Lørdag erklærede Ecuadors statsejede olieselskab Petroecuador force majeure som følge af protesterne. Selskabet har registreret et akkumuleret tab på ca. 2.500 tønder olie fra mandag til onsdag i sidste uge. Det er en direkte konsekvens af blokaderne, sabotage og hærværk på oliefelterne i Amazonas, oplyser det statslige olieselskab i en pressemeddelelse.
Ved en anden af blokaderne, af ringvejen Simón Bolivar i udkanten af Quito, er stemningen ophedet. Mange råber højlydt og stiller sig bryst mod bryst som gør de klar til et gedigent slagsmål. Demonstranterne står med armene over kors for at demonstrere, at de ikke har tænkt sig at flytte sig. Bilister og motorcyklister er vrede over, ikke at kunne passere. ”Lad os nu bare gøre vores ting i fred og ro”, lyder beskeden til demonstranterne – som svarer ”Que viva el paro”, længe leve strejken.
“I kan ikke betale jer fra at flytte os. Vi er ikke korrupte”, lyder det fra flokken af demonstranter.
Efter lang tid tager et par af demonstranterne sig mod til at tale . Én af dem er 35 årige Elizabeth, oprindeligt fra kystprovinsen Manabí.
”Præsidenten lytter ikke til os. Madolien, ris, det hele er så dyrt, det er ikke længere muligt at leve sådan. Det er en kamp for at få ham til at lytte til os, for at priserne ikke kan blive ved med at stige. Vi er fattige. Vi har ikke en høj nok løn til at kunne leve af den. Hvis han hjalp os, ville vi ikke stå og gøre det her”, forklarer hun og fortsætter talestrømmen
“Vi har allesammen rettigheder. De oprindelige folk dyrker vores alle sammens mad, de sviner deres hænder til. Det er dem, vi er. Vi stammer fra dem, fra de oprindelige folk. Takket være dem kan vi holde varmen, takket være dem spiser vi. Det er et smukt land, men præsidenten støtter os ikke. Vi beder ikke om penge, vi vil have hjælp. Præsidenten fryser ikke, ligesom os andre fattige. Præsidenten siger, at han ønsker dialog, men det er ikke rigtigt.”
Fredag mødtes præsident Guillermo Lasso netop med en mindre lokal gruppering af oprindelige folk, men kun nogle få af CONAIEs krav blev mødt, og protesterne er fortsat ufortrødent.
"Jeg er fast besluttet på at forsvare vores hovedstad og vores land”, sagde præsident Lasso blandt andet i en TV-transmission. Han har også udtalt i en video på Twitter, at: "Vi har rakt ud, vi har opfordret til dialog, men de ønsker ikke fred, de søger kaos, de ønsker at smide præsidenten på porten. Jeg er her, jeg vil ikke flygte, men jeg er her for at beskytte hver enkelt af jeres familier, især de fattigste."
Præsidenten har også erklæret undtagelsestilstand i seks provinser – heriblandt Pichincha, hvor hovedstaden Quito ligger. Det betyder, at der er udgangsforbud fra klokken 22.00 til 5.00, og der er sket en militarisering generelt. Retten til at forsamle sig er også ophævet i disse tre provinser. Det får flere til at frygte et stærkere modsvar fra statens side. I første omgang er undtagelsestilstanden deklareret i 30 dage.
Elizabeth fortæller senere, at blokaden den dag blev opløst, ved at politiet smed tåregas på demonstranterne.
“Jeg lever bare af en sølle sum penge”
Ifølge det nationale statistikinstitut i Ecuador lever knap en tredjedel (32 %) i fattigdom med under 2,8 USD om dagen. 15 % af befolkningen lever i ekstrem fattigdom for kun 1,8 USD om dagen.
En anden af demonstranterne ved siden af de brændende træstammer og bildæk, som blokerer hovedvejen Simon Bolivar, er Carlos på 59 år. Han har stået lidt i udkanten og set os an, inden han tager mod til sig for et lille interview, hvis vi lover ikke at bringe hans efternavn. Han kigger sig flere gange over skulderen - er tydeligt utryg ved situationen, og om man nu kan stole på pressen. Nervøs for om kammeraterne, går efter ham, fordi han udtaler sig. Han fortæller, at han ikke har haft arbejde de seneste år – at det bliver stadig sværere for alle at få job. Han kommer fra Sigchos i Cotopaxi-provinsen. Han arbejdede nogle år i oliebranchen i Amazonas, men blev så fyret.
”I min familie er de fleste rejst til USA. Jeg lever bare af en sølle sum penge derhjemme. Jeg kommer fra landet, jeg gør blot krav på, hvad der er retfærdigt. Alting stiger, pengene rækker ikke længere for os. Priserne stiger, men lønningerne er de samme. Det er også noget lort, at de ikke giver os arbejde. Alt det kæmper vi for. Og dem, der har penge, har ikke ondt af os. Jeg tænker også tit på bare at rejse til USA ligesom de andre i min familie”, lyder det fra Carlos.
Lørdag meldte den indianske bevægelse CONAIE ud, at der skulle have været attentatforsøg mod lederen Leonides Iza.
I Quito er der tradition for at de oprindelige folk samles hos La Casa de la Cultura – kulturhuset. Det skete blandt andet under de seneste protester i 2019. Og netop som det store indryk af indianske folk til hovedstaden var ventet – overtog staten kontrollen med bygningerne søndag.
Samtidig er tusindevise af oprindelige folk fra hele Ecuador samlet i Quito. Helikoptere overflyver hovedstaden og omegn, og der er stort opbud af politi og militær i gaderne. Der er også rapporteret om skudepisoder, hvor private i mere velhavende dele af udkanten af Quito har angrebet demonstranterne.
Tirsdag døde den unge Guido Guatatoca fra Kichwa-folket, mens han deltog i demonstrationer i Amazon-byen Puyo, omgivet af militær og politi, som ifølge indianske organisationer og menneskerettighedsorganisationer bærer ansvaret for hans død.