Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

De største rejse-bookingsider har hundredvis af turistmål i israelske bosættelser

Danwatch har tidligere afsløret, at rejseselskaber lokker turister med til bosættelser på besat land. Ny rapport fra Amnesty International viser, at Airbnb, Booking.com, Expedia og TripAdvisor alene har mere end 400 tilbud i israelske bosættelser. Efter rapporten vil israelsk minister have Amnesty smidt ud af Israel.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Vinsmagninger på økologiske vingårde, svømmeture på private badestrande og hotelophold med bjergtagende udsigt er bare et lille udpluk af de tilbud, man kan finde på nogle af verdens mest benyttede rejse-bookingsider, når man søger under Israel og de palæstinensiske områder.

Men hvad rejseselskaberne ofte udelader, er, at en mange af destinationerne er i ulovlige israelske bosættelser i de besatte områder.

Danwatch har tidligere afsløret, hvordan danske rejseselskaber markedsførte destinationer i de besatte områder som Israel og tog turister med til bosættelser, uden at oplyse dem om det på forhånd. Og i efteråret kunne Al Jazeera fortælle, at 20 af verdens største rejseselskaber følger samme praksis.

Nu dokumenterer en rapport fra Amnesty International så, hvor stort omfanget er blandt nogle af verdens mest populære bookingsider: Tilsammen tilbyder Airbnb, Booking.com, Expedia og TripAdvisor mere end 400 destinationer i ulovlige israelske bosættelser. Og det er et problem, fordi det er med til at legitimere en ulovlig besættelse, påpeger Amnesty.

“Den israelske regering anvender den voksende turistindustri i bosættelserne som en måde at legitimere deres eksistens og ekspansion på, og bookingvirksomhederne bidrager nu til den dagsorden”, siger Seema Joshi, Amnestys chef for Erhverv og Menneskerettigheder i rapporten.

Normaliserer besættelsen

De israelske bosættelser er ulovlige i henhold til international lov, men over de seneste år har den israelske regering investeret millioner i udvikling af hoteller og andre tilbud om turisme i bebyggelserne, og ifølge bosætterorganisationer er turisme i bosættelserne i stigning.

Bookingsiderne undlader som hovedregel at nævne, at en destination er i en bosættelse, og ofte fremstilles destinationen som om den ligger inden for Israels internationalt anerkendte grænser. En af Amnesty-rapportens pointer er derfor, at turismen bidrager til, at bosættelserne betragtes som en del af Israel.

“Promoveringen af bosættelser som turistmål har også til formål at ‘normalisere’ og legitimere for offentligheden, hvad der ellers betragtes som ulovligt under international lov,” skriver Amnesty.

Amnesty kan blive smidt ud af Israel

Den helt store synder blandt de fire selskaber er Airbnb, som alene tilbyder mere end 300 overnatningsmuligheder i israelske bosættelser. Efter flere års kritik vakte det ellers opsigt, da det amerikansk-baserede selskab i efteråret annoncerede, at man ville fjerne alle udlejningsmuligheder på den besatte Vestbred.

Siden har den israelske minister for turisme og en gruppe amerikanske borgere med forbindelser til bosættelser truet Airbnb med sagsanlæg, og Amnesty kan i den nye rapport konstatere, at Airbnb’s beslutning i hvert fald endnu ikke er blevet implementeret.

Men Amnestys nye rapport kan også ende med at have konsekvenser for menneskerettighedsorganisationen selv. Ifølge den israelske avis Jerusalem Post har Gilad Erdan, den israelske minister for Intern Sikkerhed og Strategiske Affærer, oven på rapporten instrueret sit ministerium i “at undersøge mulighederne for at forhindre Amnesty International indrejse og ophold i Israel”.

Skulle det lykkes at nægte Amnesty adgang til Israel, vil organisationen også blive holdt ude af de palæstinensiske områder, som Israel kontrollerer grænserne til.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.