Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Frugt fra Honduras plukkes under trusler og chikane

Trusler om vold og arbejdsløshed mod arbejdere på frugtgiganten Fyffes’ plantager har fået bæredygtighedsmærke og flere supermarkeder til at trække sig. Coop holder fortsat fast og vil ikke undersøge nye anklager nærmere.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Arbejdere på melonplantager i Honduras styret af frugtgiganten Fyffes’ datterselskaber har rettet nye anklager mod arbejdsgiverne på plantagerne. Ifølge arbejderne har Fyffes ikke opfyldt de aftaler, som man har indgået med arbejdernes fagforening STAS, og fagforeningens medlemmer er blevet truet og chikaneret. Det skriver International Labour Rights Forum.

Flere års problemer på plantagerne har fået både Salling Group (tidl. Dansk Supermarked red.) og Aldi til at udelukke Fyffes som leverandør. For få dage siden blev Fyffes udelukket helt fra Ethical Trading Initiative. Fyffes leverer stadig bananer til Coop men ikke frugt fra Honduras, hvor anklagerne stammer fra. Coop udtaler, at de ikke vil undersøge de nye anklager nærmere.

Aldi og Salling Group har trukket sig

Konflikten mellem Fyffes og fagforeningerne går flere år tilbage. Efter at have dannet fagforeninger som STAS i Honduras, mødte arbejderne både chikane og trusler.

Ifølge en gennemgang lavet af Fagbladet 3F er ledere og medlemmer af fagforeninger på Fyffes-plantager blevet kidnappet, truet og fyret på grund af deres tilknytning til fagforeningerne, blandt andet STAS. Efterfølgende blev Fyffes udelukket som leverandør af Aldi i 2017 og Salling Group i 2018.

Salling Group sagde dengang, at man var gået i dialog med Fyffes, men at de “ikke kunne svare tilfredsstillende på de spørgsmål, vi har stillet”. Fyffes leverede bananer til Salling Groups supermarkeder som Netto og Føtex, mens det er melonplantager, der har været omdrejningspunkt i konflikten. Men Salling Group udelukkede alligevel Fyffes: “Det er selvfølgelig ikke tilstrækkeligt, at man alene opfører sig ordentligt på de dele af virksomheden, der leverer varer til os”, udtalte Salling Group.

Aldi trak sig, efter Fyffes blev suspenderet fra Ethical Trading Initiative, skriver Aldi til Danwatch. En af Fyffes’ melonplantager har for nylig også mistet sit Fair Trade-certifikat.

Fyffes og STAS blev i januar 2019 enige om at indlede forhandlinger. Det er efterfølgende, at arbejderne har rapporteret om chikane og trusler vendt mod arbejdere tilknyttet STAS.

Hvem bruger Fyffes som leverandør?

  • Bruger Fyffes som leverandør: Coop, der står bag bl.a. Fakta, Irma og Kvickly, bruger Fyffes som leverandør af økologiske bananer fra Den Dominikanske Republik
  • Bruger ikke Fyffes som leverandør: Aldi, Lidl, Dagrofa (Spar og Meny), Rema 1000 og Nemlig.com

Hvem bruger Fyffes som leverandør?

  • Bruger Fyffes som leverandør: Coop, der står bag bl.a. Fakta, Irma og Kvickly, bruger Fyffes som leverandør af økologiske bananer fra Den Dominikanske Republik
  • Bruger ikke Fyffes som leverandør: Aldi, Lidl, Dagrofa (Spar og Meny), Rema 1000 og Nemlig.com

Coop beholder Fyffes og vil ikke følge op på nye anklager

Coop, der står bag bl.a. Fakta, Irma og Kvickly, fortæller, at de har holdt møde med Fyffes i denne uge. De vil ifølge CSR-projektleder Pernille Hartington fortsat bruge Fyffes som leverandør: “På nuværende tidspunkt ser vi ingen grund til at afbryde samarbejdet”, siger hun til Danwatch.

Fyffes har i et skriftligt svar til Business & Human Rights Resource Center udtalt, at de nye anklager ikke er sande.

Danwatch har spurgt Coop, om de vil undersøge anklagerne om trusler og chikane nærmere, for eksempel gennem en tredjepart. Dette afviser Coop: “Vi er tilfredse med den information, vi har på nuværende tidspunkt”, siger Pernille Hartington.

Coop udtaler, at de er i dialog med Fyffes: “Vi synes, vi ser en udvikling hen mod en løsning, som vi er tilfredse med på nuværende tidspunkt.” Fyffes har ifølge Coop dokumenteret, at forhandlinger med de involverede fagforeninger er iværksat.

Hartington har ingen kommentarer til, at Fyffes nu er helt udelukket fra Ethical Trading Initiative.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.