25. juni 2020

“Der er folk, som er bange for, at de vil få indopereret en chip, hvis de går til lægen”

Fra at have haft coronavirus under kontrol i det tidlige forår, er Armeniens sundhedssystem i dag på kanten af kollaps på grund af de mange nye smittede. En hovedårsag til udviklingen er konspirationsteorier og falske nyheder om, at virus er opfundet og ikke eksisterer. Det fortæller Marianna Grigoryan, chefredaktør på armenske MediaLab, som Danwatch samarbejder med.


Over hele verden bliver folk betalt for at fortælle, at deres familiemedlemmer er døde med corona. Bill Gates har opdigtet virussen for at tjene penge på at vaccinere hele klodens befolkning. Og corona er et påskud for, at alle skal have en mikrochip indopereret i kroppen. 

Det er nogle af de konspirationsteorier om coronavirus, som i øjeblikket har størst tilslutning i det armenske samfund. 

Danwatch har tidligere fortalt om dilemmaerne i, at tech-giganter er begyndt censurere falske corona-opslag som aldrig før. I Armenien kædes udbredelsen af falske nyheder på nettet og tv nu direkte sammen med, at smitten er vokset voldsomt over de seneste måneder.

De armenske myndigheder satte ellers hårdt ind overfor corona med strenge karantæneregler i midten af marts, og smitten så i den første måneds tid ud til at være holdt under kontrol. Men folk nægtede i stigende grad at overholde forholdsreglerne, og samtidig med at landet åbnede op i begyndelsen af maj, eksploderede antallet af smittede så.

I løbet af juni har der dagligt været registreret 400-700 nye tilfælde af smittede i landet, der kun har knap tre millioner indbyggere, og Armeniens sundhedsminister annoncerede i sidste uge, at hospitalerne ikke længere har kapacitet til nye patienter.

Alligevel tror mange armenere stadig ikke på, at coronavirus er så alvorligt, som myndighederne gør det til. Det fortæller Marianna Grigoryan, prisbelønnet undersøgende journalist og chefredaktør på armenske webmedie MediaLab, som Danwatch samarbejder med.

I marts, da coronavirus begyndte at sprede sig i Italien og resten af ​​Europa, syntes Armenien at have sygdommen under kontrol. Hvad skete der?

”Da vi registrerede første tilfælde 1. marts, lukkede regeringen skoler, børnehaver og alle uddannelsesinstitutioner. Man forsøgte at indføre karantæne, men man var ikke klar nok i sin kommunikation og sendte en masse blandede signaler. Og derefter var regeringen ikke i stand til at kontrollere situationen. For eksempel var supermarkederne stopfulde under påske, og det har nok fået smitten til at sprede sig hurtigere.”

“Samtidig har mange medier delt falske historier om virussen, ofte med det hovedtema at virussen overhovedet ikke findes. Og det er noget, som folk virkelig tror på, og som påvirker udbredelsen af smitten. Mange mennesker gider ikke at bære masker, at blive hjemme eller lade være med at stimle tæt sammen. Til dels fordi myndighederne ikke har formået at få budskabet igennem om situationens alvor.”

Hvordan påvirker det sundhedssystemet lige nu?

“For nyligt annoncerede sundhedsministeren, at vi ikke har kapacitet til at modtage nye mennesker på hospitalerne. Hvis du har 700-800 nye sager hver dag, er der på et tidspunkt ingen mulighed for at behandle disse mennesker. Der har allerede været tilfælde, hvor folk er døde, mens de har ventet forgæves på at modtage behandling. I de seneste dage er læger fra Frankrig begyndt at ankomme for at hjælpe. Georgien har også tilbudt at sende hjælp, og vi venter også læger fra Rusland”.

Kan du fortælle noget mere om de falske nyheder, som er i omløb i Armenien?

“En af de største historier er, at Bill Gates eller andre udlændinge vil placere mikrochips i dig for at kontrollere dig. En anden historie er, at corona er blevet opfundet, så nogle mennesker kan vaccinere hele verdens befolkning. Måske lyder det sjovt for en person, der sidder i Europa, men du kan finde mange videoer om de her ting. De mennesker, der spreder historierne, bruger virkelig effektive former for manipulation for at få det budskab frem, at der i virkeligheden ikke findes nogen virus.”

“I medierne kan du se mange historier og endda pressekonferencer, hvor personer, der præsenterer sig selv som læger, for eksempel siger, at du ikke behøver at tage maske på, eller hvor det påstås, at folk er blevet lovet penge, hvis de fortæller, at deres far er død af corona.”

Og de her historier har konsekvenser?

“Folk tror desværre på det. Jeg har talt med flere mennesker, der siger, at det hele er løgn, og at der overhovedet ikke er nogen virus. Der er en landsby, som er blevet fuldstændigt lukket ned på grund af corona, og selv her, er der mange, der ikke tror, at virus findes. Der er folk, som er bange for, at de vil få indopereret en chip, hvis de går til lægen. Og i bankerne, hvor man skal have checket sin temperatur for at komme ind, vil nogle mennesker ikke tillade det, fordi de er bange for, at termometeret skal bruges til at indsætte en chip i dem”.

Hvordan spredes de her falske nyheder, og hvem står bag dem?

“Faktisk spredes de her historier særligt af grupperinger med tilknytning til den tidligere regering, som virker til at have en interesse i, at den nuværende regering klarer det dårligt med at få styr på corona.”

”Det lyder måske mærkeligt, men de spredes endda via tv-stationer. Vi har flere tv-stationer, der ejes af folk, der er tilknyttet den tidligere regering. Og så spredes det selvfølgelig online og via sociale medier. Både lokalt fra Armenien men også fra steder som Rusland.”

Den armenske premierminister har særligt anvendt sociale medier til at forsøge at informere om corona. Hvad er det han har gjort?

“Han begyndte at lægge billeder op på Facebook af folk, som ikke overholdt corona-forholdsreglerne, og bad folk om at sende ham fotos, hvor folk bryder reglerne. For eksempel uploadede han fotos af køer til bankerne, hvor folk ikke holdt afstand og ikke havde masker på. Og videoer fra restauranter, hvor folk fejrer fødselsdage og bryllupper.”

“Det har modtaget en hel del kritik, og det er da også ret specielt. Men på den anden side tror jeg også, at det har hjulpet folk til at forstå, at de ikke bør opføre sig sådan, når vi nu ser den her stigende mængde tilfælde”.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram