Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Guide: 5 fotoudstillinger viser skæbner i konfliktzoner

Torsdag åbner Copenhagen Photo Festival i København og Malmø med omkring 60 udstillinger. Her får du en guide til festivalens udbud af international samfundskritik.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Copenhagen Photo Festival finder sted d. 7.-17. juni 2018. Ud over udstillinger vil der være workshops, seminarer og fototure rundt i byen. Festivalen foregår i samarbejde med gallerier, museer og kulturinstitutioner og indeholder gratis udstillinger i det offentlige rum såvel som på byens metrostationer.

Kenyanske kvinder fra slummen – styrke og skønhed

Fotograf Signe Vilstrup viser stærke portrætter af kenyanske kvinder, der lever i slumområdet Kibera ─ i udkanten af Kenyas hovedstad Nairobi. Slum-området er den største af sin slags i Afrika, og indbyggerne, som tæller mellem en halv og en hel million, har store udfordringer med arbejdsløshed, høj forekomst af HIV, mangel på vand, få skoler og overgreb på kvinder. I udstillingen “Transformation” er disse velkendte problemer for en kort stund taget ud af fortællingen, og billederne fokuserer i stedet på “styrke, skønhed og livskraft på trods af barske vilkår. Fælles for kvinderne er, at de har gennemgået en transformation, de fortæller om”, skriver festivalen. Signe Vilstrup har besøgt Kenya med organisationen Plan BØRNEfonden.

Sted: REFFEN, Refshalevej 167, København.

 

Den israelske pilot, der nægtede at parere ordre

Akram Zaataris kritikerroste udstilling “Letter to a Refusing Pilot” fra 2013 er endelig kommet til byen. Installations-værket handler om en israelsk kamppilot, der nægtede at følge ordren om at bombe en skole i Libanon, da Israel i 1982 havde besat landet. I stedet fløj piloten ud over havet, hvor han dumpede bomberne. Akram Zaatari er libaneser, og er vokset op med den fortælling, som i mange år florerede som rygter. Zaatari opdagede senere, at historien var sand, og at navnet på piloten var Hagai Tamir. Udstillingen udforsker de officielle gengivelser af begivenhederne og de mere personlige oplevelser af dem. Værket “vibrerer mellem dokumentar og fiktion”, skriver festivalen. Udstillingen blev vist første gang på Venedig Biennale i 2014. Zaatari er grundlægger af Arab Image Foundation og har kurateret fotografier derfra på anerkendte museer som MoMa i New York, Pompidou Center i Paris og Tate Modern i London.

Sted: Moderna Museet, Ola Billgrens Plats 2-4 , Malmö,211 29 Sverige.

 

Arkæologiske krigs-sko i Irak

Midt i krigen mellem Irak, Islamisk Stat og Syrien har Københavns Universitet fra 2012-2017 ledet en stor international, arkæologisk ekspedition på en stor bjergslette i Sulemaniya provinsen, ca 150 km vest for Mosul. Fotograf og arkæolog Henrik Brahe var tilstede for at udgrave to messopotamiske byhøje, men fandt også nutidens tabte genstande værdige for sit blik. I sin tid i området har han fotograferet de genstande, som de mange flygtninge, der rejser gennem dette område på ruten væk fra krigen, efterlader sig.

“Min tilgang har været ikke at fokusere på det fysiske menneske, men de til tider tragiske efterladenskaber som disse mange individer repræsenterer. Ofte vidner genstandene, her skoen, om de dramatiske omstændigheder, der har fundet sted meget present i nærområdet. Bål, brand, død og ødelæggelse, mennesker i nød som er tvunget til at flygte videre i livet til usikre og ukendte lande”, skriver han i festival-programmet.

D. 7. juni kl. 16.00-20.00 er der fernisering af “Iraq War Shoes” i Global Art Gallery, Skalbakken 8A, Vanløse.

Portræt-postkort af flygtninge

Gennem mere end tre år har fotograf Martin Thaulow gjort det til sit primære mål at vise flygtninge som individer. Martin Thaulow har rejst til blandt andet Svergie, Finland, Letland, Tyskland, Frankrig, Bulgarien, Grækenland, Tyrkiet og Libanon for at portrættere flygtninge, der lever på gaden, i flygtningelejre og i asylcentre. “Martin Thaulows arbejde befinder sig i et krydsfelt mellem klassisk portrætfotografi og fotojournalisme og kan betragtes som et modsvar til den dehumanisering, der ofte præger den offentlige flygtningedebat”, skriver festivalen. Udstillingen “Postcards from…” kan opleves offentligt og frit tilgængeligt nær Photo City. D. 10. juni vil der være en artist talk med Martin Thaulow fra kl. 11.00 – 16.00.

Sted: Photo City, Gasværksgrunden, Sionsgade 5.

 

Barnebarn af en mauretansk veteran

Yéro Djigo er barnebarn af en mauretansk soldat, der arbejdede for Frankrig i begyndelsen af 1900-tallet for at erobre og sikre Mauretanien under fransk kolonistyre. Gennem et unikt afrikansk perspektiv fortæller Yéro Djigo historien om, “hvordan sorte, mauretanske soldater, der tjente som riffelmænd og arabisk-berberiske soldater, der tjente som kameltropper” efterfølgende også bidrog til at skabe den nationale hær og endeligt Mauretaniens uafhængighed i 1960, skriver festivalen.

Sted: Københavns Kulturcenter x IMMART, Drejervej 15-17, København, NV2400.

Copenhagen Photo Festivalen varer fra d. 7. – 17. juni 2018. Læs hele programmet her.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.