Nordea dropper spekulation i fødevarer

Peter Khallash Bengtsen


Husk at dele
Virksomhed
Land
Et halvt år efter DanWatchs undersøgelse af danske bankers involvering i fødevarespekulation siger Nordea nu stop.
Peter Khallash Bengtsen


Ifølge Verdensbanken og FN er fødevarespekulation med til at presse priserne på mad i vejret og skubbe millioner af mennesker ud i fattigdom og sult. Nordea står for hovedparten af investeringerne i de såkaldte strukturerede obligationer baseret på fødevarepriser, som landets banker tilbyder kunderne. Det drejer sig om 1 mia. kr. ud af 1,4 mia. kr.

Men sådan forbliver det ikke fremover. Fødevarespekulation er ikke ansvarlig investering. Da DanWatch og Tænk Penge i august 2011 spurgte Nordea om bankens holdning til fødevarespekulation, var svaret, at banken havde gang i en analyse og forventede en konklusion senere på året. Nu er banken klar med en holdning.

“I andet halvår 2011 besluttede Nordea ikke længere at tilbyde denne type finansielle produkter til vores kunder,” siger Klaus Fridorf, direktør for ansvarlige investeringer i Nordea.

Nordeas holdning er netop kommunikeret ud i bankens årsrapport for ansvarlige investeringer, udgivet i marts 2012.

“Vores beslutning er baseret på en række internationale analyser, der påviser en sammenhæng mellem øget spekulation på de finansielle markeder og volatile (og rekordhøje) fødevarepriser,” siger Klaus Fridorf fra Nordea.

Nordeas obligationer, som DanWatch har haft i kikkerten, baserer sig blandt andet på verdensmarkedspriserne for hvede og majs og udløber i 2013. Men allerede nu siger Nordea, at banken ikke vil udbyde flere af den slags investeringsprodukter, der har basale fødevarer som underliggende aktiver.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Virksomhed

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load