Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Børnearbejdere vil sagsøge Nestlé

Seks tidligere børnearbejder vil sagsøge tre store chokoladeproducenter Nestlé, Cargill og Archer Daniels Midland i USA. Advokat hævder, det vil sætte dominoeffekt i gang.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

Seks tidligere børnearbejdere fra Elfenbenskysten kan sætte skub i en lang række af retssager mod store fødevarevirksomheder, der har børnearbejde i deres varekæder.

Det mener advokat Terrence Collingsworth fra International Rights Advocates i USA, der fører sagen på vegne af de tidligere børnearbejdere, som anklager virksomhederne for:“At støtte plantageejere i Elfenbenskysten velvidende, at plantageejerne systematisk bruger børneslaver til at høste kakao til det internationale marked”.I 11 år har de forsøgt at få deres sag for retten. I 2010 fik de i første omgang afvist sagen ved en føderal domstol i USA, men efter at have klaget over denne afvisning, er det endelig lykkedes dem at indsende endnu en anmodning om at føre sagen i Californien.“Sagen er den eneste sag af sin slags i USA, og vil derfor føre til mange flere lignende sager, hvis den kommer for retten. Det er derfor, virksomhederne bekæmper os så kraftigt,” siger advokat Terrence Collingsworth.

Men der er lang vej endnu, før en eventuel retssag kan begynde, og frem til d. 27. oktober vil argumenterne for og imod retssagen bølge frem og tilbage mellem parterne.

Professor på Copenhagen Business School med speciale i Corporate Social Responsibility, Andreas Rasche, er ikke enig med Terrence Collingsworth i, at sagen vil føre til flere lignende retssager.

“Det er meget usandsynligt, at sagen kommer for retten. Loven der anvendes her bruges i meget, meget få sager, og bliver ofte afvist af dommerne. Selv hvis de mod forventning får lov at føre sagen, så vil andre ikke følge trop, fordi sandsynligheden for at vinde er for lille”, siger Andreas Rasche.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Børnearbejde stiger på Elfenbenskystens kakaoplantager

De tidligere børnearbejdere kalder sig selv for ‘børneslaver’. De fortæller, at de blev trafficket fra Mali til Elfenbenskysten, hvor de arbejdede ulovligt på kakaoplantager. Her blev børnene tvunget til hårdt arbejde i mange timer om dagen, låst inde om natten og fysisk misbrugt af de personer, som bevogtede dem, skriver ngo’en Business and Human Rights Resource Center.

Det er et kendt fænomen, at der findes ulovligt børnearbejde på kakaoplantager overalt i Elfenbenskysten. Det er blandt andet dokumenteret i en undersøgelse fra Tulane University fra 2015, som er finansieret af det amerikanske arbejdsministerium og af det britiske medie BBC i 2011.

Arbejdet med at høste kakao er yderst farligt og sker i et stort omfang. Ifølge de amerikanske myndigheder er halvdelen af børnene kommet til skade, mens de har arbejdet i plantagerne. Og problemet bliver kun større, viser tallene.

Den amerikanske undersøgelse fra Tulane University estimerer, at der arbejder 3,73 millioner børn i alderen 5 – 17 år i kakaoindustrien i Elfenbenskysten. Det er en stigning på fem procent fra 2009 – 2014.

Børnearbejdere er dårligt stillet i forhold til at få kompensation for de lidelser, de har været udsat for. De har stort set ingen muligheder for at sagsøge de virksomheder, de ulovligt har arbejdet for. Hverken de enkelte plantager eller de multinationale virksomheder, der køber kakaobønnerne, siger professor Andreas Rasche.

“De fleste krænkelser sker i lande, som ikke har et stærkt retssystem, og børnene har derfor meget få muligheder for at vinde sager. De kan klage til FN over brudte konventioner, men det fører som regel ikke til noget”, siger Andreas Rasche.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.