Da Saudi-Arabiens minister for industri og mineralressourcer, Bandar bin Ibrahim Al-Khorayef, i starten af maj var på rundrejse i Europa, lagde han også vejen forbi Danmark.
Her mødtes han den 8. maj med økonomiminister Stephanie Lose (V) – et møde, som er gået under radaren i danske medier, men som det statsejede presseagentur i Saudi-Arabien (SPA) beskrev som værende “en vigtig milepæl i det økonomiske partnerskab mellem de to lande”.
Ifølge Økonomiministeriet ønskede den saudiske delegation et møde med fokus på danske styrkepositioner – især inden for sundhed og grøn omstilling. “Det havde vi en god dialog om”, oplyser Økonomiministeriet i et skriftligt svar til Danwatch.
Dansk samhandel med Saudi-Arabien
- Saudi-Arabien var Danmarks 40. største samhandelspartner i 2023 med en samlet handel på 14 mia. kroner.
- Den største eksportvaregruppe i 2024 var medicinske og pharmaceutiske produkter, som beløb sig på 2,3 mia. kroner.
- I de første tre måneder af 2025 beløb den danske vareeksport til Saudi-Arabien sig til 2,2 mia. kroner, hvilket er en stigning på 17,9 procent i forhold til samme periode i 2024.
Kilde: Udenrigsministeriet
Samhandel over værdipolitik
Saudi-Arabien er et autoritært enevælde uden ytrings- og forsamlingsfrihed, og hvor kritikere risikerer fængsling, tortur og dødsstraf – forhold, der er veldokumenteret. I 2024 blev mindst 338 personer henrettet, hvilket var det højeste antal i mere end tre årtier.
Landet blev internationalt fordømt i 2018, efter drabet på journalisten Jamal Khashoggi – en sag, hvor CIA har konkluderet, at kronprins Mohammed bin Salman godkendte likvideringen på det saudiske konsulat i Istanbul. Kronprinsen har nægtet anklagerne.
Det nylige ministerbesøg i København vidner dog om, at Saudi-Arabien er blevet taget til nåde igen hos danske politikere.
Danwatch skrev tidligere på året, hvordan både udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og fødevareminister Jacob Jensen (V) i februar var i Saudi-Arabien for at promovere dansk samhandel med landet.
At den danske regering proaktivt forsøger at fremme et økonomisk engagement med det autoritære regime, kan tyde på en mere pragmatisk politisk tilgang, hvor økonomisk samarbejde og eksport fremhæves frem for en værdibaseret politik med fokus på menneskerettigheder og demokratiske principper.
Danwatch har spurgt Økonomiministeriet, hvordan Danmark balancerer samarbejdet med et land som Saudi-Arabien, men ministeriet henviser til, at det er Udenrigsministeriet, som fastlægger den overordnede linje. Udenrigsministeriet er ikke vendt tilbage på Danwatchs henvendelse.
Saudi-Arabiens økonomiske strategi
Mødet i Økonomiministeriet var ikke den saudiske ministers eneste stop i Danmark. Al-Khorayef mødtes også med en række danske virksomheder, herunder Novonesis, Arla Foods, Danfoss, FLSmidth og Novo Holdings.
Ministeren var også på besøg hos Novo Nordisks campus og DTU Science Park.
Saudi-Arabien forsøger gennem det ambitiøse og omfattende reformprogram Saudi Vision 2030 at omstille sin økonomi væk fra olieafhængighed og udvikle landets sektorer såsom vedvarende energi, sundhedsteknologi, infrastruktur og grøn industri.
Det har gjort landet til et attraktivt – men også kontroversielt – marked for vestlige virksomheder.
Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan danske virksomheder i Saudi-Arabien risikerer at blive involveret i arbejdsforhold med manglende retningslinjer for menneskerettigheder.
Flere danske virksomheder er etableret i Saudi-Arabien, såsom Novo Nordisk, Arla Foods og DSV. Sidstnævnte har indgået en milliard aftale om at stå for logistiktjenester i det saudiske megaprojekt Neom, men bureaukrati og reducerede olieindtægter har betydet, at den danske logistikgigant havde en væsentligt lavere fortjeneste i 2024 end forventet.
Al-Khorayefs besøg i Danmark blev af det saudiske presseagentur beskrevet som værende “i overensstemmelse med målene i Saudi Vision 2030, som har til formål at diversificere den nationale økonomi og omdanne Saudi-Arabien til en førende industrimagt”.
Det illustrerer, hvordan landet i stigende grad søger samarbejde og investeringer i danske nøglesektorer – og hvordan døren fra dansk side synes åben for øget økonomisk dialog og samhandel med regimet hos både politikere og dansk erhvervsliv.