Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.
Ny serie

Øjenvidner til en verden i lockdown

Normalt vil Danwatch selv være på jorden og dække, hvordan en verdenshistorisk begivenhed som coronakrisen påvirker sårbare mennesker, og hvordan vi i Danmark er forbundet til det. Men da vi ikke kan rejse ud nu, har vi i stedet valgt at åbne verden op sammen med de mange medier og journalister fra hele verden, vi samarbejder med.
São Paulo, Brasilien

“Vi har jo set det historisk – oprindelige folk, der lever isoleret, kan være særligt sårbare overfor sygdomme udefra”

Play Video
Brasilien er nu det land i verden med næstflest coronasmittede. Fra først at have vundet fodfæste i rigmandskvarterer spreder sygdommen sig i øjeblikket ud i både slummen og Amazonas, hvor skovrydningen nu eksploderer, og hvor oprindelige folk er særligt udsatte for smitte. Det fortæller André Campos, journalist på Reporter Brazil, som Danwatch samarbejder med.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist / Signal: + 45 61652353

Jonathan Tybjerg

Journalistik

Til at starte med sagde Brasiliens præsident Jair Bolsonaro, at coronavirussen var “fake” og opdigtet. Så slog han den hen som en “lille forkølelse”. For nyligt ændrede han så kurs og sagde, at Brasilien er “i krig” mod corona. Men han holder stadig på, at en nedlukning af samfundet vil være mere skadelig for økonomien og befolkningen, end den fortsatte spredning af virus vil.

Resultaterne af præsidentens politik ser nu ud til at vise sig. Med 330.000 smittede blev Brasilien i sidste uge det land i verden med næstflest bekræftede tilfælde af coronavirus.

Den økonomiske stagnation, som corona har medført, får flere brasilianere ind i erhverv, som ryder Amazonas-regnskoven. I kombination med manglende kontrol fra myndighedernes side er skovrydningen nu steget med hele 64 procent i april sammenlignet med sidste år ifølge Brasiliens National Institute for Space Research. Som Danwatch tidligere har beskrevet, bliver regnskoven ryddet for blandt andet at give plads til kvæg til kødproduktion.

Og med skovrydningen når corona også lettere ud til afsides dele af Amazonas og skovens oprindelige befolkninger, som er ekstra sårbare. Lige nu ser dødeligheden ud til at være dobbelt så høj blandt oprindelige folk som blandt resten af Brasiliens befolkning. 

Det fortæller André Campos, journalist og redaktør på mediet Reporter Brazil, som Danwatch samarbejder med.

Hvordan er situationen i Brasilien i forhold til corona lige nu?

“Skal du forstå, hvad der sker i Brasilien lige nu, er USA en god parallel. Bolsonaro har taget en meget ekstrem position, hvor han længe slet ikke har anerkendt, at corona er et problem. Og i dag siger han stadig, at det skaber flere problemer at holde folk adskilt end at lade være.

På delstatsniveau og i de store byer er der klare retningslinjer om social afstand. Men mange overholder det slet ikke – enten fordi de lever under forhold, hvor det simpelthen ikke er muligt. Eller fordi de udøver en form for civil ulydighed.”

Hvordan har brasilianerne reageret på Bolsonaros ret kontroversielle corona-politik?

“Ligesom alt, hvad der sker i Brasilien for tiden, er situationen meget polariseret. Sundhedsfaglige spørgsmål er pludselig blevet næsten ideologiske. Omkring en tredjedel af befolkningen er helt på Bolsonaros linje, og mange af dem er hardcore tilhængere, som samler sig i gaderne og kræver, at de lokale guvernører lukker samfundet op igen. Samtidig protesterer mange mod præsidentens politik men uden at gå på gaden. Så det kan for eksempel være ved at larme ud af vinduerne under hans taler på TV. Det hele er meget følelsesladet.”

“På grund af både hans corona-politik og et stigende antal sager om korruption og magtmisbrug, er der nu flere politikere og myndigheder, som ytrer mistillid til Bolsonaro. Men hans svar på det har været meget autoritære, og han har endda antydet, at han har hæren bag sig, hvis nogle skulle finde på at stille ham for en rigsretssag. Så det hele er enormt ustabilt og alvorligt, og det er svært at forudse, hvordan situationen vil udvikle sig i den nærmeste fremtid.”

Hvordan påvirker corona i øjeblikket skovrydning i Amazonas?

“Satellitovervågning indikerer lige nu, at afskovningen i løbet af første kvartal i år er meget højt – endnu højere end sidste år, hvor vi havde skovbrande og den internationale opmærksomhed på det. Der mangler kontrol og inspektion på området af en hel række grunde, herunder corona-krisen, der gør det svært at få folk ud i felten. Men også på grund af mangel på ressourcer og politisk vilje fra regeringen. Den økonomiske situation tyder også på, at skovrydningen vil stige yderligere. Vores valuta er blevet devalueret meget på det seneste, så der er penge at hente ved at eksportere til det globale marked med internationale priser. Normalt når det sker, bevirker det, at flere dele af skoven ryddes for at give plads til  landbrugsaktiviteter.”

Hvordan påvirker det landets oprindelige folk?

“Afskovning sker ofte i afsides områder, i nye grænseland. I dele af Brasilien har du stadig samfund, der lever næsten totalt isoleret fra omverdenen. Og vi har jo set det historisk – at oprindelige folk, der lever isoleret, kan være særligt sårbare overfor sygdomme udefra, fordi deres immunsystem ikke er vant til dem. Det er en virkelig stor bekymring for mange af de oprindelige samfund – også for dem, der har hyppigere kontakt med resten af det brasilianske samfund. For det gælder jo for de fleste, at de ligger meget langt fra de de moderne hospitaler og sundhedssystemer. For mange folk i Amazonas kræver det to-tre dage i båd at nå et hospital med en respirator. Så mange af disse grupper går en meget hård tid i møde med corona – endnu hårdere end resten af det brasilianske samfund gør”.

I samarbejde med Reporter Brasil

flere

Øjenvidner til en verden i lockdown

Kommende

Øjenvidner til en verden i lockdown

Der er umiddelbart ikke flere artikler på vej ...

Få besked, når der kommer flere øjenvidneberetninger

Corona har afbrudt vores forbindelse til resten af verden. Hjælp os med at genskabe den.

Coroa har tvunget os til at finde nye måder at lave journalistik og finansiere den. Danwatch laver kritisk undersøgende journalistik om, hvordan vi i Danmark er forbundet til nogle af de mest sårbare mennesker i verden gennem de ting, vi køber.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Det holder vi fast i, selvom nedlukningen af vores samfund også har store økonomiske konsekvenser for os.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.