Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Nordea dropper spekulation i fødevarer

Et halvt år efter DanWatchs undersøgelse af danske bankers involvering i fødevarespekulation siger Nordea nu stop.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Ifølge Verdensbanken og FN er fødevarespekulation med til at presse priserne på mad i vejret og skubbe millioner af mennesker ud i fattigdom og sult. Nordea står for hovedparten af investeringerne i de såkaldte strukturerede obligationer baseret på fødevarepriser, som landets banker tilbyder kunderne. Det drejer sig om 1 mia. kr. ud af 1,4 mia. kr.

Men sådan forbliver det ikke fremover. Fødevarespekulation er ikke ansvarlig investering. Da DanWatch og Tænk Penge i august 2011 spurgte Nordea om bankens holdning til fødevarespekulation, var svaret, at banken havde gang i en analyse og forventede en konklusion senere på året. Nu er banken klar med en holdning.

“I andet halvår 2011 besluttede Nordea ikke længere at tilbyde denne type finansielle produkter til vores kunder,” siger Klaus Fridorf, direktør for ansvarlige investeringer i Nordea.

Nordeas holdning er netop kommunikeret ud i bankens årsrapport for ansvarlige investeringer, udgivet i marts 2012.

“Vores beslutning er baseret på en række internationale analyser, der påviser en sammenhæng mellem øget spekulation på de finansielle markeder og volatile (og rekordhøje) fødevarepriser,” siger Klaus Fridorf fra Nordea.

Nordeas obligationer, som DanWatch har haft i kikkerten, baserer sig blandt andet på verdensmarkedspriserne for hvede og majs og udløber i 2013. Men allerede nu siger Nordea, at banken ikke vil udbyde flere af den slags investeringsprodukter, der har basale fødevarer som underliggende aktiver.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.