Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danske banker har huller i etikken

Der er store blinde vinkler i danske bankers investeringspolitik. Det viser en undersøgelse fra den nye svenske forbrugertjeneste Fair Finance Sverige.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Danske pengeinstitutter halter efter deres svenske konkurrenter, når det gælder bæredygtighed og socialt ansvar, viser en kortlægning fra det nye initiativ Fair Finance Guide Sverige, der blev lanceret i onsdags.Fair Finance Guide Sverige har screenet Sveriges syv største banker, blandt dem Danske Bank, Nordea og Handelsbanken, for en lang række principper for etisk investering, som bankerne ifølge internationale regler og retningslinjer bør overholde, når de investerer eller udsteder lån til forskellige aktiviteter i ind- og udland.

Store brister i bankernes retningslinjer

Ifølge kortlægningen ligger de tre banker, der også er i Danmark,  i den tunge ende,  når det gælder bæredygtighed og social ansvarlighed.

Handelsbanken forholder sig kun til 13 procent af de internationale principper fra Fair Finance Guide og er dermed den danske bank, der sætter barren lavest. Danske Bank forholder sig til 16 procent, mens Nordea ligger lige over gennemsnittet med 25  procent. Til sammenligning har den svenske SEB bank taget højde for 43 procent af de internationale retningslinjer og principper for virksomheders sociale ansvar.

Det vidner ifølge projektleder for Fair Finance Guide projektleder, Jakob König, om store mangler i bankernes investeringspolitik.

“Bankerne er alt for dårlige til at stille tydelige krav til bæredygtighed og socialt ansvar, når de investerer forbrugernes penge,” siger han.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

 Fair Finance Guide Sverige har inddelt de etiske principper efter temaer som menneskerettigheder, bæredygtighed og energi. Fælles for bankerne er, at de stiller særligt lave krav i forhold til biodiversitet, klimaudfordringer og bæredygtig energi, mens overholdelse af menneskerettighederne står øverst på deres dagsorden. Men selv her lever bankerne ikke op til halvdelen af de internationale principper.

Manglende krav har konsekvenser

Det bekymrer Jakob König, der mener, at fraværet af vigtige principper giver bankerne et alt for stort spillerum.

“De meget generelle formuleringer betyder, at bankerne kan investere i foretagender og virksomheder rundt om i verden, som modarbejder internationale klimamål og bidrager til krænkelser af menneskerettighederne, uden at de dermed bryder med deres egne retningslinjer,” siger Jakob König.

Se kortlægningen her

Og bankernes egne politikker for bæredygtighed og socialt ansvar har stor betydning for deres adfærd, bekræfter lektor i virksomhedsetik ved Aarhus Universitet Erik Kloppenborg Madsen:

“Bankerne ved, at det kan få konsekvenser, hvis det bliver offentligt kendt, at de siger ét men gør noget andet. Derfor får De internationale retningslinjer først reel betydning, når virksomhederne gør dem til deres egne,” siger han, og tilføjer, at det også kan være forklaringen på bankernes tilbageholdenhed.

“Jo mere præcist  man formulerer sin politik, jo mere åbner man også op for kritik, ” siger Erik Kloppenborg Madsen.

 

Bankerne skal måles på deres handlinger

Danmarks største bank, Danske Bank, henviser på deres hjemmeside til FN’s retningslinjer for etiske investeringer. Men banken er ifølge Jakob König langt fra mål, og han efterlyser større præcision i bankens formulering af, hvad de overordnede retningslinjer rent faktisk betyder for bankens investeringsmuligheder.

“Der er store mangler i Danske Banks investeringspolitik. Det lyder jo flot, når banken skriver, at de følger FN’s retningslinjer for etisk investering, men hvad betyder det konkret? De må være mere specifikke, hvis kunder skal have mulighed for at vide, hvad deres penge bliver brugt til,”  siger Jakob König.

DanWatch har forsøgt at få et interview med Danske Bank, men det har ikke været muligt. I stedet skriver Thomas Hyldahl Kjærgaard, der er chef for ansvarlige investeringer i Danske Bank, i en mail til DanWatch:

“Vi ser løbende på, om der er områder, hvor vi skal have et større fokus. Det sker først og fremmest i tæt dialog med både vores kunder og eksterne eksperter, men vi vil naturligvis også kigge nærmere på denne undersøgelses resultater.”

Kortlægningen fra Fair Finance Guide Sverige er ifølge Erik Kloppenborg Madsen en god indikator på, hvordan bankerne forholder sig til CSR området, men han understreger, at de først og fremmest skal måles på deres handlinger.

“Det afgørende er, om de nu også gør det, de siger”, siger han.

Fair Finance Guide Sverige vil fremover også fokusere på bankernes investeringer i praksis.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.