Det er efterhånden næppe nogen nyhed, at russiske spionskibe sejler frit rundt i danske og europæiske farvande.
På samme måde er de færreste i dag nok i tvivl om, at de på overfladen civile forskningsfartøjer ofte arbejder for det russiske militær, hvor de efter alt at dømme kortlægger infrastrukturen på havbunden ud for vores kyster.
Og med det in mente, så er det heller ikke synderligt overraskende, at mange af disse skibe har bevæbnede soldater ombord. Det har blandt andet DR’s Skyggekrigen påvist, ligesom vi også på Danwatch har bragt fotos af soldater på et forskningsskib ved Storebælt i 2023.
Men hvem er soldaterne, der skal beskytte Ruslands spionskibe i de danske farvande?
Det spørgsmål undersøger det hollandske medie Pointer blandt andet i en artikelserie om de mystiske russiske spionsejladser. Serien er et stjerneeksempel på moderne undersøgende journalistik, hvor man nærstuderer fotos, videoer og signaldata for at finde små spor, der kan lede en et skridt videre mod sandheden.
Mangler du noget at kaste dig over i juleferien, er Pointers serie om Ruslands undervandsspionage ikke det værste sted at starte.
Spetsnaz og andre eliteenheder
I en af seriens mest opsigtsvækkende artikler finder holdet frem til nogle af de styrker, der er udstationeret på de ellers på overfladen fredelige forskningsskibe.
Journalisterne tager udgangspunkt i en række videoer og fotos, som russerne selv har lagt på internettet i 2020 (men som senere er fjernet igen), og som viser livet ombord på skibet Admiral Vladimirsky.
Skibet, der to år senere også spiller en rolle i DR’s serie Skyggekrigen, foretager udadtil civile undersøgelser af havbunden, men er ligesom mange andre lignende skibe ejet af den russiske flåde og bruges angiveligt til hemmelige militære missioner.
Videoerne er filmet af soldaterne selv og er formentlig tænkt som en hilsen til deres familier hjemme i Rusland. Men soldaternes hjemmevideoer afslører også en hel del mere, end det måske var meningen.
Ved at studere bittesmå detaljer i videoerne, kan journalisterne løfte sløret for, hvem soldaterne i virkeligheden er, og hvor de hører til.
Mønstre på soldaternes camouflagebukser – eller sløringsmønstre, til dem af jer med militær baggrund – peger på spetsnaz, de toptrænede russiske elitestyrker. En tatovering på en hånd henviser til faldskærmstropper. Emblemer på uniformer fortæller om marinekorps. En lille broche repræsenterer en eliteenhed.
Alt i alt viser sporene, at soldaterne ombord på det ellers almindelige forskningsskib kommer fra nogle af de bedst trænede eliteenheder i det russiske militær. Soldater, der er uddannet til at forsvare mod angreb, men også potentielt til at udføre avancerede hemmelige sabotagemissioner.
Et mønster, der gentager sig
Admiral Vladimirsky er ikke unikt i dette henseende. Mønstret med de toptrænede soldater viser sig på mange andre lignende skibe: Donuzlav, Yantar, Evgeny Gorigledzhan, Sibiryakov – skibe, der i større eller mindre grad kan knyttes til mystiske sejladser og spionage nær europæisk infrastruktur.
Det er ikke i sig selv nødvendigvis opsigtsvækkende, at en flådes forskningsfartøjer er bevæbnede. De skal kunne forsvare sig selv, og det behov er selvsagt større i en aktiv krigssituation som den i Ukraine.
Men når de angiveligt fredelige fartøjer foretager mystiske manøvrer i nærheden af Europas kritiske infrastruktur, og så samtidig har toptrænede specialstyrker ombord, så er historien hurtigt en anden. Netop derfor er serien anbefalelsesværdig.
Serien “Russiske spionskibe” er et samarbejde mellem medier i Holland, Tyskland, Belgien, Norge, Finland, Estland, Sverige, Storbritannien og Danmark. Den kan læses gratis hos Pointer her.