24. juni 2022

For tredje gang siden EU-forbud kan danske landmænd bruge giftigt sprøjtemiddel

Miljøstyrelsen har igen givet dispensation til, at danske landmænd kan anvende stoffet Reglone, der er mistænkt for at skade hjernen.

Kartoffelplanten visner som her på billedet, når den får Reglone. Elvig Hansen/Biofoto/Ritzau Scanpix

For tredje gang har Miljøstyrelsen givet dispensation til at danske frø- og kartoffelavlere kan anvende sprøjtegiften Reglone. Stoffet blev ellers forbudt i EU fra maj 2019 og skulle være udfaset helt i februar 2020. Miljøstyrelsen har alligevel givet dispensation til, at stoffet må anvendes på kartofler, spinat til frøavl og purløg til frøavl.

Det aktive stof i Reglone hedder diquat og virker, når solen skinner. Stoffet får planten til at visne og beskytter samtidig selve afgrøden mod svampesygdomme og insekter. Men diquat kan have samme effekt på hjernen hos dyr og hos os mennesker. Kliniske studier viser, at hjerneceller bliver nedbrudt af stoffer som diquat.

Da miljøstyrelsen tidligere i år gav dispensation til brug af reglone for anden gang, sagde Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening til Danwatch:

“Det er jo dybt problematisk, at Miljøstyrelsen ikke respekterer det EU-forbud, der er indført for diquat og bliver ved med at dispensere, også selvom branchen nu har haft flere år til at indrette sig på forbuddet”.

Miljøstyrelsen: ingen risiko

Når Miljøstyrelsen giver dispensation til et stof, der er underlagt et EU-forbud, skal der ifølge EUs vejledning om nøddispensationer være tale om et nødstilfælde, hvor avlen skal være truet. Dertil må man ikke blive ved med at give dispensation til det samme stof flere år i træk, og myndighederne skal altid sætte sundhed og natur over økonomiske interesser. De gentagne dispensationer til Reglone og andre pesticider tyder ifølge kritikere på, at myndighederne ikke følger vejledningen.

Tidligere i år forsikrede Miljøstyrelsen overfor Danwatch, at dispensationen til Reglone ikke udgjorde en risiko for hverken sundhed eller miljø. Det fastholder styrelsen over for Politiken:

“Vi giver ikke dispensation til bare at hælde Reglone ud på marken, men giver kun dispensation, når der er ikke en risiko for hverken grundvand, sundhed eller miljø”, siger kontorchef Jane Pedersen fra Miljøstyrelsen til Politiken.

Færre pesticider i EU i fremtiden 

De danske landmænd er ikke ene om at kunne anvende Reglone på trods af EU-forbuddet. Ifølge EU’s database over dispensationer har myndighederne i Ungarn, Letland, Estland, Slovenien, Østrig, Tjekkiet, Grækenland og Finland også givet dispensation til at anvende Reglone i 2022. 

Herhjemme er det Seges under Landbrug & Fødevarer, der har søgt om dispensation til Reglone. Lars Bødker, der er landskonsulent hos Seges, fortæller til Politiken, at de som de eneste udvikler alternativer til Reglone.  

“Jeg tror, at vi inden for ganske få år måske kan udfase diquat eller kun bruge det til helt specielle typer læggekartofler. Hverken landmændene eller forbrugerne ønsker, at vi kan bruge det i al fremtid”, siger Lars Bødker til Politiken.

Og det kan meget vel blive nødvendigt med et alternativ, der rækker ud over de kemiske løsninger. Tidligere i denne uge kom EU-kommissionen med et udspil, der skal halvere brugen af pesticider i EU frem mod 2030. Det skal blandt andet ske ved, at de giftige pesticider erstattes af naturlige dyrkningsmetoder, hvor man veksler mellem afgrøder, og ved tekniske løsninger. 

Ved offentliggørelsen af det nye udspil, sagde EU’s sundhedskommissær Stella Kyriakides:

“Hvad skal dette til for? Dette er for at sikre befolkningens helbred, bestøvernes overlevelse og økosystemerne mod kollaps. Men hvorfor nu? Fordi hvis ikke vi gør noget nu, risikerer vi at netop det sker. Da vil omkostningerne være langt større og skaden mere vidtrækkende.” 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down