Danskstøttet vindmølleprojekt giver ekstraregning til kenyanere

Den kenyanske befolkning kommer til at betale dyrt for strøm, der aldrig når deres stikkontakter.

Verdens største vindmølleproducent, danske Vestas Wind Systems, har leveret vindmøllerne og ejer 12,8 procent af aktierne i projektet. Foto: Shafiur Rahman / Danwatch

Færdiggørelsen af Afrikas største vindmølleprojekt, Lake Turkana Wind Power Project i Kenya, trækker i langdrag. Vindmøllerne er klar til producere strøm, men de mangler stadig at blive forbundet til elnettet.

Det skal kenyanerne nu betale for. Det kenyanske parlament har netop godkendt endnu en betaling, denne gang på ca. 60 millioner kr., til selskabet bag projektet. Det skriver det afrikanske medie Business Daily.

Den danskstøttede vindmøllepark skulle have leveret den første strøm i 2016, men konstruktionen af et strømkabel, der forbinder parken til det nationale elnet, er blevet drastisk forsinket. Den kenyanske regering står for at bygge strømforbindelsen og må således hæfte for forsinkelserne til selskabet Lake Turkana Wind Power.

Regningen til selskabet betales for nuværende af regeringen, men ender i sidste ende hos kenyanske borgere. De må betale for en strøm, der aldrig når deres stikkontakter.

Danske skattepenge i projektet

Verdens største vindmølleproducent, danske Vestas Wind Systems, har leveret vindmøllerne og ejer 12,8 procent af aktierne i projektet, som også IFU (Investeringsfonden for Udviklingslande) har investeret 100 mio. skattekroner i. Danske Eksport Kredit Fonden har stillet en garanti på 1 mia. kroner.

Danwatch dokumenterede i 2016 at internationale investorer, IFU og Eksport Kredit Fonden, i forbindelse med planlægning af Lake Turkana Wind Power Project, ikke har levet op til deres egne og internationale standarder for due diligence. Konsortiet har siden 2013 været i retten for anklager om illegal jordovertagelse.

Danwatch spurgte i januar udviklingsministeren, om det var i overensstemmelse med Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi, at den danske stat via IFU er med til at finansiere et udviklingsprojekt, der lige nu koster de kenyanske borgere yderligere skattekroner.

Læs udviklingsminister Ulla Tørnæs’ (V) svar til Danwatch her

Regeringen når ikke sin frist

Kenyas regering betalte sidste år en ekstraregning på 330 millioner kroner til selskabet, som borgerne allerede betaler for over elregningen. Regeringen skal ifølge en aftale med selskabet betale 60 mio. kroner til selskabet om måneden i tilfælde af, at regeringen ikke har fået færdiggjort tilslutningen af vindmølleparken til elnettet inden juni, 2018.

Regeringen har netop lagt den første månedlige betaling til side i budgettet, hvilket ifølge Business Daily indikerer, at strømkablet ikke når at blive færdigt inden fristen. Det betyder altså, at kenyanske borgere samlet set skal betale 60 millioner kroner ekstra over elregningen hver måned fra juni.

I regeringens budget for 2018 er der samlet afsat 821 millioner kroner i betaling til Lake Turkana Wind Power. <

Konkursramt spansk firma bag forsinkelsen

I januar sagde Kenyas energiminister, at det 428 kilometer lange kabel var 70 procent færdigt, og at der kun manglede at blive opført højspændingskabler.

Forsinkelsen i kabellægningen skyldes blandt andet, at en af projektets største entreprenører, det spanske selskab Grupo Isolux Corsan, erklærede sig konkurs sidste år.

Den kenyanske regering er nu i forhandlinger med den spanske regering om at finde en anden spansk entreprenør, der kan overtage projektet fra Grupo Isolux Corsan.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down