12. juli 2024

Jagten på et slaveskib, klimaretfærdighed og strukturel racisme

Hvis du vil være klog på klimaretfærdighed, amerikansk historie og den fossile industris rolle i strukturel racisme, er dokumentaren “Descendant” – “Efterkommer” – værd at bruge 109 Netflix-minutter på, når den danske sommer for en stund svigter.

Joachim

Dokumentaren “Descendant” skildrer problemstillingen om klimaretfærdighed i USA. Gennem øjnene på efterkommerne af de sidste slaver følger vi jagten på skibet, der ulovligt fragtede deres forfædre til Alabama. Myten fortæller, at skibet rummer store hemmeligheder, og det viser sig, at jagten afslører USA’s store problemer med olieindustrien.

I 1860 ankom det sidste slaveskib til USA. En åbenlys uetisk og også kriminel handing var begået. For slaveri var stadig tilladt i USA, men import af slaver fra andre lande var blevet forbudt allerede i 1808.  

110 menneskesjæle fra Dahomey, det nuværende Benin i Afrika, blev fanget og sendt med skibet Clotilda til en bomuldsplantage langs Mississippi Floden i Alabama. 

For at slette den kriminelle gerning sank forretningsmanden bag den ulovlige slavefragt Clotilda. Siden har kun mundtlige overleveringer og fortællinger blandt sorte efterkommere holdt historien om “det sidste slaveskib” i live. 

Skibet Clotilda er dermed et symbol på efterkommernes selvforståelse, deres historie og hele Amerikas barske fortid. Forventningerne til, at skibets hemmeligheder åbner op for en dybere forståelse af deres forfædre, er store. 

Clotilda er aldrig blevet fundet. Men dokumentaren skildrer den vilde jagt på skibet med hjælp fra professionelle dykkere, der via fortællinger og historiske optegnelser, og ikke mindst en kolossal portion viljestyrke, forsøger at finde skibet et sted på bunden af Mississippi Floden. 

Flere tidligere forsøg på at lokalisere Clotilda er mislykkedes – sandsynligvis på grund af misinformation, der muligvis var blevet manipuleret med vilje.

Descendant, der bl.a. har vundet Sundance Film Festivals specialpris for bedste kreative vision, fortæller med stor indlevelse også historien om, hvordan den amerikanske olie- og kemikalieindustri har forurenet områder, hvor mange efterkommere af de sidste slaver lever. 

Industrien forurener mere end nogensinde og udvider ofte produktionen i områder, hvor USA´s sorte befolkning er tættest repræsenteret. 

Øget risiko for sygdomme fra forurening i områder hvor amerikanske minoriteter og fattige bor betegnes som en klima-uretfærdighed og er et stigende problem i det sydlige USA

Efterkommerne bor i et stærkt forurenet industriområde, der siden tildelingen af områderne blot er blevet mere beskidt. Industrien har fortrængt beboernes landområder og ødelagt de helbredsmæssige betingelser for at leve et sundt liv.

I dokumentaren besværliggør og modarbejder olie- og kemikalieindustrien efterforskningen på Clotilda. De er tilsyneladende ikke interesserede i finde frem til sandheden om Clotildas forlis.

Hvis du gerne vil blive klogere på klimaretfærdighed, amerikansk historie og den fossile industris rolle i strukturel racisme i den vestlige verden, er dokumentaren “Descendant” – “Efterkommer” – værd at bruge 109 Netflix-minutter på, når den danske sommer for en stund svigter.

“Descendant” indledes med en kommentar fra en repræsentant for National Association of Black Scuba Divers, der udtaler, at de muligvis har lokaliseret Clotilda. Herfra går jagten.