6. september 2019

Techgiganter investerer i overvågningsudstyr på den besatte Vestbred

Microsoft, Bosch og andre tech-firmaer har investeret 74 millioner dollars i det israelske firma AnyVision, som laver software der bliver brugt af det israelske militær til at overvåge palæstinensere på Vestbredden. Tech-giganterne krænker palæstinensernes rettigheder, hævder menneskerettighedsgrupper. 

Alle palæstinensere skal igennem stærkt bevogtede checkpoints for at komme ind i Israel fra den besatte Vestbred. Ved flere af checkpoints anvender Israel ansigtsgenkendelsesværktøjet Better Tomorrow fra det Microsoft-finansierede firma AnyVision Foto: Flickr

Når tusindvis af palæstinensere på Vestbredden går på arbejde, skal de først igennem en række velbevogtede checkpoints, hvor det israelske militær skal kontrollere deres papirer. Denne kontrol bliver nu effektiviseret ved hjælp produktet ‘Better Tomorrow’, der er en teknologi, der gør det muligt at genkende ansigter selv i ekstreme situationer.

Better Tomorrow er udviklet af det israelske softwarefirma AnyVision, der finansieres af velkendte internationale selskaber som Microsoft og Bosch.

Ifølge det israelske dagblad Haaretz overvåger den israelske stat også palæstinensere andre steder på Vestbredden ved hjælp af AnyVisions produkter. Investeringerne i firmaet kritiseres af internationale organisationer for at spille en direkte rolle i det israelske militærs og efterretningstjenestes aktiviteter på Vestbredden.

[Citat1]

Medansvar for menneskeretskrænkelser

Med deres investeringer bistår Microsoft og Bosch den israelske stats krænkelser af menneskerettigheder, siger juridisk konsulent for Amnesty International i Danmark Claus Juul:

“Udover det principielle i at vi alle sammen har ret til privatliv og frihed for overvågning, er det en særlig situation i Israel, fordi vi ved, at israelere løbende krænker palæstinenseres rettigheder”, siger Claus Juul, der ser grund til bekymring netop fordi teknologien er sofistikeret nok til at genkende ansigtstræk.

“Der er tale om det totale overvågningssamfund. Selv i Danmark ville en sådan overvågning være en uhyggelig indskrænkning af privatlivet, men når det handler om lande, der notorisk krænker menneskerettighederne, giver man dem et middel til yderligere at undertrykke og kontrollere borgere”, siger han.

[Boks1]

Claus Juuls bekymring deles af flere internationale organisationer. I erhvervsmagasinet Forbes kritiseres investeringerne af de amerikanske menneskerettighedsorganisationer American Civil Liberties Union (ACLU) og Human Rights Watch.

Seniorforsker, Amos Toh, hos Human Rights Watch mener, at Microsoft bør overveje risikoen for, at de bidrager til menneskerettighedskrænkelser med investeringen. Mens ACLUs direktør, Shankar Narayan, sætter  Forbes Magazine også spørgsmålstegn ved, om Microsofts etiske råd har undersøgt AnyVision forretningsforetagender grundigt nok, før de investerede.

Claus Juul fra Amnesty International mener, at tech-giganterne burde afholde sig fra at investere i AnyVision:

“De store tech-virksomheder burde sætte sig ned, se hinanden i øjnene og sige, vi vil ikke være medansvarlige, vi vil ikke hjælpe israelerne med at udvikle produkter, der kan bruges til at undertrykke palæstinensiske borgere”.

AnyVision er stiftet i 2015, og store virksomheder har flere gange investereret i firmaet. I juni i år har Microsoft annonceret en investering på 31 millioner dollars gennem investeringsfonden M12, og i 2018 skaffede tyske Bosch 28 millioner dollars i funding til AnyVision. De amerikanske tech-firmaer LightSpeed Venture Partners, Qualcomm og Eldridge Industries har også investeret i AnyVision.

Spørgsmål om etik hos AnyVision og Microsoft

AnyVision anerkender selv, at deres produkter har “potentiale til at blive misbrugt”, skriver de på deres hjemmeside om etisk forsvarlighed:

“Vi anerkender, at teknologien har potentiale til at blive misbrugt, hvis den bliver placeret i de forkerte hænder, og at vi har et ansvar for at sikre os at vores teknologi og produkter bliver brugt forsvarligt”.

AnyVisions administrerende direktør Eylon Ethsein har sagt til den israelske avis The Marker, at de kun sælger til demokratiske og “ordentlige” regeringer. Samtidig har en talsmand for firmaet bekræftet overfor det amerikanske medieorganisation National Public  Radio (NPR), at udstyret til ansigtsgenkendelse der nu bruges ved checkpoints på Vestbredden, er udviklet af AnyVision.

På AnyVisions hjemmeside fremgår det, at et medlem af virksomhedens rådgivende udvalg, Tamir Pardo er tidligere direktør for den israelske efterretningstjeneste, Mossad, og direktør  Amir Kain er ifølge Haaretz tidligere formand for det israelske forsvars sikkerhedsafdeling.

Ifølge det amerikanske erhvervs og teknologimagasin ‘Fast Company’ har Microsoft nægtet at udtale sig om AnyVisions rolle i Israel, og henviser til firmaet selv. Til NPR har Microsoft udtalt, at AnyVision har sagt ja til at følge Microsoft seks etiske principper for brugen af ansigtsgenkendelsesteknologi:

Retfærdighed, transparens, ansvarlighed, ikke-diskrimination, synlighed og samtykke samt lovlig overvågning.

Planer om udvidelse til HongKong sat på pause

Ifølge Fast Company har AnyVision for nyligt slået et job op til en ‘Regional Sales Manager’ i HongKong, hvor staten allerede nu bruger ansigtsgenkendelse til at identificere demonstranter.

En talsmand fra AnyVision siger, at de ikke har solgt til HongKong, og at deres produkter ikke på nuværende tidspunkt bliver brugt i HongKong. AnyVision har fjernet jobopslaget i HongKong, men der findes stadig et jobopslag, hvor de søger en technical service manager i Macau tæt på HongKong.

 

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right