25. februar 2022

Klimaforandringer i Sahel, moderne kolonialisme og kinesiske statskapitalisme: Tag på mini-festival i weekenden

Hvis du har lyst til at blive klogere på forholdet mellem Kina og Afrika eller vide hvordan befolkningen i Sahel-regionen kæmper mod klimaforandringer, så er minidokumentarfestivalen Docs & Talks på Cinemateket i København ideel til din weekend.

Velstanden i Kina er vokset markant de seneste år. Den oscarnominerede dokumentarfilm Ascension (2021), der er produceret af Jessica Kingdon. portrætterer vinderne og taberne i det moderne Kina. Foto: PR

Et bælte af træer tværs over Sahel, frustrerede kinesiske forretningsmænd i en øde afrikansk landsby og udmattede fabriksarbejdere med drømme om velstand. 

Forskningsinstitutionen DIIS, der er en forkortelse for Dansk Institut for Internationale Studier, er for femte gang gået sammen med biografen Cinemateket i København om en minifestival med dokumentarfilm og talks under navnet Docs & Talks Film- og forskningsdage

Festivalen sætter fokus på aktuelle udenrigs- og sikkerhedspolitiske emner som eksempelvis brug af kunstig intelligens (AI) i våbenindsutrien og Kinas massive investeringer i Afrika. Arrangementerne varer alle omkring en time, og består af en filmvisning og en snak med forskere fra DIIS. Danwatch har taget et kig på weekendprogrammet.

Prisen for den kinesiske drøm

Kinas økonomi vokser, den kinesiske middelklassen ligeså og landet udvikler sig i det hele taget i en rivende fart. Men nogle betaler en høj pris. I dokumentarfilmen Ascension (2021), der er produceret af den kinesisk-amerikanske dokumentarist Jessica Kingdon bliver alle lag i det kinesiske samfund portrætteret: de hjemløse, fabriksarbejderne, den voksende middelklasse og eliten, der forsøger at tillære sig vestlige dyder. 

Centralt i filmen står ’den kinesiske drøm’ om succes gennem produktivitet og innovation, som også vesten nyder godt af, når virksomheder får produceret særligt tøj og elektronik billigt og effektivt på kinesiske fabrikker. 

Filmen er nomineret til en oscar for bedste dokumentarfilm, og allerede i 2020 var Jessica Kingdon på New Yorker festivalen NYC DOC’s liste over lovende unge dokumentarister.

De to Kina-forskere Yang Jiang fra DIIS og Kasper Ingeman Beck fra Copenhagen Buisness School vil efter filmvisningen give et dybere indblik i den kinesiske statskapitalisme, og forsøge at forklare, hvordan den kinesiske drøm og staten påvirker det kinesiske samfund. 

Arrangementet foregår den 27. februar kl. 14.00 i Cinemateket i København.

Trailer til Ascension

Afrikas grønne mur

Folk i Sahel-regionen i Vestafrika lever dagligt med konsekvenserne af klimaforandringerne. Men et 8.000 km langt bælte af træer skal stoppe ørkenspredningen fra Sahara og forhindre tørke, hungersnød og migration. 

I dokumentarfilmen The Great Green Wall (2019), der er lavet af instruktør Jared P. Scott, følger man musiker og aktivist Inna Modja fra Mali, der med koncerter og politiske møder forsøger at vække befolkningen til handling og minde de folkevalgte om deres historiske ansvar. Men det enorme bælte af træer er ikke et drømmeprojekt for alle, og det skaber lokale konflikter. 

Jared P. Scott har siden arbejdet videre med klimaaktivister på film i Humanity Has Not Failed (2021) om svenske Greta Thunberg.

Marie Ladekjær Gravesen er postdoc på DIIS og har netop studeret effekterne af den store grønne mur. Hun vil sammen med Signe Marie Cold-Ravnkilde, der er seniorforsker på DIIS,  og ekspert i sikkerhed, migration og udvikling i Afrika, diskutere den grønne mur og betydningen af klimaforandringer i området.

Arrangementet foregår lørdag den 26. februar kl. 14.15 i Cinemateket i København.

Trailer til The Great Green Wall

Kinesisk nyimperialisme eller økonomisk desperation?

Dokumentarfilmen Days of Cannibalism (2020), der er lavet af filminstruktør Teboho Edkins, undersøger forholdet mellem kinesiske købmænd og Basotho-kvæghyrder i Lesotho i det sydlige Afrika. Teboho Edkins er selv vokset op i Sydafrika og bor skiftevis i Cape Town og Berlin. 

Days of Cannibalism står som et nært og meget lokalt eksempel på Kinas indtog i Afrika med alt fra investeringer i kobolt-miner til opkøb af fabrikker med tøjproduktion. Mens fattigdom er et altoverskyggende problem for befolkningen i Lesotho, er de tilflyttede kinesere på deres måde ofre i et globalt konkurrencesamfund. Filmen undersøger kort sagt, hvad Kina vil med Afrika – og hvad afrikanerne vil med kineserne.

Det er netop også det Abel Gwaindepi, der er gæsteforsker på DIIS, og Luke Patey, der er seniorforsker hos DIIS, vil diskutere efter filmen. Hvad er forskellen på den vestlige kolonisering, og Kinas fremfærd i Afrika? Er det et forhold, der blot handler om kinesernes og Kinas interesser, eller er der tale om et forhold, der kan udvikle sig til begge parters fordel?

Arrangementet foregår den 26. februar kl. 17.15. i Cinemateket i København. 

Tailer til Days of Cannibalism

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down