Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danskstøttet vindmølleprojekt giver ekstraregning til kenyanere

Den kenyanske befolkning kommer til at betale dyrt for strøm, der aldrig når deres stikkontakter.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Færdiggørelsen af Afrikas største vindmølleprojekt, Lake Turkana Wind Power Project i Kenya, trækker i langdrag. Vindmøllerne er klar til producere strøm, men de mangler stadig at blive forbundet til elnettet.

Det skal kenyanerne nu betale for. Det kenyanske parlament har netop godkendt endnu en betaling, denne gang på ca. 60 millioner kr., til selskabet bag projektet. Det skriver det afrikanske medie Business Daily.

Den danskstøttede vindmøllepark skulle have leveret den første strøm i 2016, men konstruktionen af et strømkabel, der forbinder parken til det nationale elnet, er blevet drastisk forsinket. Den kenyanske regering står for at bygge strømforbindelsen og må således hæfte for forsinkelserne til selskabet Lake Turkana Wind Power.

Regningen til selskabet betales for nuværende af regeringen, men ender i sidste ende hos kenyanske borgere. De må betale for en strøm, der aldrig når deres stikkontakter.

Danske skattepenge i projektet

Verdens største vindmølleproducent, danske Vestas Wind Systems, har leveret vindmøllerne og ejer 12,8 procent af aktierne i projektet, som også IFU (Investeringsfonden for Udviklingslande) har investeret 100 mio. skattekroner i. Danske Eksport Kredit Fonden har stillet en garanti på 1 mia. kroner.

Danwatch dokumenterede i 2016 at internationale investorer, IFU og Eksport Kredit Fonden, i forbindelse med planlægning af Lake Turkana Wind Power Project, ikke har levet op til deres egne og internationale standarder for due diligence. Konsortiet har siden 2013 været i retten for anklager om illegal jordovertagelse.

Danwatch spurgte i januar udviklingsministeren, om det var i overensstemmelse med Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi, at den danske stat via IFU er med til at finansiere et udviklingsprojekt, der lige nu koster de kenyanske borgere yderligere skattekroner.

Læs udviklingsminister Ulla Tørnæs’ (V) svar til Danwatch her

Regeringen når ikke sin frist

Kenyas regering betalte sidste år en ekstraregning på 330 millioner kroner til selskabet, som borgerne allerede betaler for over elregningen. Regeringen skal ifølge en aftale med selskabet betale 60 mio. kroner til selskabet om måneden i tilfælde af, at regeringen ikke har fået færdiggjort tilslutningen af vindmølleparken til elnettet inden juni, 2018.

Regeringen har netop lagt den første månedlige betaling til side i budgettet, hvilket ifølge Business Daily indikerer, at strømkablet ikke når at blive færdigt inden fristen. Det betyder altså, at kenyanske borgere samlet set skal betale 60 millioner kroner ekstra over elregningen hver måned fra juni.

I regeringens budget for 2018 er der samlet afsat 821 millioner kroner i betaling til Lake Turkana Wind Power. <

Konkursramt spansk firma bag forsinkelsen

I januar sagde Kenyas energiminister, at det 428 kilometer lange kabel var 70 procent færdigt, og at der kun manglede at blive opført højspændingskabler.

Forsinkelsen i kabellægningen skyldes blandt andet, at en af projektets største entreprenører, det spanske selskab Grupo Isolux Corsan, erklærede sig konkurs sidste år.

Den kenyanske regering er nu i forhandlinger med den spanske regering om at finde en anden spansk entreprenør, der kan overtage projektet fra Grupo Isolux Corsan.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.