Nordea dropper spekulation i fødevarer

Et halvt år efter DanWatchs undersøgelse af danske bankers involvering i fødevarespekulation siger Nordea nu stop.


Ifølge Verdensbanken og FN er fødevarespekulation med til at presse priserne på mad i vejret og skubbe millioner af mennesker ud i fattigdom og sult. Nordea står for hovedparten af investeringerne i de såkaldte strukturerede obligationer baseret på fødevarepriser, som landets banker tilbyder kunderne. Det drejer sig om 1 mia. kr. ud af 1,4 mia. kr.

Men sådan forbliver det ikke fremover. Fødevarespekulation er ikke ansvarlig investering. Da DanWatch og Tænk Penge i august 2011 spurgte Nordea om bankens holdning til fødevarespekulation, var svaret, at banken havde gang i en analyse og forventede en konklusion senere på året. Nu er banken klar med en holdning.

“I andet halvår 2011 besluttede Nordea ikke længere at tilbyde denne type finansielle produkter til vores kunder,” siger Klaus Fridorf, direktør for ansvarlige investeringer i Nordea.

Nordeas holdning er netop kommunikeret ud i bankens årsrapport for ansvarlige investeringer, udgivet i marts 2012.

“Vores beslutning er baseret på en række internationale analyser, der påviser en sammenhæng mellem øget spekulation på de finansielle markeder og volatile (og rekordhøje) fødevarepriser,” siger Klaus Fridorf fra Nordea.

Nordeas obligationer, som DanWatch har haft i kikkerten, baserer sig blandt andet på verdensmarkedspriserne for hvede og majs og udløber i 2013. Men allerede nu siger Nordea, at banken ikke vil udbyde flere af den slags investeringsprodukter, der har basale fødevarer som underliggende aktiver.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down