Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danwatch-journalist vinder FUJ-pris

Lørdag blev FUJ-Prisen for Fremragende Undersøgende Journalistik uddelt til journalister, der graver dybere og mere konsekvent end de fleste. Danwatch-journalist Claus Nordahl vandt i radiokategorien.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

FUJ-Prisen uddeles årligt af Foreningen for Undersøgende Journalistik og har til formål at fremme den undersøgende journalistik i Danmark. I weekenden blev prisen uddelt i kategorierne avis, web, radio, tv og bog, og Danwatchs nye journalist, Claus Nordahl, vandt sammen med Anders Bindesbøll prisen for bedste undersøgende radioprogram med dokumentaren ‘Voldtægt on demand’.

‘Voldtægt on demand’ blev i september sendt som P1 dokumentar og handler om fænomenet ‘webcam child sex tourism’, hvor folk fra hele verden betaler for at se børn fra fattige lande udføre seksuelle handlinger over webcam, mens de selv sidder trygt hjemme bag skærmen.

Dokumentaren afdækker, hvordan især Filippinerne er hårdt ramt af børnemisbrug, og at det i nogle slumområder er op til 80-90 procent af børnene, der bliver udnyttet seksuelt. Filippinernes investeringer i it-infrastruktur med 3G og 4G har åbnet op for, at krænkere fra hele verden kan komme i kontakt med børnene og deres bagmænd.

Stor kapacitet for Danwatch

Claus Nordahl og Anders Bindesbøll lavede oprindeligt historien som et afgangsprojekt fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og fik idéen til den ellers tabuiserede historie, da de stødte på en dansk sag om fænomenet.

I motivationen for prisen lyder det, at ”det er klassisk undersøgende journalistik med forbilledlig styr på etikken såvel som det radiofoniske”.

De to journalister har talt med både politi, eksperter og en dansker, der er dømt for voldtægt over webcam. De har været i Filippinerne og talt med de lokale NGO’er og har bevæget sig i de kriminelle miljøer og områder, hvor krænkelserne finder sted.

For Claus Nordahl er prisen ikke bare en personlig ære, men hjælper med at sætte fokus på et tabuiseret emne:

“Det er som journalist en kæmpe ære at modtage hæder for et projekt, man har brugt lang tid på. Men for os har det været særlig vigtigt, at der kommer et fokus på problemet med voldtægter af børn online. Mens vi snakker, bliver utallige børn voldtaget, og det stopper en pris ikke. Men opmærksomheden på projektet vil forhåbentlig få både journalister og andre til at få øjnene op for den voldsomme industri, som eskalerer i takt med internettets udbredelse i fattige lande”.

Claus Nordahl har været ansat hos Danwatch siden oktober, og det er ifølge direktør Jesper Nymark en kæmpe kapacitet at have fået en journalist af den kaliber inden for dørene:

“Udover at det jo en fantastisk flot pris, Claus har vundet, så afspejler det for os på Danwatch, at den udvikling, vi som undersøgende medie har gennemgået over det sidste år, har været god og væsentlig, idet vi kan tiltrække journalister som ham”, fortæller han.

“For Danwatch er det fortsat den undersøgende journalistik af staters og virksomheders aktiviteter og sociale ansvar over for udviklingslande og vækstøkonomier der er centralt. Og med vores særlige fokus på de negative påvirkninger af mennesker og miljø, er vi utroligt glade for at have journalister som Claus med på holdet.”

Hør dokumentaren ‘Voldtægt on demand’ her.

Vindere af FUJ-Prisen

Bedste web
Bo Elkjær og Kristian Sloth (DR’s undersøgende databaseredaktion) for en undersøgelse af 45.000 konkursramte virksomheder gennem 10 år.

Bedste tv
Holdet bag ‘Operation X’ (TV2) for programmet ‘Den store jobfidus’ om statens aktiveringsordninger.

Bedste avis
Thomas Gösta Svensson, Anders Ejbye-Ernst, Alexander Sokoler, Steffen Moses og Jens Christian Hillerup (Ekstra Bladet) for projektet ’Fri Adgang’ om internetkriminelle.

Bedste bog
Jesper Tynelll for bogen ‘Mørkelygten’, hvor embedsmænd fortæller om politisk tilskæring af tal, jura og fakta.

Bedste radio
Claus Nordahl og Anders Bindesbøll for P1-dokumentaren ‘Voldtægt on demand’ om det såkaldte webcam child sex tourism.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.