16. november 2015

Danwatch-journalist vinder FUJ-pris

Lørdag blev FUJ-Prisen for Fremragende Undersøgende Journalistik uddelt til journalister, der graver dybere og mere konsekvent end de fleste. Danwatch-journalist Claus Nordahl vandt i radiokategorien.


FUJ-Prisen uddeles årligt af Foreningen for Undersøgende Journalistik og har til formål at fremme den undersøgende journalistik i Danmark. I weekenden blev prisen uddelt i kategorierne avis, web, radio, tv og bog, og Danwatchs nye journalist, Claus Nordahl, vandt sammen med Anders Bindesbøll prisen for bedste undersøgende radioprogram med dokumentaren ‘Voldtægt on demand’.

‘Voldtægt on demand’ blev i september sendt som P1 dokumentar og handler om fænomenet ‘webcam child sex tourism’, hvor folk fra hele verden betaler for at se børn fra fattige lande udføre seksuelle handlinger over webcam, mens de selv sidder trygt hjemme bag skærmen.

Dokumentaren afdækker, hvordan især Filippinerne er hårdt ramt af børnemisbrug, og at det i nogle slumområder er op til 80-90 procent af børnene, der bliver udnyttet seksuelt. Filippinernes investeringer i it-infrastruktur med 3G og 4G har åbnet op for, at krænkere fra hele verden kan komme i kontakt med børnene og deres bagmænd.

Stor kapacitet for Danwatch

Claus Nordahl og Anders Bindesbøll lavede oprindeligt historien som et afgangsprojekt fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og fik idéen til den ellers tabuiserede historie, da de stødte på en dansk sag om fænomenet.

I motivationen for prisen lyder det, at ”det er klassisk undersøgende journalistik med forbilledlig styr på etikken såvel som det radiofoniske”.

De to journalister har talt med både politi, eksperter og en dansker, der er dømt for voldtægt over webcam. De har været i Filippinerne og talt med de lokale NGO’er og har bevæget sig i de kriminelle miljøer og områder, hvor krænkelserne finder sted.

For Claus Nordahl er prisen ikke bare en personlig ære, men hjælper med at sætte fokus på et tabuiseret emne:

“Det er som journalist en kæmpe ære at modtage hæder for et projekt, man har brugt lang tid på. Men for os har det været særlig vigtigt, at der kommer et fokus på problemet med voldtægter af børn online. Mens vi snakker, bliver utallige børn voldtaget, og det stopper en pris ikke. Men opmærksomheden på projektet vil forhåbentlig få både journalister og andre til at få øjnene op for den voldsomme industri, som eskalerer i takt med internettets udbredelse i fattige lande”.

Claus Nordahl har været ansat hos Danwatch siden oktober, og det er ifølge direktør Jesper Nymark en kæmpe kapacitet at have fået en journalist af den kaliber inden for dørene:

“Udover at det jo en fantastisk flot pris, Claus har vundet, så afspejler det for os på Danwatch, at den udvikling, vi som undersøgende medie har gennemgået over det sidste år, har været god og væsentlig, idet vi kan tiltrække journalister som ham”, fortæller han.

“For Danwatch er det fortsat den undersøgende journalistik af staters og virksomheders aktiviteter og sociale ansvar over for udviklingslande og vækstøkonomier der er centralt. Og med vores særlige fokus på de negative påvirkninger af mennesker og miljø, er vi utroligt glade for at have journalister som Claus med på holdet.”

Hør dokumentaren ‘Voldtægt on demand’ her.

Vindere af FUJ-Prisen

Bedste web
Bo Elkjær og Kristian Sloth (DR’s undersøgende databaseredaktion) for en undersøgelse af 45.000 konkursramte virksomheder gennem 10 år.

Bedste tv
Holdet bag ‘Operation X’ (TV2) for programmet ‘Den store jobfidus’ om statens aktiveringsordninger.

Bedste avis
Thomas Gösta Svensson, Anders Ejbye-Ernst, Alexander Sokoler, Steffen Moses og Jens Christian Hillerup (Ekstra Bladet) for projektet ’Fri Adgang’ om internetkriminelle.

Bedste bog
Jesper Tynelll for bogen ‘Mørkelygten’, hvor embedsmænd fortæller om politisk tilskæring af tal, jura og fakta.

Bedste radio
Claus Nordahl og Anders Bindesbøll for P1-dokumentaren ‘Voldtægt on demand’ om det såkaldte webcam child sex tourism.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercrosschevron-down