23. januar 2015

Danske banker har huller i etikken

Der er store blinde vinkler i danske bankers investeringspolitik. Det viser en undersøgelse fra den nye svenske forbrugertjeneste Fair Finance Sverige.


Danske pengeinstitutter halter efter deres svenske konkurrenter, når det gælder bæredygtighed og socialt ansvar, viser en kortlægning fra det nye initiativ Fair Finance Guide Sverige, der blev lanceret i onsdags.Fair Finance Guide Sverige har screenet Sveriges syv største banker, blandt dem Danske Bank, Nordea og Handelsbanken, for en lang række principper for etisk investering, som bankerne ifølge internationale regler og retningslinjer bør overholde, når de investerer eller udsteder lån til forskellige aktiviteter i ind- og udland.

Store brister i bankernes retningslinjer

Ifølge kortlægningen ligger de tre banker, der også er i Danmark,  i den tunge ende,  når det gælder bæredygtighed og social ansvarlighed.

Handelsbanken forholder sig kun til 13 procent af de internationale principper fra Fair Finance Guide og er dermed den danske bank, der sætter barren lavest. Danske Bank forholder sig til 16 procent, mens Nordea ligger lige over gennemsnittet med 25  procent. Til sammenligning har den svenske SEB bank taget højde for 43 procent af de internationale retningslinjer og principper for virksomheders sociale ansvar.

Det vidner ifølge projektleder for Fair Finance Guide projektleder, Jakob König, om store mangler i bankernes investeringspolitik.

“Bankerne er alt for dårlige til at stille tydelige krav til bæredygtighed og socialt ansvar, når de investerer forbrugernes penge,” siger han.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

 Fair Finance Guide Sverige har inddelt de etiske principper efter temaer som menneskerettigheder, bæredygtighed og energi. Fælles for bankerne er, at de stiller særligt lave krav i forhold til biodiversitet, klimaudfordringer og bæredygtig energi, mens overholdelse af menneskerettighederne står øverst på deres dagsorden. Men selv her lever bankerne ikke op til halvdelen af de internationale principper.

Manglende krav har konsekvenser

Det bekymrer Jakob König, der mener, at fraværet af vigtige principper giver bankerne et alt for stort spillerum.

“De meget generelle formuleringer betyder, at bankerne kan investere i foretagender og virksomheder rundt om i verden, som modarbejder internationale klimamål og bidrager til krænkelser af menneskerettighederne, uden at de dermed bryder med deres egne retningslinjer,” siger Jakob König.

Se kortlægningen her

Og bankernes egne politikker for bæredygtighed og socialt ansvar har stor betydning for deres adfærd, bekræfter lektor i virksomhedsetik ved Aarhus Universitet Erik Kloppenborg Madsen:

“Bankerne ved, at det kan få konsekvenser, hvis det bliver offentligt kendt, at de siger ét men gør noget andet. Derfor får De internationale retningslinjer først reel betydning, når virksomhederne gør dem til deres egne,” siger han, og tilføjer, at det også kan være forklaringen på bankernes tilbageholdenhed.

“Jo mere præcist  man formulerer sin politik, jo mere åbner man også op for kritik, ” siger Erik Kloppenborg Madsen.

 

Bankerne skal måles på deres handlinger

Danmarks største bank, Danske Bank, henviser på deres hjemmeside til FN’s retningslinjer for etiske investeringer. Men banken er ifølge Jakob König langt fra mål, og han efterlyser større præcision i bankens formulering af, hvad de overordnede retningslinjer rent faktisk betyder for bankens investeringsmuligheder.

“Der er store mangler i Danske Banks investeringspolitik. Det lyder jo flot, når banken skriver, at de følger FN’s retningslinjer for etisk investering, men hvad betyder det konkret? De må være mere specifikke, hvis kunder skal have mulighed for at vide, hvad deres penge bliver brugt til,”  siger Jakob König.

DanWatch har forsøgt at få et interview med Danske Bank, men det har ikke været muligt. I stedet skriver Thomas Hyldahl Kjærgaard, der er chef for ansvarlige investeringer i Danske Bank, i en mail til DanWatch:

“Vi ser løbende på, om der er områder, hvor vi skal have et større fokus. Det sker først og fremmest i tæt dialog med både vores kunder og eksterne eksperter, men vi vil naturligvis også kigge nærmere på denne undersøgelses resultater.”

Kortlægningen fra Fair Finance Guide Sverige er ifølge Erik Kloppenborg Madsen en god indikator på, hvordan bankerne forholder sig til CSR området, men han understreger, at de først og fremmest skal måles på deres handlinger.

“Det afgørende er, om de nu også gør det, de siger”, siger han.

Fair Finance Guide Sverige vil fremover også fokusere på bankernes investeringer i praksis.

 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down