Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

“Jeg kan ikke se argumentet for, at vi skal prioritere menneskerettigheder over en klimadagsorden”

Kan vi acceptere menneskerettighedskrænkelser til fordel for grønne genopladelige batterier? Det dilemma diskuterer vi sammen med Anders Morgenthaler i andet afsnit af Danwatchs nye podcastserie Frås.

Derfor skal du bruge 3 minutter på denne artikel:

Ved du hvordan råstofferne til batteriet i din mobiltelefon, computer eller elbil er udvundet? og vil du egentlig vide det? I en ny serie går Danwatch tæt på forbrugerskam, virksomhedsansvar og produktionsvilkår i globale industrier. Vi undersøger, hvordan forbruget skaber indirekte forbindelse mellem os og menneskerettighedskrænkelser. Og vi spørge om man kan gå på kompromis med menneskerettighederne til fordel for en omstilling til grøn energi?

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Aluminium, kobber, grafit, nikkel, kobolt og litium. Det er de råstoffer, der indgår i batteriet i en elbil. Elbilen spiller en stor rolle i den grønne omstilling herhjemme. Efter ønske fra den danske regering skal der i 2030 køre 750.000 elbiler på vejene i Danmark. Men der er et ubesvaret spørgsmål i den ligning: Hvordan sikrer vi, at produktionen af de her elbiler ikke skader mennesker og miljø?

 

På Danwatch har vi dokumenteret, at både litium og kobolt ved nogle af verdens største forekomster bliver udvundet under forhold, der er på kant med eller groft overtræder menneskerettighederne. I en ny podcastserie, som vi kalder ‘FRÅS – en kritisk forbrugerguide’, undersøger vi hvordan forskellige danskere gennem deres forbrug kan være indirekte forbundet til netop menneskerettighedskrænkelser ude i verden. Og i andet afsnit af serien besøger vi tegner, forfatter og klimaaktivist Anders Morgenthaler for at tale om elbiler.

Vandkrævende metal

Tilbage i 2019 besøgte Danwatchjournalist Nikolaj Houmann selv epicentret for litiumudvinding, Atacamaørkenen i Chile. Her befinder langt størstedelen af verdens litium-reserver befinder sig i underjordiske søer af ekstremt koncentreret saltvand.

Når mineselskaber udvinder den undersøiske litium, pumper de millioner af tons saltvand op i bassiner i ørkenen, og med den bagende sol fordamper vandet, så en koncentreret saltmasse ligge tilbage. Gennem kemiske processer frigør de herefter litiumet. Det er hvad man kalder ‘watermining’ – eller vandminedrift – og det er selvsagt en meget vandkrævende proces.

Den vandkrævende litiumudvinding sætter spor i Atacamaørkenen, der længe har været et af de tørreste steder på kloden. Blandt andet kan mange af de oprindelige folk, der bor nær minerne, ikke længere dyrke jorden eller holde dyr og må flytte fra hus og hjem.

Hvem har ansvaret?

Lithumudvingen har konsekvenser for både mennesker, dyr og natur i Chile, og som Danwatch dokumenterede sidste år, ender litiumet i genopladelige batterier i eksempelvis elbiler. Men hvem har egentlig ansvaret for at rette op på de her konsekvenser?

Ifølge FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv skal en virksomhed – uanset i hvilket land den har sine aktiviteter – undersøge, hvorvidt miljø eller menneskerettighederne bliver påvirket negativt af virksomhedens forretninger. Det kalder man due diligence.. Og så vidt muligt rette op på problemerne, når de opstår.

Det vil sige, at hvis en virksomhed producerer et elektronisk device med et genopladeligt batteri, hvori der indgår råstoffer, der er udvundet med negativ påvirkning af mennesker eller miljø, så skal virksomheden reagere. Ifølge retningslinjerne skal virksomheden lave en handlingsplan for, hvordan problemet skal løses. Handlingsplanen skal være offentlig tilgængelig, så virksomhedens investorer, og de danskere, der køber det elektroniske device, kan se, at der har været problemer.

Klimakamp vs. menneskerettigheder

Da Danwatch mødtes med Anders Morgenthaler, vendte vi netop spørgsmålet om, hvem der skal sikre ordentlige forhold under udvinding af råstoffer, og om han som elbilsejer føler et ansvar.

“Jeg ved jo godt, at der er problemer med nogle af materialerne i min bil, men jeg lavede en kalkule. Jeg kan ikke se argumentet for, at vi skal prioritere menneskerettigheder over en klimadagsorden. Hvilket er hårdt sagt. Men det kan jeg ikke”, siger Anders Morgenthaler.

Han lavede en afvejning, hvor kampen for at mindske klimaforandringer vandt over risikoen for at krænke menneskerettighederne.

“Jeg tror, vi alle sammen er nødt til at gøre os klart, at vi kommer ikke til at lave nogensomhelst omstillinger, uden det har konsekvenser”, siger Anders Morgenthaler.

Og netop derfor mener han, at der bør være politisk bestemte reguleringer, som skal sikre ordentlige produktionsvilkår. Han mener ikke, at man som forbruger, hverken kan eller skal løfte det ansvar.

Hør Anders Morgenthalers begrundelse og resten af snakken i andet afsnit af Frås her eller i din foretrukne podcastapp.

Projektet er lavet med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens udlodningsmidler.

Hjælp os med at bringe dig tættere på verden

På Danwatch sætter vi ikke bare tingene ind i en større sammenhæng. Vi sætter også dig ind i en større sammenhæng. Vi laver journalistik, der forbinder dig til verden ved at se nærmere på de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under. Og vi perspektiverer det til de grundlæggende problemer, det skaber for sårbare mennesker, vores miljø og vores klima.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Det holder vi fast i, selvom nedlukningen af vores samfund også har store økonomiske konsekvenser for os.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.