Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kort nyt

Verdens rigeste lande klar til at stoppe brug af skattely

Når Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA på fredag mødes i den såkaldte G7-gruppe, ventes de at nikke ja til en historisk aftale om beskatning af multinationale virksomheder.

Forslaget, der er stillet af USA, lægger op til at indføre en global virksomhedskat på mindst 15 procent og et princip om, at skatten skal betales i det land, hvor aktiviteterne finder sted. Det vil ifølge tidsskriftet The Economist sætte en stopper for multinationale virksomheders skattetænkning og placeringen af milliardindtæger i skattely.

Aftalen ventes senere på året at få opbakning fra G20, hvilket kan bane vejen for en egentlig global aftale.

Temaer: |
Brancher:
Lande:
Mere

Hundredetusindvis af tekstilarbejdere i Bangladesh sendes nu tilbage til fabrikslokalerne, til trods for at Bangladesh for øjeblikket er hårdt ramt af Covid-19.

Ifølge The Guardian genoptages arbejdet fordi fabrikkerne frygter, at vestlige importører vil finde andre leverandører hvis de ikke kan opfylde leveringskravene. Myndighederne havde ellers beordret fabrikkerne til at lukke, som del af en omfattende lockdown, men søndag blev det bestemt at tekstilfabrikkerne skulle undtages.

Det betyder at landets mange tekstilarbejdere nu vender tilbage til byerne, og det skaber trængsel på knudepunkter for den offentlige trafik, skriver The Guardian.

 

Mere

I en pressemeddelelse lægger Den Afrikanske Union nu skarp afstand til Danmarks planer om at sende asylansøgere til tredjelande udenfor EU, mens deres asylsag behandles og efter eventuel godkendt asyl. Unionen siger, at Danmarks asylpolitik er “ansvarsfralæggelse” og påminder Danmark om “dets ansvar for international beskyttelse af personer, der har brug for beskyttelse, som der ydes efter FNs Flygtningekonvention fra 1951”.

I maj kunne Altinget løfte sløret for et syv siders langt aftalememorandum mellem Danmark og Rwanda, hvor Danmark lægger op til at ville oprette modtagecentre i Rwanda. Den 5. juni vedtog Folketinget en ændring af Udlændingeloven, der gør det muligt at overføre “asylbehandlingen og eventuel efterfølgende beskyttelse” til et tredjeland.

Den Afrikanske Union lægger vægt på, at Afrika har taget en langt større andel af verdens flygtninge end de såkaldt udviklede lande, som kun har taget 15 procent af verdens flygtninge. Unionen udtaler desuden, at man anser en sådan politik fra Danmark som et forsøg på at “udvide sin kontrol til Afrikas kyster”, hvilket kaldes “xenofobisk og komplet uacceptabelt”.

Mere

Frygt for smitte med covid-19 fører til øget arbejdsløshed blandt indiske kvinder der gør rent eller bidrager med andet husarbejde i landets middelklassse-hjem.

Det skriver The Guardian.

Middelklassen er bange for, at deres rengøringshjælp vil bringe Covid-19 ind i deres hjem, og erstatter derfor i stadig større grad arbejdskraften med maskiner.

Mere

I en ny rapport dokumenterer Amnesty International omfattende menneskerettighedskrænkelser mod demonstranter i den colombianske by Cali.

“Under påskud af at genoprette orden, er hundredvis af mennesker blevet påført frygtelige skader, og snesevis af unge mennesker har mistet livet”, udtaler Erika Guevara-Rosas, Amerika-chef i Amnesty International, i en pressemeddelelse.

Siden april 2021 har der været omfattende protester mod regeringen i det sydamerikanske land.

Mere

Fagforeninger i Kenya anklager en række af landets rekrutteringsbureauer for at bidrage til moderne slaveri, når de sender kenyanske arbejdere til Golfstaterne.

Samtidig anklages myndighederne i landet for at holde hånden over rekrutteringsbureauerne, fordi de ikke har reageret på rapporter om de slavelignende og farlige arbejdsforhold der møder kenyanere der rejser ud for at arbejde.

93 kenyanere skal de sidste tre år have mistet livet i arbejdsulykker i Golfstaterne.

Mere

Det amerikanske medicinalfirma, der leverer langt størstedelen af de danske corona-vacciner, har tjent 92 procent mere end normalt i første halvår af 2021.

Det har firmaet oplyst i denne uge. Firmaet forventer at tjene mindst 209 milliarder kroner på sin vaccine i år. Firmaets samlede indtjening i 2021 ventes at blive cirka 500 milliarder kroner.

Som Danwatch tidligere har skrevet, er Pfizer blevet kraftigt kritiseret for at sætte prisen på firmaets vaccine for højt. Prisen for en dosis af Pfizers mRNA-vaccine ligger på 150-200 kroner, mens Astra Zenecas vaccine koster omkring 20 kroner.

Mere

Ingen i Myanmar drikker længere Myanmar Beer eller Andaman Gold. Begge øl laves af bryggerier, der ejes at militæret i Myanmar. Men efter militærkuppet i Myanmar 1. februar har en boykot-kampagne mod produkter, der ejes af militæret, fået salget af militærets øl til at falde drastisk. Nu forsøger ikke-militærejede ølmærker, heriblandt Carlsberg, at udnytte situationen til at øge salget. Det skriver Frontier Myanmar. Men ifølge mediet kan Carlsberg, Heineken og Chang ikke følge med den øgede efterspørgsel. blandt andet fordi de mangler øldåser. Kilder i bryggeribranchen siger til Frontier Myanmar, at salget af det mest populære militære ølmærke Myanmar Beer er faldet med 80-90 procent.

Mere


Den 67-årige Sun Dawu blev milliardær på at drive et af Kinas største private landbrug. Men han var også kendt for at turde tale højt om menneskerettigheder og politiske følsomme emner. Nu er han ifølge BBC blevet idømt 18 års fængsel for at ‘opildne til konflikter og uenigheder’. Sun Dawu blev tilsyneladende fængslet sidste år på grund af en konflikt om landbrugsjord med et statsejet landbrug. Retssagen mod Sun Dawu er ifølge BBC den seneste af en række sager mod åbenmundede topchefer i det kinesiske erhvervsliv.

Mere

Mere end 18.000 arbejdere  i Forenede Arabiske Emirater får nu kompensation for manglende løn. Det skriver mediet Gulf News. Det er Ministeriet for ‘Human Ressources and Emiratisation’, der har offentliggjort forliget, som handler om løn for mere end 80 millioner USD. Ifølge ministeriet er der blevet afgjort i alt 22 sager vedrørende manglende løn siden juni 2020.

Mere

Hvideruslands regering vil lukke en lang række civilsamfundsorganisationer, som de anser for at være en trussel mod landet. Det er blandt andet organisationer, der arbejder for handicappedes rettigheder, pressefrihed, menneskerettigheder og miljøorganisationer, der skal lukkes. 

Den hviderussiske præsident Aleksander Lukasjenko, også kaldet Europas sidste diktator, kaldte i sidste uge, ifølge det belarusiske journalistforbund, lukningen af ngo’er for en udrensning:

“Belarus har næsten 2000 ngo’er, non-profit organisationer, gangstere og fremmed agenter. Tusinder arbejder allerede for dem. De fleste er hjernevasket med udenlandske penge”, sagde han blandt andet.

Mere

Sikkerhedspolitiet i Hongkong har arresteret 5 medlemmer af en fagforening for ‘sammensværgelse om at udbrede oprørsk materiale’, skriver Nikkei Asia. Ifølge lokale medier er de fem medlemmer af en fagforening for talepædagoger, som har udgivet en serie af billedbøger til små børn fra 4 år og opefter. Børnebøgerne handler om en flok får, som holder sammen og kæmper mod ulve, som angriber dem.  Ifølge en udtalelse fra politiet i Hongkong har de mistænkte haft til formål at sprede had til myndighederne og retssystemet blandt små børn og opfordret til at bruge vold og bryde loven. De fem arresterede, to mænd og tre kvinder, er mellem 25 og 28 år og risikere op til to års fængsel.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.