Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kort nyt

Hilton kritiseres for at ville bygge hotel i Xinjiang

Hilton, en af verdens største hotelkælder, planlægger et nyt hotel i Kinas vestlige Xinjiang-provins, hvor Beijing er beskyldt for systematisk forfølgelse af landets muslimske mindretal, uighurerne. Beslutningen kritiseres af The Council on American-Islamic Relations, der advarer om, at Hiltons hotelbyggeri er med til at legitimere Kinas forbrydelser i området. Dermed læner de sig op ad USA’s udenrigsminister Anthony Blinken, der tidligere på året frarådede amerikansk erhvervsliv fra at drive forretning i Xinjiang.

Vi har skrevet om dem før her på Danwatch, men nu trækker virksomhederne Cargill og Archer-Daniels-Midland igen overskrifter ude i verden. De beskyldes nemlig af menneskrettighedsorganisationen Global Witness for at indkøbe sojabønner fra landbrug, der fordriver oprindelige folk fra Capao do Modesto folket fra Brasiliens store savanne-område cerradoen. Capeo do Modesto har siden 2017 kæmpet mod soja-producenterne i det brasilienske retssystem om retten til at drive kvæg på cerradoen, hvor de angiveligt har levet nomadisk de seneste 200 år, skriver Reuters.

Brancher: |
Lande: |
Mere

I denne måned blev der åbnet for børn og barnlige sjæles store streaming tjeneste Disney + i Hong Kong. Men det bliver uden et særligt afsnit af den populære animationsserie, The Simpsons, skriver The Guardian. I 2005 sendte Fox nemlig et afsnit på gaden af serien, med en meget tydelig reference til massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989. Og det er faldet de kinesisk-venlige myndigheder i landet for brystet, hvorfor det simpelthen ikke er at finde i Hong Kongs udgave af Disney +. Ifølge The Guardian øger det fjernede afsnit bekymringen om, at den kinesiske censur er ved at udvikle sig til normen i det internationale handelscentrum, Hong Kong.

Brancher:
Virksomheder:
Lande: |
Mere

Torsdag modtog familie og venner til 46 minearbejdere og seks redningsfolk de nyhed, de havde håbet, de aldrig skulle høre: De er døde efter en gaseksplosion i Listvyazhnaya minen i den sibiriske region Belova, cirka 2200 kilometer øst for Moskva, skriver blandt andre New York Times. Ulykken skete efter en ventilationsskakt blev fyldt med methangas, mens 285 ifølge minens egne opgørelser, var nede i minen.

Det gik netop så galt, fordi den måler, der skulle alarmere minearbejderne om problemer, ikke virkede. Tragedien, som er den værste mineulykke i Rusland i mere end et årti, har derfor medført protester i lokalmiljøet over manglende sikkerhed – ikke bare i den konkrete mine men i hele kuludvindingen i landet. 

Minens direktør og fem andre ledende personer fra SDS-Coal, som ejer minen, er nu fængslet. 

I 2020 importerede Danmark ifølge Danmarks Statistik 100.000 tons briketter af stenkul fra Rusland, som er verdens største eksportør af kul lige efter Australien og Indonesien.

Brancher: |
Virksomheder: |
Lande:
Mere

På dagen for Black Friday har en række fagforeninger, NGO’er og miljøaktivister igangsat protester mod Amazon rundt om i verden. Under sloganet “Make Amazon Pay” kræver bevægelsen, at Amazon betaler deres ansatte en bedre løn, giver dem lov til at organisere sig i fagforeninger og stopper overvågningen af de ansattes arbejde. Bevægelsen har også opfordret de ansatte til at strejke, men for mange indbærer det en risiko for fyring, fordi de netop ikke har lov til organisere sig. Det skriver BBC.

Brancher:
Virksomheder:
Mere

To norske journalister fra nyhedsstationen NRK blev mandag den 22. novmeber anholdt af politiet i Qatar. To døgn efter er de igen blevet løsladt og på vej til Norge. Det skriver NRK. 

Journalisterne Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani var rejst til Qatar for at interviewe Abdullah Ibhais, der er tidligere kommunikationsdirektør i Qatars VM-organisation. Han har tidligere kritiseret arbejdsforholdene under VM-byggerierne, der skal gøre landet klar til at afholde VM på næste år. Abdullah Ibhais blev selv anholdt af politiet, før de to journalister nåede at interview ham. Han sidder stadig varetægtsfængslet.

Læs Danwatchs dækning af VM i Qatar.

Lande:
Mere

Siden 2018 har politikerne i EU forhandlet den omfattende landbrugsreform, der tirsdag blev stemt igennem i EU-Parlamentet, skriver Reuters. Aftalen betyder blandt andet at 25 procent af de i alt 2900 milliarder kroner, som skal fordeles frem til 2027, skal gå til at beskytte miljøet og hindre klimaforandringer. Men miljø- og klimaaktivister kritiserer aftalen for ikke at være ambitiøst nok.

Enhedslisten stemte imod aftalen. Partiets medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, siger til mediet PolicyWatch: “Vi har altså ikke råd til halve løsninger og status quo i grøn forklædning. Det er desværre bare, hvad landbrugsreformen reelt er.”

Temaer:
Brancher:
Lande:
Mere

Hos de danske pensionskasser PFA, Velliv og Danica Pension kan man vælge en særligt bæredygtig pensionsopsparing, men pengene ender blandt andet i to amerikanske banker, der finansierer olieindustrien. Det skriver Finans

Siden Paris-aftalen blev indgået i 2015 har Bank of America og Citigroup investeret 238 og 198 milliarder dollars i fossile brændstoffer, og de øger fortsat deres investeringer.

“Det nedslående i denne kontekst er, at Citigroup og Bank of America endda øger deres finansiering af de virksomheder, der fortsat ekspanderer inden for fossil brændsel”, siger Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School til Finans.

Temaer:
Virksomheder: | |
Lande:
Mere

Siden militærkuppet i Sudan i oktober har der været voldsomme sammenstød mellem civile demonstranter og militæret. Søndag blev flere politiske fange løsladt herunder den afsatte premierminister Abdalla Hamdok. Det skriver The Guardian.

Samme dag underskrev Abdalla Hamdok og lederen for militærkuppet Gen Abdel Fattah al-Burhan en aftale, der blandt andet lover befolkningen et demokratisk valg i Sudan. Men kort tid efter de to parter havde underskrevet aftalen, blev demonstranter skudt ned med tåregas.

Siden kuppet i oktober er mindst 40 civile meldt dræbt under sammenstød med militæret.

Lande:
Mere

Facebook gør ikke nok for at stoppe hadske opslag, falske historier og opfordringer til vold mod minoriteter og demonstranter, skriver nyhedsmediet AP, der har fået indsigt i interne dokumenter fra det sociale medie.

FN undersøgte tilbage i 2018 daværende angreb på Rohingyaer i Myanmar og rettede kraftig kritik mod Facebook for at sprede had mod den muslimske minoritet. 

Ifølge Facebook selv har virksomheden gjort en stor indsats for at fjerne hadske opslag og falske historier om demonstranter i Myanmar. En rapport fra Myanmar Social Media Insights Project fra september viser, at der fortsat er hadske opslag rettet mod demonstranter, etniske minoriteter og journalister.  

Brancher: |
Lande:
Mere

I 2019 blev EU enige om rammeværket for en handelsaftale med Mercosur, en sydamerikansk handelsblok bestående af Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay.

Aftalen bliver nu kritiseret for at tilgodese den europæiske import af forurenende kemikalier, især ethanol, og dermed ikke leve op til EU’s grønne ambitioner. Det skriver miljø-ngo’en Friends of the Earth Europe i en ny rapport.

Ifølge rapporten risikerer kemikalieproduktionen at føre til tab af biodiversitet og tvinge oprindelige folk fra deres hjem.

Mere

Det svenske olieselskab Lundin Energys tidligere samarbejde med Sudans regering fører nu til, at to af virksomhedens ledende medarbejdere er blevet sigtet for medvirken til krigsforbrydelser. Det skriver blandt andre Reuters onsdag eftermiddag.

Omkring årtusindeskiftet bad Lundin Energy angiveligt Sudans regering om at rydde et potentielt oliefelt i det, der i dag er den selvstændige stat Sydsudan, velvidende, at militæret ville gøre det med vold.

Sigtelsen tager udgangspunkt i en undersøgelse indledt af den svenske statsanklager i 2010.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.