af deltagere ved arrangementet ‘Meanwhile in India’. Den anden deltager er Ravinder Kaur, der er centerleder ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet og forsker i Indiens transformation i det 21. århundrede. Ravinder Kaur var ung studerende i Indien i 1989 og start 1990’erne. Hun beskriver årene som epokeskabende.

“I 1989 og starten af 1990’erne var der en euforisk stemning af, at der var forandring på vej. For eksempel åbnede McDonalds i Delhi. Jeg husker, at der var en kæmpe kø med nysgerrige folk. Alle havde hørt om McDonalds. Jeg stod selv i køen og tænkte: “Wow, man kan købe udenlandsk sodavand”. Det var en oplevelse af noget udenlandsk, som vi ikke havde set før. Vores livsstil ændrede sig til den, vi havde set i amerikanske film.”

Befolkningen kunne se den økonomiske udvikling som forandringer i det urbane landskab, fortæller Ravinder Kaur. Men den økonomiske fremgang var fortrinsvist for middelklassen.

“Den økonomiske forandring skete ikke kun på et politisk plan, det foregik også iblandt befolkningen. Folk kunne mærke forandringen. Der var noget i luften. Men samtidig steg uligheden. Nogle bliver rigere, mens andre bliver fattigere,” siger Ravinder Kaur.

Berlinmurens fald forandrede Indiens position i verdenssamfundet

Ifølge Thomas Sehested havde Murens fald massiv betydning for den globale økonomi, men måske mere i Indien end andre steder.

“Mange blev flyttet ud af absolut fattigdom til en tilværelse, der er mere tålelig. Der er stadig mange problemer, men det frie marked har givet flere mennesker flere penge,” siger Thomas Sehested, der udover at være leder af kulturinstituttet i Indien er uddannet historiker

Han mener, at Murens fald giver efterskælv i Indien selv i dag.

“En del af det det moderne Indien kan tilskrives Berlinmurens fald. I Europa glemmer vi nogle gange at kigge ud over grænserne, det er det vi gerne vil med arrangementet,” siger han.

Murens fald er foranledning til nationalisme

I april og maj i år var der valg i Indien, hvor det hindunationalistiske parti Bharatiya Janata Party (BJP) vandt massivt frem.

Ravinder Kaur mener, at den aktuelle hindunationalisme hænger sammen med den økonomiske vækst, som Indien oplevede efter Berlinmurens fald.

“Jeg tror ikke, at befolkningen ville have accepteret den nationalistiske bevægelse, hvis ikke det havde været for begivenhederne i 1989 og start 1990’erne. Når du som land får økonomisk styrke, får du samtidig mulighed for at bestemme din egen udvikling. Hindunationalisme er et moderne fænomen, der ligger i forlængelse af det frie marked,” siger hun.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.