Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.
Ny serie

Øjenvidner til en verden i lockdown

Normalt vil Danwatch selv være på jorden og dække, hvordan en verdenshistorisk begivenhed som coronakrisen påvirker sårbare mennesker, og hvordan vi i Danmark er forbundet til det. Men da vi ikke kan rejse ud nu, har vi i stedet valgt at åbne verden op sammen med de mange medier og journalister fra hele verden, vi samarbejder med.
Yangon, Myanmar

“En del af ejerne har bare lukket deres fabrikker og er stukket af. Uden at tage sig af arbejderne”

Play Video
Mangel på råmaterialer og aflyste ordrer får flere og flere fabriksejere til at lukke deres tøjfabrikker i Myanmar og stikke af til udlandet. Samtidig tager hjemvendte migrantarbejdere coronasmitten med hjem fra nabolandene, fortæller Sonny Swe, direktør for Frontier Myanmar, som er et af de medier, Danwatch samarbejder med.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

I Yangon, Myanmars tidligere hovedstad, sidder Sonny Swe ligesom sine kolleger og arbejder hjemme for at mindske risikoen for smitte af Covid-19 blandt millionbyens indbyggere.

Det er nu ikke fordi, man har kunnet opretholde en egentlig lockdown i Myanmar, hvor de færreste er så privilegerede, at de kan blive hjemme, hvis de skal have mad på bordet. Som Danwatch tidligere har beskrevet, rammer corona-krisen særligt regionens millioner af tekstilarbejdere i takt med, at internationale modebrands ruller ordrer for milliarder tilbage. Og i Myanma, som på få år har åbnet en økonomi op omkring særligt tekstilindustrien, er det et ekstra hårdt slag.

Med 181 bekræftede smittede med Covid-19 har selve sygdommen stadig ikke ramt landets befolkning særligt hårdt. Man regner med, at den kommer til at kulminere over de næste måneder, i takt med at Myanmars tusinder af migrantarbejdere vender hjem fra andre lande i regionen, og vejret bliver koldere. Det fortæller Sonny Swe, direktør og stifter af nyhedsmagasinet Frontier Myanmar til Danwatch.

“Jeg tror, de næste par måneder vil blive kritiske. Der er blevet indført maskepåbud, men jeg kan se, at mange mennesker stadig ikke bærer masker – sikkert fordi, at antallet af smittede stadig er lavt. Det handler jo nok om det her med, at man har svært ved at tage det alvorligt, før man ser det med sine egne øjne. Så folk tager det for afslappet lige nu – hvilket jo ser ud til at være en fase, som de fleste lande har været igennem.”

“Hvis du ser på geografien for de bekræftede tilfælde, så er der særligt mange, der er berørt i Yangon. Det kan have at gøre med de studerende, der kommer tilbage fra udlandet. Men det er særligt en konsekvens af de titusinder af migrantarbejdere, der i øjeblikket vender hjem fra Thailand og Kina. Det er især sådan, smitten spreder sig i øjeblikket”.

Hvad er situationen for Myanmars økonomi og tekstilindustri i øjeblikket?

“Myanmar har i forvejen en meget svag økonomi. Så en pandemi rammer hårdt. Og derfor tror jeg heller ikke, ​​at regeringen kan tvinge en fuldstændig nedlukning af samfundet – skønt vi nu har udgangsforbud fra klokken 10 om aftenen til klokken fire om morgenen.”

“I forhold til vores tekstilindustri har vi dybest set opbrugt alle nødvendige forsyninger til at kunne producere noget. Vi har arbejdskraften, men vi har ingen råmaterialer på lager. Så fabrikkerne lukker. Selv hvis du er så heldig at have råvarer, så er alle ordrer og al efterspørgsel jo stoppet – der er intet på efterspørgselssiden, og der kommer intet fra leverandørsiden. En del af ejerne har bare lukket deres fabrikker og er stukket af. Uden at tage sig af arbejderne eller noget andet.”

“Der er en fabrik, der producerer værnemidler, som stadig kører. Jeg tror, ​​vi lige har sendt omkring 100.000 eller 200.000 stykker beskyttelsesudstyr til England. Så den fabrik får stadig ordrer. Men nu siger arbejderne til gengæld, at de ikke længere ønsker at arbejde der på grund af forholdene. Så det hele er forholdsvis kaotisk”

Påvirker corona-virussen på nogen måde de væbnede konflikter i Myanmar?

“De forskellige væbnede grupperinger reagerer i øjeblikket forskelligt på krisen. Men for de mennesker, der er fanget i områder med kampe, tror jeg, at bekymringen er langt større for at blive ramt af kugler og bomber end at blive smittet med Covid-19. Derudover er der dårligere internet og adgang til information i de dele af landet, så mange er slet ikke ordentligt informeret om, hvad det er, der foregår.”

Hvordan forestiller du dig, at situationen udvikler sig i de næste par måneder?

“Vi har været heldige at have oplevet hedebølge de sidste par uger, hvor temperaturerne har været helt oppe på 40-41 grader. Det har sandsynligvis bremset virussen en smule. Men i juli og august får vi regn, og det er normalt vores influenzasæson. Så vi er endnu først ved at bevæge os ind i stormen”.

”Myanmar har lige fået et lån på 50 millioner dollars fra Verdensbanken, som regeringen vil bruge i forbindelse med corona-krisen. Og vi har lokale virksomhedsejere, der donerer penge til testudstyr. Så tingene går langsomt fremad. Men vi er ikke de amerikanske eller britiske myndigheder. Og når du ser på New York, Storbritannien eller Italien, så har du at gøre med stærke sundhedssystemer, som alligevel har meget svært ved at kontrollere smitten. Vi kan ikke opgradere vores sundhedssystem inden for et par få måneder. Så vi må se, hvad der sker. Vi krydser fingre lige nu.”

I samarbejde med Frontier Myanmar

flere

Øjenvidner til en verden i lockdown

Kommende

Øjenvidner til en verden i lockdown

Der er umiddelbart ikke flere artikler på vej ...

Få besked, når der kommer flere øjenvidneberetninger

Corona har afbrudt vores forbindelse til resten af verden. Hjælp os med at genskabe den.

Coroa har tvunget os til at finde nye måder at lave journalistik og finansiere den. Danwatch laver kritisk undersøgende journalistik om, hvordan vi i Danmark er forbundet til nogle af de mest sårbare mennesker i verden gennem de ting, vi køber.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Det holder vi fast i, selvom nedlukningen af vores samfund også har store økonomiske konsekvenser for os.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.