Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

For tredje gang siden EU-forbud kan danske landmænd bruge giftigt sprøjtemiddel

Miljøstyrelsen har igen givet dispensation til, at danske landmænd kan anvende stoffet Reglone, der er mistænkt for at skade hjernen.
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

For tredje gang har Miljøstyrelsen givet dispensation til at danske frø- og kartoffelavlere kan anvende sprøjtegiften Reglone. Stoffet blev ellers forbudt i EU fra maj 2019 og skulle være udfaset helt i februar 2020. Miljøstyrelsen har alligevel givet dispensation til, at stoffet må anvendes på kartofler, spinat til frøavl og purløg til frøavl.

Det aktive stof i Reglone hedder diquat og virker, når solen skinner. Stoffet får planten til at visne og beskytter samtidig selve afgrøden mod svampesygdomme og insekter. Men diquat kan have samme effekt på hjernen hos dyr og hos os mennesker. Kliniske studier viser, at hjerneceller bliver nedbrudt af stoffer som diquat.

Da miljøstyrelsen tidligere i år gav dispensation til brug af reglone for anden gang, sagde Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening til Danwatch:

“Det er jo dybt problematisk, at Miljøstyrelsen ikke respekterer det EU-forbud, der er indført for diquat og bliver ved med at dispensere, også selvom branchen nu har haft flere år til at indrette sig på forbuddet”.

Miljøstyrelsen: ingen risiko

Når Miljøstyrelsen giver dispensation til et stof, der er underlagt et EU-forbud, skal der ifølge EUs vejledning om nøddispensationer være tale om et nødstilfælde, hvor avlen skal være truet. Dertil må man ikke blive ved med at give dispensation til det samme stof flere år i træk, og myndighederne skal altid sætte sundhed og natur over økonomiske interesser. De gentagne dispensationer til Reglone og andre pesticider tyder ifølge kritikere på, at myndighederne ikke følger vejledningen.

Tidligere i år forsikrede Miljøstyrelsen overfor Danwatch, at dispensationen til Reglone ikke udgjorde en risiko for hverken sundhed eller miljø. Det fastholder styrelsen over for Politiken:

“Vi giver ikke dispensation til bare at hælde Reglone ud på marken, men giver kun dispensation, når der er ikke en risiko for hverken grundvand, sundhed eller miljø”, siger kontorchef Jane Pedersen fra Miljøstyrelsen til Politiken.

Færre pesticider i EU i fremtiden 

De danske landmænd er ikke ene om at kunne anvende Reglone på trods af EU-forbuddet. Ifølge EU’s database over dispensationer har myndighederne i Ungarn, Letland, Estland, Slovenien, Østrig, Tjekkiet, Grækenland og Finland også givet dispensation til at anvende Reglone i 2022. 

Herhjemme er det Seges under Landbrug & Fødevarer, der har søgt om dispensation til Reglone. Lars Bødker, der er landskonsulent hos Seges, fortæller til Politiken, at de som de eneste udvikler alternativer til Reglone.  

“Jeg tror, at vi inden for ganske få år måske kan udfase diquat eller kun bruge det til helt specielle typer læggekartofler. Hverken landmændene eller forbrugerne ønsker, at vi kan bruge det i al fremtid”, siger Lars Bødker til Politiken.

Og det kan meget vel blive nødvendigt med et alternativ, der rækker ud over de kemiske løsninger. Tidligere i denne uge kom EU-kommissionen med et udspil, der skal halvere brugen af pesticider i EU frem mod 2030. Det skal blandt andet ske ved, at de giftige pesticider erstattes af naturlige dyrkningsmetoder, hvor man veksler mellem afgrøder, og ved tekniske løsninger. 

Ved offentliggørelsen af det nye udspil, sagde EU’s sundhedskommissær Stella Kyriakides:

“Hvad skal dette til for? Dette er for at sikre befolkningens helbred, bestøvernes overlevelse og økosystemerne mod kollaps. Men hvorfor nu? Fordi hvis ikke vi gør noget nu, risikerer vi at netop det sker. Da vil omkostningerne være langt større og skaden mere vidtrækkende.” 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.