Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danone risikerer at blive sortlistet for slavearbejde

Det brasilianske arbejdsministerium har afsløret slavelignende forhold hos en af Danones distributører. Mejerigiganten afviser ethvert ansvar.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Danone risikerer at komme på en sort liste over firmaer, der benytter sig af slavearbejde.

Det meddeler det brasilianske arbejdsministerium, der har udpeget mejerivirksomhederne Danone og Dairy Partners Americas (DPA) som medansvarlige for slavelignende forhold hos en af deres distributører i Brasilien. DPA er delvist ejet af verdens største fødevareproducent Nestlé.

Udmeldingen kommer efter, at de brasilianske myndigheder har gennemgået forholdene i mejeribranchen i Sao Paulo. Både Danone og DPA har ifølge myndighederne samarbejdet med en distributør, der efter sigende har fastholdt 28 arbejdere i gældsslaveri.

Mange af arbejderne er rejst fra den fattige provins Ceará, der ligger 3.000 kilometer fra Sao Paulo, og de blev efter den omkostningsfulde tur fanget i gæld til distributøren.

De 28 arbejdere havde blandt andet haft til opgave at sælge yoghurt, der var tæt på udløbsdato, i Sao Paulo. Her måtte de ofte arbejde mere end 15 timer om dagen i ekstrem varme for at betale af på deres gæld til distributøren.

Inspektør: Danone og DPA er ansvarlige

De statslige inspektører fandt, at 70 procent af de produkter, der blev solgt af de forgældede arbejdere, kom fra Danone eller fødevaregiganten Nestlé.

“Selvom arbejderne var ansat hos en af Danone og DPA’s distributører i Brasilien, er virksomhederne stadig ansvarlige for de kritisable arbejdsforhold”, siger Luis Alexandre Faria, der er inspektør på Arbejdsministeriets undersøgelse til nyhedsbureauet Reuters.

De er ikke direkte ansvarlige for de slavelignende forhold, men virksomhederne skal stadig have styr på hele varekæden, forklarer han.

Til Reuters nægter Danone ethvert kendskab til distributørens metoder.

Verdens største fødevarevirksomhed, Nestlé, ejer 49% af den anklagede virksomhed Dairy Partners Americas. Nestlé og DPA forklarer i en mail til Reuters, at de har afsluttet samarbejdet med distributøren efter at være blevet bekendt med forholdene. Det brasilianske arbejdsministerium fastholder beskyldningerne mod virksomhederne.

Brasilien kæmper mod slaveri

Brasiliens økonomiske vækst har skabt en høj efterspørgsel på billig arbejdskraft, ikke mindst inden for skov- og kvægbrug samt kaffeproduktion.

I 2003 lancerede den daværende regering en lov, der har en meget bred definition af slavelignende forhold, og det har styrket myndighedernes magt over for virksomheder med kritisable arbejdsforhold.

Den sorte liste, lista suja, som Danone og DPA nu risikerer at havne på, blev lanceret i 2004. Den blev dengang anset som kontroversiel. Listen er et redskab til at bekæmpe slavearbejde og afskærer virksomheder med slavelignende forhold i deres produktion fra at låne og modtage penge fra offentlige institutioner.

Det brasilianske arbejdsministerium bruger også inspektioner af virksomheder til at bekæmpe udnyttelse af arbejdskraft. Mellem 2003 og 2016 er næsten 35.000 arbejdere blevet befriet fra slavelignende forhold, viser tal fra organisationen Global Slavery Index.

Danwatch har talt med Julia Cortez da Cunha Cruz fra NGO’en Conectas, en menneskerettighedsorganisation i Sao Paulo. Hun forklarer, at der særligt siden Jair Bolsonaros tiltræden som præsident er sket en nedprioritering af indsatsen mod slaveri.

Mest bemærkelsesværdigt er lukningen af Arbejdsministeriet, hvis opgaver fremover skal deles mellem Økonomiministeriet og Ministeriet for Menneskerettigheder. Det er stadig uklart, hvilken betydning dette vil få, men Julia Cruz frygter, at det vil svække koordinationen af indsatsen mod slaveri.

Tidligere afsløringer

Danwatch har tidligere afsløret slavelignende forhold på kaffeplantager, hvor store fødevaregiganter, herunder Nestlé, købte kaffe fra. Nestlé indrømmede dengang overfor Danwatch at have købt kaffe fra to plantager, hvor der året før var blevet befriet arbejdere.

Afsløringerne førte i 2018 til, at de brasilianske menneskerettighedsorganisationer Conectas og Adere klagede over seks store fødevarevirksomheder til OECD’s nationale mæglings- og klageinstitution i Brasilien. OECD har valgt at gå videre med sagen og vil nu forsøge at mægle mellem virksomhederne og arbejderne, som måske kan se frem til kompensation for de slavelignende forhold på kaffeplantagerne.

Nestlé er verdens største producent af mad- og drikkevarer med en omsætning på næsten 600 milliarder årligt. I Danmark omsatte virksomheden for 581 millioner i 2017.

Nestlé Danmark har ikke ønsket at kommentere på sagen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.