Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Techgiganter investerer i overvågningsudstyr på den besatte Vestbred

Microsoft, Bosch og andre tech-firmaer har investeret 74 millioner dollars i det israelske firma AnyVision, som laver software der bliver brugt af det israelske militær til at overvåge palæstinensere på Vestbredden. Tech-giganterne krænker palæstinensernes rettigheder, hævder menneskerettighedsgrupper. 
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Når tusindvis af palæstinensere på Vestbredden går på arbejde, skal de først igennem en række velbevogtede checkpoints, hvor det israelske militær skal kontrollere deres papirer. Denne kontrol bliver nu effektiviseret ved hjælp produktet ‘Better Tomorrow’, der er en teknologi, der gør det muligt at genkende ansigter selv i ekstreme situationer.

Better Tomorrow er udviklet af det israelske softwarefirma AnyVision, der finansieres af velkendte internationale selskaber som Microsoft og Bosch.

Ifølge det israelske dagblad Haaretz overvåger den israelske stat også palæstinensere andre steder på Vestbredden ved hjælp af AnyVisions produkter. Investeringerne i firmaet kritiseres af internationale organisationer for at spille en direkte rolle i det israelske militærs og efterretningstjenestes aktiviteter på Vestbredden.

Vi anerkender, at teknologien har potentiale til at blive misbrugt, hvis den bliver placeret i de forkerte hænder.

AnyVision, på virksomhedens hjemmeside

Medansvar for menneskeretskrænkelser

Med deres investeringer bistår Microsoft og Bosch den israelske stats krænkelser af menneskerettigheder, siger juridisk konsulent for Amnesty International i Danmark Claus Juul:

“Udover det principielle i at vi alle sammen har ret til privatliv og frihed for overvågning, er det en særlig situation i Israel, fordi vi ved, at israelere løbende krænker palæstinenseres rettigheder”, siger Claus Juul, der ser grund til bekymring netop fordi teknologien er sofistikeret nok til at genkende ansigtstræk.

“Der er tale om det totale overvågningssamfund. Selv i Danmark ville en sådan overvågning være en uhyggelig indskrænkning af privatlivet, men når det handler om lande, der notorisk krænker menneskerettighederne, giver man dem et middel til yderligere at undertrykke og kontrollere borgere”, siger han.

Fri bevægelighed i Palæstina:

  • FN understreger i en rapport fra 2016, at Israel, som den besættende magt, er tvunget til at sikre fri bevægelighed for alle, der er bosiddende i de besatte palæstinensiske territorier. 
  • Dermed er de israelske checkpoints på kant med international menneskerettighedslovgivning. Retten til privatliv er derudover beskyttet af artikel 8 i menneskerettighedskonventionen.
Kilde: Ohchr

Fri bevægelighed i Palæstina:

  • FN understreger i en rapport fra 2016, at Israel, som den besættende magt, er tvunget til at sikre fri bevægelighed for alle, der er bosiddende i de besatte palæstinensiske territorier. 
  • Dermed er de israelske checkpoints på kant med international menneskerettighedslovgivning. Retten til privatliv er derudover beskyttet af artikel 8 i menneskerettighedskonventionen.
Kilde: Ohchr

Claus Juuls bekymring deles af flere internationale organisationer. I erhvervsmagasinet Forbes kritiseres investeringerne af de amerikanske menneskerettighedsorganisationer American Civil Liberties Union (ACLU) og Human Rights Watch.

Seniorforsker, Amos Toh, hos Human Rights Watch mener, at Microsoft bør overveje risikoen for, at de bidrager til menneskerettighedskrænkelser med investeringen. Mens ACLUs direktør, Shankar Narayan, sætter  Forbes Magazine også spørgsmålstegn ved, om Microsofts etiske råd har undersøgt AnyVision forretningsforetagender grundigt nok, før de investerede.

Claus Juul fra Amnesty International mener, at tech-giganterne burde afholde sig fra at investere i AnyVision:

“De store tech-virksomheder burde sætte sig ned, se hinanden i øjnene og sige, vi vil ikke være medansvarlige, vi vil ikke hjælpe israelerne med at udvikle produkter, der kan bruges til at undertrykke palæstinensiske borgere”.

AnyVision er stiftet i 2015, og store virksomheder har flere gange investereret i firmaet. I juni i år har Microsoft annonceret en investering på 31 millioner dollars gennem investeringsfonden M12, og i 2018 skaffede tyske Bosch 28 millioner dollars i funding til AnyVision. De amerikanske tech-firmaer LightSpeed Venture Partners, Qualcomm og Eldridge Industries har også investeret i AnyVision.

Spørgsmål om etik hos AnyVision og Microsoft

AnyVision anerkender selv, at deres produkter har “potentiale til at blive misbrugt”, skriver de på deres hjemmeside om etisk forsvarlighed:

“Vi anerkender, at teknologien har potentiale til at blive misbrugt, hvis den bliver placeret i de forkerte hænder, og at vi har et ansvar for at sikre os at vores teknologi og produkter bliver brugt forsvarligt”.

AnyVisions administrerende direktør Eylon Ethsein har sagt til den israelske avis The Marker, at de kun sælger til demokratiske og “ordentlige” regeringer. Samtidig har en talsmand for firmaet bekræftet overfor det amerikanske medieorganisation National Public  Radio (NPR), at udstyret til ansigtsgenkendelse der nu bruges ved checkpoints på Vestbredden, er udviklet af AnyVision.

På AnyVisions hjemmeside fremgår det, at et medlem af virksomhedens rådgivende udvalg, Tamir Pardo er tidligere direktør for den israelske efterretningstjeneste, Mossad, og direktør  Amir Kain er ifølge Haaretz tidligere formand for det israelske forsvars sikkerhedsafdeling.

Ifølge det amerikanske erhvervs og teknologimagasin ‘Fast Company’ har Microsoft nægtet at udtale sig om AnyVisions rolle i Israel, og henviser til firmaet selv. Til NPR har Microsoft udtalt, at AnyVision har sagt ja til at følge Microsoft seks etiske principper for brugen af ansigtsgenkendelsesteknologi:

Retfærdighed, transparens, ansvarlighed, ikke-diskrimination, synlighed og samtykke samt lovlig overvågning.

Planer om udvidelse til HongKong sat på pause

Ifølge Fast Company har AnyVision for nyligt slået et job op til en ‘Regional Sales Manager’ i HongKong, hvor staten allerede nu bruger ansigtsgenkendelse til at identificere demonstranter.

En talsmand fra AnyVision siger, at de ikke har solgt til HongKong, og at deres produkter ikke på nuværende tidspunkt bliver brugt i HongKong. AnyVision har fjernet jobopslaget i HongKong, men der findes stadig et jobopslag, hvor de søger en technical service manager i Macau tæt på HongKong.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.