26. august 2021

Danwatch-afsløring vinder journalistpris

Danwatchs afsløring af dansk våbeneksport til De Forende Arabiske Emirater hædret med pris for nichemedier.

Danwatch har blandt andet afdækket, at emiratiske bombefly med dansk anti-missil udstyr har været aktive i Yemen-krigen.

Torsdag eftermiddag blev Danwatch tildelt Anders Bordings Journalistpris ved en prisuddeling i Altingets gård i det indre København.

Prisen blev uddelt af brancheforeningen Danske Medier og gives for Danwatchs afdækning af, hvordan Danmarks største forsvarsvirksomhed, aarhusianske Terma, i årevis har leveret militærudstyr til De Forenede Arabiske Emirater, som er blevet anvendt i Yemen-krigen.

Yemen betegnes af FN som “verdens værste humanitære katastrofe”, og Emiraterne er anklaget for mulige krigsforbrydelser i landet, blandt andet ved at medvirke til at udsulte og bombe den civile befolkning.

Undersøgelsen, der blandt andet har fået den danske regering til at stramme de danske eksportkontrolregler, er kommet i stand i et samarbejde mellem Danwatch, TV2 og det hollandske researchcenter Lighthouse Reports.

Den blev modtaget af journalisterne Emilie Ekeberg, Nikolaj Houmann og Charlotte Aagaard, redaktør Jesper Hyhne og direktør Jesper Nymark. Den udkom i maj 2020.

Ved prisoverrækkelsen vandt desuden Altinget årets Mediepris og Videnskab.dk årets Idépris. Danwatch vandt Journalistprisen for bedste journalistiske produkt i konkurrence med fagbladet Folkeskolen og Videnskab.dk.

Det er den anden pris, som Terma-undersøgelsen vinder. I efteråret modtog Danwatch således Foreningen for Undersøgende Journalistiks Metodepris for projektet.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down