Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Brasiliens nye præsident kan blive en katastrofe for regnskoven

Den højreradikale Jair Bolsonaro er søndag blevet valgt som Brasiliens nye præsident. Iagttagere frygter nu, at Amazonskoven vil blive åbnet op for en langt større grad af både skovhugst, minedrift og landbrug
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Med en overvældende valgsejr er den stærkt højreorienterede tidligere militærkaptajn Jair Messias Bolsonaro søndag blevet valgt som Brasiliens nye præsident.

Bolsonaro har især fået international opmærksomhed for hans stærkt diskriminerende udtalelser mod kvinder, homoseksuelle og andre minoriteter, samt for at se stort på demokratiske frihedsrettigheder. Men valget af ham kan også få store konsekvenser for Brasiliens skove og dens befolkninger. Og på længere sigt kan den udvikling være særligt dårligt nyt for verdens klima, for Brasilien huser 60 procent af verdens største tropiske regnskov, Amazonas, der optager enorme mængder drivhusgasser.

Det har op til valget fået regnskovsforskere som Oliver Phillips, der er professor ved Leeds Universitet, til at kalde udsigterne til Bolsonaro præsidentskab for “dybt foruroligende.”

Skovreservater åbnes for landbrug

Danwatch har tidligere i år dokumenteret, hvordan ulovligt træ fra den brasilianske del af Amazonas blandt andet havner i danske tømmerhandler. Mens Brasilien siden midten af 2000’erne har nedbragt ulovlig skovhugst drastisk, er afskovningen taget til over de seneste par år – ikke mindst som resultat af stigende global efterspørgsel på både oksekød og soja.

Iagttagere mener nu, at Bolsonaro vil få den udvikling til at accelerere. Den nyvalgte præsident har blandt andet luftet ideen om at nedlægge Miljøministeriet for at lægge det ind under Landbrugsministeriet, og miljøforkæmpere frygter derfor, at regnskoven vil blive åbnet op for en langt større grad af både skovhugst, minedrift og landbrug.

Bolsonaro har længe støttet, at de skovreservater, der er forbehold Brasiliens oprindelige befolkninger, nu skal åbnes op for landbrug og andre kommercielle aktiviteter.

”Hvor de oprindelige folks land er, ligger der rigdomme under jorden,” har han tidligere udtalt til New York Times.

Hans præsidentskab vækker nu bekymring blandt Brasiliens mange oprindelige folk.

“Bolsonaro har allerede sagt, at den føderale regering ikke længere skal støtte oprindelige folks rettigheder, såsom retten til land. Vi er meget bange. Jeg frygter for mit eget liv,” siger Dinamam Tuxá, national koordinator for Brasiliens Forening for Oprindelige Folk til mediet Climate Home News.

Dropper måske Paris-aftalen

Skønt Brasilien er blevet kritiseret for et stadig mindre engagement på miljøområdet over de seneste år, har det længe været set som et foregangsland inden for bekæmpelse af klimakrisen. Med Bolsonaro som præsident, ser det renommé ud til at få dødsstødet: Den tidligere militærkaptajn har ifølge Reuters foreslået at nedsætte straffene for miljøforseelser, og han har åbent talt om at trække Brasilien ud af Paris-aftalen.

”En sejr til Bolsonaro vil uden tvivl betyde, at Brasilien mister sit lederskab på den globale klimadagsorden,” sagde Carlos Rittl, generalsekretær i den brasilianske miljøorganisation Climate Observatory til New York Times, før søndagens valg.

”Det vil være en enorm hindring for de internationale indsatser for at bekæmpe global opvarmning.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.