Børnearbejdere vil sagsøge Nestlé

Seks tidligere børnearbejder vil sagsøge tre store chokoladeproducenter Nestlé, Cargill og Archer Daniels Midland i USA. Advokat hævder, det vil sætte dominoeffekt i gang.
Amalie Linde

JournalistSeks tidligere børnearbejdere fra Elfenbenskysten kan sætte skub i en lang række af retssager mod store fødevarevirksomheder, der har børnearbejde i deres varekæder.

Det mener advokat Terrence Collingsworth fra International Rights Advocates i USA, der fører sagen på vegne af de tidligere børnearbejdere, som anklager virksomhederne for:“At støtte plantageejere i Elfenbenskysten velvidende, at plantageejerne systematisk bruger børneslaver til at høste kakao til det internationale marked”.I 11 år har de forsøgt at få deres sag for retten. I 2010 fik de i første omgang afvist sagen ved en føderal domstol i USA, men efter at have klaget over denne afvisning, er det endelig lykkedes dem at indsende endnu en anmodning om at føre sagen i Californien.“Sagen er den eneste sag af sin slags i USA, og vil derfor føre til mange flere lignende sager, hvis den kommer for retten. Det er derfor, virksomhederne bekæmper os så kraftigt,” siger advokat Terrence Collingsworth.

Men der er lang vej endnu, før en eventuel retssag kan begynde, og frem til d. 27. oktober vil argumenterne for og imod retssagen bølge frem og tilbage mellem parterne.

Professor på Copenhagen Business School med speciale i Corporate Social Responsibility, Andreas Rasche, er ikke enig med Terrence Collingsworth i, at sagen vil føre til flere lignende retssager.

“Det er meget usandsynligt, at sagen kommer for retten. Loven der anvendes her bruges i meget, meget få sager, og bliver ofte afvist af dommerne. Selv hvis de mod forventning får lov at føre sagen, så vil andre ikke følge trop, fordi sandsynligheden for at vinde er for lille”, siger Andreas Rasche.

Mere om samme emne

Læs Danwatchs rapport “Bitter Kaffe”, der dokumenterer børnearbejde og slavelignende arbejdsforhold i kaffeplantagerne i Brasilien.

Danwatch-undersøgelsen ‘Børneguld i din mobil?’ beskriver, hvordan børn helt ned til seks år arbejder i små, uautoriserede miner i Mali og Ghana, der er blandt de største guldeksportører i Afrika.

Mere om samme emne

Læs Danwatchs rapport “Bitter Kaffe”, der dokumenterer børnearbejde og slavelignende arbejdsforhold i kaffeplantagerne i Brasilien.

Danwatch-undersøgelsen ‘Børneguld i din mobil?’ beskriver, hvordan børn helt ned til seks år arbejder i små, uautoriserede miner i Mali og Ghana, der er blandt de største guldeksportører i Afrika.

Børnearbejde stiger på Elfenbenskystens kakaoplantager

De tidligere børnearbejdere kalder sig selv for ‘børneslaver’. De fortæller, at de blev trafficket fra Mali til Elfenbenskysten, hvor de arbejdede ulovligt på kakaoplantager. Her blev børnene tvunget til hårdt arbejde i mange timer om dagen, låst inde om natten og fysisk misbrugt af de personer, som bevogtede dem, skriver ngo’en Business and Human Rights Resource Center.

Det er et kendt fænomen, at der findes ulovligt børnearbejde på kakaoplantager overalt i Elfenbenskysten. Det er blandt andet dokumenteret i en undersøgelse fra Tulane University fra 2015, som er finansieret af det amerikanske arbejdsministerium og af det britiske medie BBC i 2011.

Arbejdet med at høste kakao er yderst farligt og sker i et stort omfang. Ifølge de amerikanske myndigheder er halvdelen af børnene kommet til skade, mens de har arbejdet i plantagerne. Og problemet bliver kun større, viser tallene.

Den amerikanske undersøgelse fra Tulane University estimerer, at der arbejder 3,73 millioner børn i alderen 5 – 17 år i kakaoindustrien i Elfenbenskysten. Det er en stigning på fem procent fra 2009 – 2014.

Børnearbejdere er dårligt stillet i forhold til at få kompensation for de lidelser, de har været udsat for. De har stort set ingen muligheder for at sagsøge de virksomheder, de ulovligt har arbejdet for. Hverken de enkelte plantager eller de multinationale virksomheder, der køber kakaobønnerne, siger professor Andreas Rasche.

“De fleste krænkelser sker i lande, som ikke har et stærkt retssystem, og børnene har derfor meget få muligheder for at vinde sager. De kan klage til FN over brudte konventioner, men det fører som regel ikke til noget”, siger Andreas Rasche.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load