Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Pensionsselskab sælger olieaktier

Magistrenes Pensionskasse har besluttet at trække sine investeringer fra en række olieselskaber, fordi deres forretningsmodeller ikke lever op til klimaaftalerne fra Paris
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Magistrenes og psykologernes pensionsopsparinger vil ikke længere blive investeret  i ti af verdens største olieselskaber. 

Det skriver Magistrenes Pensionskasse MP Pension i en pressemeddelelse

Blandt de berørte selskaber er de amerikanske olieselskaber ExxonMobil og Chevron, britiske BP, britisk-hollandske Shell og franske Total. 

Allerede i 2016 meddelte MP Pensions ledelse, at man ville opgive alle investeringer i kul, olie og tjæresand, men det daværende frasalg omfattede altså ikke de ti store olieselskaber, som nu bliver sortlistet.

Her trækker MP stikket

De individuelle begrundelser for at trække MP Pensions investeringer fremgår her. (Klik på firmanavnet for yderligere info)
Kilde: MP Pension

Her trækker MP stikket

De individuelle begrundelser for at trække MP Pensions investeringer fremgår her. (Klik på firmanavnet for yderligere info)
Kilde: MP Pension

MP Pension begrunder beslutningen om at droppe investeringerne i de ti selskaber  med, at de ikke lever op til klimaaftalerne fra Paris, men samtidig vurderer MP Pension også, at det fremover ikke kan betale sig at investere i oliebranchen.

Efter MP’s vurdering er de ti selskaber ikke og kan ikke blive kompatible med Parisaftalen inden udgangen af 2020”, siger  Anders Schelde, investeringschef i MP Pension ifølge  pressemeddelelsen. 

Dårlig forretning på sigt

I alt sælger MP Pension aktier for 644 millioner danske kroner. En beslutning, som også skyldes, at  MP Pension mener, at  der er flere penge at tjene ved at investere andre steder end i oliebranchen.

”Vi har analyseret os frem til, at det er den rigtige beslutning i forhold vores afkast” siger Anders Schelde i pressemeddelelsen.

“Vi tror ikke på, at denne sektor kan levere et afkast på niveau med det øvrige marked i de kommende år, bl.a fordi efterspørgslen på olie vil falde i takt med, at den grønne omstilling tager fart.” 

For lidt omstilling

Beslutningen om at forlade de ti olieselskaber er truffet efter, at MP Pension har  vurderet selskabernes forretningsstrategier med data fra bl.a. Carbon Tracker og organisationen InfluenceMap.

MPs analyse af de ti selskaber viser, at kun fem af dem har gjort moderate fremskridt i retning af grøn omstilling, mens flere af selskaberne direkte modarbejder Paris-aftalen gennem lobbyarbejde. 

På længere sig er det danske pensionsselskab klart til at genoptage investeringerne, hvis de ti selskaber skifte kurs og satser mere på grøn energi.

”Vi håber, at de ti selskaber vil tage den grønne omstilling langt mere alvorligt og  omstille deres forretninger til vedvarende energi. Når de forhåbentlig har gjort det, vil vi meget gerne investere igen. Men det kræver en markant ændring i alle ti selskaber,” siger Anders Schelde. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.