Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Landbruget kender intet til misdannelser

Flere store danske virksomheder med politikker om bæredygtighed er involveret i brugen af Argentinsk soja. Alligevel kender de ikke til mistanken om, at den massive sprøjtning med glyphosat kan give misdannelser hos nyfødte.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

De landbrugsvarer, der er fremstillet med argentinsk round-up ready soja fra DLG, er svinekød fra Danish Crown, mælk fra Arla og ægfra DanÆg. Det er nemlig konventionelle mælkekøer, svin og æglæggende høns, der får GMO-soja fra Argentina i deres foder.

Det er nogle af dansk landbrugs største virksomheder, der er involveret i brugen af soja fra Argentina. Flere af dem har politikker om at tage hensyn til mennesker og miljø som en del af deres forretning. Ingen af dem har imidlertid hørt om problemet med oversprøjtning med glyphosat og mistanken om, at det kan give fosterskader og andre sygdomme, siger de til DanWatch.

DLG: Glyphosat anset for mest skånsomt

Torben Harring, direktør i DLG, har som udgangspunkt anset forbruget af glyphosat i Argentina for at være uproblematisk:

“Så vidt jeg ved, er glyphosat et af de mest testede og mest miljøskånsomme plantebeskyttelsesmidler. Implementeringen af ‘good farming practices’ vinder udbredelse i Argentina og omfatter efter min viden mere end 70 procent af Argentinas landbrugsareal,” siger Torben Harring.

Han har heller ikke hørt om, at glyphosat kan medføre fosterskader. Han anerkender, at man må handle, hvis der kommer ny viden frem:

“I udgangspunktet må vi have tillid til den omfattende forskning, der gennemføres i forbindelse med myndighedsgodkendelser af plantebeskyttelsesmidler, men det er klart – hvis der opstår fosterskader, så er der en udfordring. I mit hoved er glyphosat ét af de mest miljøskånsomme midler, men hvis der kommer ny viden frem, så må man agere anderledes.”

Torben Harring vil dog ikke gå enegang, men peger på, at myndigheder og producenter må samarbejde omkring af afklare dette hurtigst muligt. DLGs samarbejde med deres europæiske brancheorganisation er en af vejene, hvorved der kan lægges pres på en afklaring.

“Vi er en lille aktør. Vi har brug for at indgå i en større sammenhæng for at flytte det her,” siger Torben Harring.

Arla fokuserer på bæredygtighed generelt

Sanne Vinther, CSR-rådgiver hos Arla, har heller ikke konkret kendskab til kritikken af glyphosat.

“Arla har en mere overordnet strategi i forhold til at sikre bæredygtigt indkøb af foder. Målet for Arla er, at soja i foderet til Arlas mælkekøer skal være bæredygtig i 2020,” siger Sanne Vinther.

Hun kan ikke svare på, om den soja, Arla vil indkøbe i fremtiden, tager højde for problemerne med glyphosat.

Hun fortæller dog, at Arla også vil se på alternativer til soja-foder, fordi der også er udfordringer med bæredygtig soja, blandt andet skovrydning.

I lighed med DLG vil Arla ikke gå enegang.

“Når det gælder grænseoverskridende problemer, så skal vi arbejde sammen,” siger Sanne Vinther.

DANÆG vil drøfte sprøjtefly

DANÆGs Koncernchef Morten Hellesen har sendt følgende kommentar til DanWatch:

“DANÆG har ikke været opmærksom på den pågældende problemstilling i Argentina omkring, at der sprøjtes gift ud fra fly på fodermarkerne. DANÆG vil tage dette op til drøftelse med vores foderstofleverandører, så vi i fællesskab kan finde en etisk løsning på problemstillingen.”

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Danish Crown før deadline.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.