27. april 2021

Vi skrev om ulovlig organhandel. Så blev vi kimet ned af desperate mennesker. Mød tre af dem her

Daniel, Nicole og Mohamed vil sælge deres ene nyre til Danwatch, selvom det både er ulovligt, kan give dem fysiske mén, og Danwatch slet ikke forsøgte at købe organer. Mere end 80 mennesker har kontaktet Danwatch med samme ønske, efter vi skrev om ulovlig organhandel. Størstedelen kommer fra afrikanske lande syd for Sahara, hvor den ulovlige handel med organer er i vækst.

I løbet af seks måneder har Danwatch modtaget beskeder, mails og opkald fra desperate mennesker, der vil have hjælp til at sælge deres nyre.
Daniel
Daniel07.00
Læs mere
Hej, jeg er Daniel fra Kenya og jeg vil gerne sælge min nyre.

Sådan skrev 26-årige Daniel i en besked til Danwatch den 2. april. Den møbelforretning han arbejdede i var lukket på grund af pandemien og han havde uden held søgt efter et andet arbejde. Han kunne ikke længere betale sine regninger eller forsørge sin familie. Det eneste, han kunne gøre, var at sælge sin ene nyre, fortæller han. Og han bad Danwatch om hjælp.

I løbet af et halvt år har Danwatch fået beskeder, mails og telefonopkald fra mere end 80 mennesker rundt om i verden, der som Daniel vil have Danwatchs hjælp til at sælge deres nyre. Ligesom ham er de desperate og villige til at sætte deres helbred over styr, for at skaffe penge. Nogle står med en enorm gæld, andre mangler penge til medicin.

Daniel fortæller, at han googlede “sell kidney” og fandt artiklen Hi sister do you want to sell your kidney?, som Danwatch udgav i september sidste år. I samarbejde med det iranske eksilmedie Zamaneh afdækkede Danwatch, hvordan mellemmænd og købere af organer, handler ulovligt med særligt nyrer på det sociale medie Instagram. Fattige og desperate iranere blev lokket til at sælge deres nyre for store summer penge og løfter om en lysere fremtid.

Nu har artiklen altså ført til, at fattige og desperate mennesker fra resten af verden, beder Danwatch om hjælp til at sælge deres nyre – nogle håber endda, at Danwatch vil købe deres organ. På den måde er vi endt ansigt-til-ansigt med en af de ødelæggende konsekvenser ved stigende global fattigdom, og det er tydeligt, at covid-19 kun har gjort situationen værre. Samtidig bekræfter de mange henvendelser, at det åbne internet er blevet platform for den ulovlige handel med organer, som før har foregået som en mere lyssky affære. Og meget tyder på, at lovgivningen på området ikke virker efter hensigten.

Vi har talt med tre af de mennesker, der har fundet frem til Danwatch via google. De hedder Daniel, Nicole og Mohamed, og de vil sælge deres nyre til trods for, at det er ulovligt og sundhedsmæssigt risikabelt. Det her er deres historier.

Daniel vil redde sin familie

I flere måneder har 26-årige Daniel forgæves søgt efter arbejde. Det samme har hans venner og familie. De fleste har mistet deres job i forbindelse med den igangværende pandemi. Den kenyanske regering hjælper dem med mad, men ikke med regninger og andre fornødenheder. Derfor har Daniel kontaktet Danwatch på Whatsapp. Han vil nemlig sælge sin nyre, for igen at kunne forsørge sin familie.

Daniel
Daniel09.16
Læs mere
Jeg overlever kun lige her. Så jeg tænkte at sælge min nyre, så jeg i det mindste kan hjælpe min familie eller starte en lille virksomhed
Daniel
Daniel
Læs mere
Mit barn var syg, og jeg havde ingen penge til at tage ham på hospitalet, så han døde...
Daniel
Daniel
Læs mere
Hvis der er nogen måde, du kan hjælpe mig med at sælge min nyre, vil jeg være meget taknemmelig!

Daniel og hans kone har på værste vis oplevet konsekvenserne ved, at han har været arbejdsløs og ikke har tjent penge. De har mistet deres søn, der stadig var spæd.

Det er derfor bydende nødvendigt for Daniel at tjene penge hurtigst muligt. Han frygter at han ikke vil være i stand til at tage sig af sin datter. Han skriver, at i disse tider, er man nødt til at have penge for at tjene flere. Derfor vil han bruge fortjenesten fra sin nyre på at åbne en butik, hvor han vil sælge elektronik. Og det er en ret stor sum penge, Daniel forventer at få ud af at sælge sin nyre.

Danwatch
Danwatch10.55
Læs mere
Hvor meget regner du med at få for din nyre?
Daniel
Daniel10.57
Læs mere
$100.000
Danwatch
Danwatch10.58
Læs mere
Er du klar over, at det kan være farligt at få opereret din nyre ud?
Daniel
Daniel11.02
Læs mere
Ja det er jeg opmærksom på, men jeg vil hellere risikere at lide på den måde frem for at lide, som jeg gør nu
Danwatch
Danwatch11.04
Læs mere
Hvordan fandt du ud af, at du kan få så mange penge?
Daniel
Daniel11.07
Læs mere
Efter at have søgt efter job på alle tænkelige måder uden at lykkes, googler jeg mig frem til det, og jeg tror, det her er den eneste mulighed for mig

baggrund

Det siger loven

Køb og salg af organer er ulovligt i det meste af verden med undtagelse af Iran. Alligevel findes der ingen international lovgivning på området.

I 2018 vedtog FN’s Generalforsamling en resolution om organhandel som opfordrede alle medlemslande til at forbyde og bekæmpe handel med organer.

FN’s verdenssundhedsorganisation WHO har desuden løbende vedtaget en række resolutioner blandt andet i 2010, hvor medlemslandene opfordres til at forhindre transplantationsturisme og organhandel.

I WHO’s Guiding Principles on Human Cell, Tissue and Organ transplantation hedder det blandt andet:

“At købe eller tilbyde at købe celler, væv eller organer til transplantation eller salg af disse fra levende personer eller fra slægtninge til afdøde personer bør forbydes”. 

The International Society of Nephrology vedtog i 2008 The Declaration of Istanbul on Organ Trafficking and Transplant Tourism, hvori det hedder, at kommercielle organtransplantationer, som rammer de sårbare, skal forbydes og de opfordrede alle professionelle der arbejder med transplantationer til individuelt og gennem deres organisationer, at standse disse uetiske aktiviteter.

Daniel ved godt, at det både er farligt og ulovligt, men det står ikke i vejen for hans plan om at sælge sin nyre og gøre livet bedre for sig selv og sin familie. Den drøm deler rigtig mange af dem, der sælger deres nyre, men ifølge forskningen på området, så bliver drømmen sjældent indfriet.

En lose-lose situation 

Forventningen om en stor sum penge er den største motivation hos dem, der har kontaktet Danwatch for at sælge sin nyre. De skriver, at de mangler penge. Monir Moniruzzaman er lektor ved center for antropologi på Michigan State University, hvor han har forsket i organhandel i mere end 15 år, og ifølge ham er roden til ulovlig organhandel netop den ekstreme fattigdom, der findes globalt.

“Fattigdom er hovedårsagen til, at folk sælger deres nyre. Folk har desperat brug for pengene. Mange har gæld, som de ikke kan betale. De føler ikke, de har andet valg end at sælge deres nyre. Derfor er de villige til at løbe en meget stor risiko”, siger Monir Moniruzzaman til Danwatch.

Desperationen og risikovilligheden betyder at mange ender med at blive snydt.

“Når folk sælger sin nyre, ender de typisk i en økonomisk situation, der er værre, end den de var i, før de solgte deres nyre”, siger Monir Moniruzzaman.

I sin forskning har han mødt og interviewet omkring 70 personer, der har solgt deres nyre. Størstedelen fik slet ikke den lovede betaling, og dem, der fik penge, fik meget mindre, end de blev lovet, fortæller han. Dertil kommer de mén, som operationen ofte giver dem.

“De løber simpelthen tør for penge. Men de kan ikke gå tilbage og tage et fysisk krævende arbejde, fordi deres krop er medtaget efter operationen. Det er en lose-lose situation,” siger Monir Moniruzzaman.

Den ulovlige organhandel kan altså være en nedadgående spiral. De folk, der sælger deres nyre for at tjene penge, risikerer at blive endnu fattigere, fordi de efterfølgende ikke kan varetage et job. Deres desperation gør dem sårbare og kan bringe dem i dybere fattigdom, forklarer Monir Moniruzzaman. Og som tingene er lige nu, ser det kun ud til, at markedet for ulovlig organhandel breder sig.

nicolr

“Hver måned er det en kamp at få råd til bind”

En af de yngste, der beder Danwatch om hjælp til at sælge sin nyre, er Nicole fra Ghana. Hun er 24 år og holder til i hovedstaden Accra. Hendes far er død og moren er svag. Hun fortæller, at hun i seks år ikke har haft noget ordentligt sted at sove, og at hun knap har råd til at købe mad.

Nicole
Nicole3. april 16.12
Læs mere
Jeg vil sælge min nyre, så jeg kan få penge til at starte en virksomhed og passe på min mor. Jeg vil også gerne gøre gymnasiet færdigt
Danwatch
Danwatch16.15
Læs mere
Hvordan får du mad?
Nicole
Nicole16.16
Læs mere
Jeg sælger brød for nogle kvinder, men lønnen er dårlig. Omkring 16 kr. om dagen
Nicole
Nicole
Læs mere
Og hver måned er det en kamp at få råd til hygiejnebind
Nicole
Nicole
Læs mere
Det har ikke været nemt

Nicole gentager flere gange, at hun gerne vil uddanne sig. For hver gang hun søger et job, bliver hun bedt om at fremvise sit eksamensbevis, men sådan et har hun ikke. Det koster penge at færdiggøre gymnasiet og at læse videre, og det har hun ikke råd til. Så hun er fastlåst i en situation, hvor hun føler, at det eneste hun kan gøre, er at sælge sin nyre. Også selvom hun ikke ved noget om organhandel.

Danwatch
Danwatch16.20
Læs mere
Kender du nogen, der har solgt deres nyre?
Nicole
Nicole16.20
Læs mere
Nej, det gør jeg ikke
Danwatch
Danwatch16.21
Læs mere
Hvad ved du om processen med nyresalg?
Nicole
Nicole16.22
Læs mere
Ingenting overhovedet
Danwatch
Danwatch16.23
Læs mere
Det kan være meget risikabelt
Nicole
Nicole16.23
Læs mere
Jeg er klar
Danwatch
Danwatch16.24
Læs mere
Ved du, at det er ulovligt?
Nicole
Nicole16.25
Læs mere
Nej, men det er det sikkert
Danwatch
Danwatch16.25
Læs mere
Hvordan fandt du ud af, at man kan sælge sin nyre?
Nicole
Nicole16.26
Læs mere
Jeg søgte på Google
Nicole
Nicole
Læs mere
Det var også sådan, jeg fandt dit nummer
Play Video

Alt, Nicole ved, er, at man kan få penge for sin nyre, og det ved hun fra internettet. Hun lader sig hverken skræmme af, at det kan give hende fysiske skavanker, eller at det er ulovligt. Det, der betyder noget for hende, er muligheden for penge til uddannelse og et bedre liv.

Ulovligt marked i vækst

Både Nicole og Daniel er fra lande syd for Sahara. Og faktisk er langt størstedelen af de henvendelse Danwatch har fået fra unge i afrikanske lande, der gerne vil forbedre deres levevilkår. Ifølge Monir Moniruzzaman er der en stigning i organhandel netop i de afrikanske lande syd for Sahara.

“Markedet udvider sig her. Der er indlandshandler, hvor rige købere tager ud til landsbyer for at finde en nyre. Men der er især en stigende international og transnational udveksling af organer fra de her lande”, siger Monir Moniruzzaman.

En af grundene til, at organhandel bliver mere udbredt her, er, ifølge Monir Moniruzzaman, adgangen til de sociale medier.

“Tidligere var der annoncer om organhandel i aviser og magasiner, men annonceringen er rykket til de sociale medier. Folk poster opslag på Facebook og Instagram, om at de vil købe eller sælge en nyre. Det har skabt et skift i markedet, der betyder, at folk alle steder fra har adgang til organhandel”, siger Monir Moniruzzaman.

Det er ikke bare henvendelserne til Danwatch, der peger i retning af de afrikanske lande, vi ser samme tendens, når vi kigger på tallene for, hvor i verden vores artikel Hi sister do you want to sell your kidney fra sidste år bliver læst.

FAKTA

Hvis man vil sælge sin nyre på internettet, kommer man typisk fra ...

Sådan fordeler søgningerne på “sell kidney” eller relaterede søgninger sig geografisk ifølge Google selv. Kenya er med flest søgninger index 100.

Siden vi skrev artiklen om salg af nyrer, har Danwatch.dk fået mere en 4.100 besøgende fra folk, der på Google har søgt på “sell kidney” eller lignende. Her kan man se, hvor de fleste kommer fra.

Tallene stemmer nogenlunde overens med Googles tal over søgninger generelt.

Det er atypisk, at Danwatch har så mange læsere syd for Sahara. Men også ifølge Sean Columb, der er lektor ved Liverpool Law School og forfatter til bogen “Trading Life: Organ Trafficking, Illicit Networks and Exploitation” er organhandel i disse lande i vækst.

“Jeg hører meget om Ghana og Nigeria for tiden”, siger Sean Columb.

“Da jeg var i Kairo for at lave research til min bog, mødte jeg mange fra de lande, der kom til Egypten for at købe organer, fordi transplantations-systemet ikke fungerer i deres hjemland. Det samme problem rammer dem, der har fundet ud af, at man kan få penge for sin nyre, altså sælgerne, så de går online”.

Sean Columb fortæller, at han mødte en del unge mennesker fra Eritrea og Sudan, som havde planer om at rejse til Europa og arbejde, så de kunne sende penge hjem til deres familier. Men da den plan mislykkedes, solgte de deres nyre.

“De var i Egypten uden opholdstilladelse og derfor uden mulighed for at arbejde. Mange kunne ikke opretholde værdige levevilkår – hverken for dem selv eller deres familie –, så de solgte deres nyre som en allersidste udvej”, siger Sean Columb.

Men som Monir Moniruzzaman også fortæller, fik de mennesker Sean Columb mødte i Egypten ikke den sum penge, de var blevet lovet.

Mellem fem og ti procent af alle organtransplantationer bliver ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) foretaget med organer, der er købt og solgt ulovligt. Det svarer til mellem 7.000 og 14.000 indgreb. Men mange flere end det har brug for en transplantation. Bare i Europa bliver der hver time skrevet seks nye patienter til listen af folk, der har behov for en ny nyre. Og den øgede efterspørgsel giver anledning til mere ulovlig organhandel, fortæller Monir Moniruzzaman.

“Desværre ekspanderer organhandel i forskellige dele af verden,” siger Monir Moniruzzaman.

“Sundhed og altså organer er mange steder kommercialiserede vare, der er styret af markedet, og her bliver etik trumfet af profit. Samtidig skifter markedet hele tiden. Hvis der bliver implementeret en ny lov et sted, ser vi, at folk bare søger andre steder hen. “

Den nuværende covid-19 pandemi har ikke gjort situationen bedre. Selvom det kan være sværere for nyrepatienter at rejse til det sted, hvor de skal modtage en ulovligt købt nyre, så har pandemien skabt flere desperate fattige, der er villige til at sælge deres nyre.

“Covid har ført til øget arbejdsløshed og skabt mere økonomisk desperation. Det driver flere mennesker ud i at købe og sælge organer ulovligt,” siger Monir Moniruzzaman.

På jagt efter ægte købere

For Mohamed på 27 har selvvalgt arbejdsløshed ført til, at han nu ser det som sin eneste udvej, at sælge sin nyre. Han bor i Nairobi i Kenya sammen med sine søskende og sin mor. Men han har sagt sit job op for at passe sin mor, der er meget syg, og Mohamed har brug for at skaffe penge til morens medicin og hospitalsregninger.

Mohamed
Mohamed26. jan. 08.25
Læs mere
Hej. Kan jeg venligst få information om salg af nyre?
Danwatch
Danwatch09.29
Læs mere
Hej, du har skrevet til et dansk medie og jeg er journalist. Hvorfor vil du gerne have den slags information?
Mohamed
Mohamed10.11
Læs mere
Fordi jeg vil sælge min nyre, og jeg leder efter ægte købere.
Mohamed
Mohamed
Læs mere
Jeg har desperat brug for at sælge, fordi min mor er syg og ligger på hospitalet, og vi har brug for penge til hendes behandling
Mohamed
Mohamed
Læs mere
Vær sød at hjælpe mig
Mohamed
Mohamed
Læs mere
Der er mellemmænd og købere, der har fortalt mig ting, jeg ikke stoler på
Danwatch
Danwatch10.17
Læs mere
Er du bevidst om den risiko, der følger med at sælge sin nyre?
Mohamed
Mohamed10.20
Læs mere
Ja, jeg er klar over risikoen, men min mors liv er vigtigt, hun er alt vi har, og jeg kan ikke bære at miste hende, som jeg mistede min far 😰 😰
Mohamed
Mohamed
Læs mere
Vil du ikke nok hjælpe 🙏
Mohamed
Mohamed
Læs mere
Det er et spørgsmål om liv og død, at jeg får solgt min nyre 😰

Vi er i løbende kontakt med Mohamed over nogle dage og hans desperation tager kun til. Han fortæller om, hvordan det piner ham at høre sine fem små søskende græde over morens sygdom. Og at han ikke længere sover om natten, fordi moren har brug for konstant pleje. Før hendes sygdom arbejdede han i et tømrerfirma og tjente omkring 100$ om måneden, svarende til lidt over 600 kr, men nu har han ikke arbejdet i fem måneder.

Mohamed har en meget konkret forespørgsel. Han vil have hjælp til at tjekke, om de købere han er i kontakt med kan være falske. Han sender derfor screenshots fra en chat med en køber fra New Delhi i Indien, der kalder sig Dr. Sahyadri Kumar. Han sender også en annonce med doktorens telefonnummer.

Danwatch kan ikke hjælpe Mohamed med at verificere købere, og vi prøver også at tale ham fra at sælge sin nyre, men vi vil gerne ringe til Dr. Sahyadri Kumar, for at høre hvorfor han vil købe Mohameds nyre. På gebrokken engelsk forklarer han, at han har et andet nummer til den slags, men at vi kan skrive på Whatsapp. Så det gør vi. Og her sender han os en formular, man skal udfylde, når man vil sælge sin nyre.

“Du skal vide, at du er kommet til det rette til, hvor du kan sælge din nyre og bevare dit gode helbred. Vi forsikrer dig at du ikke vil fortryde at tage imod vors tilbud, for der venter dig en god sum penge”, står der i beskeden fra Dr. Sahyadri Kumar.

Der står også hvor mange penge, man kan forvente at få for sin nyre.

“Bemærk at vi vil købe din nyre for max 5 crore og vi frabeder dig at kontakte andre købere, for du kan ikke sælge en nyre til to købere”.

Beløbet som Dr. Sahyadri Kumar skriver til os, svarer til 4 mio. danske kroner. Det er det langt største beløb Danwatch har set nævnt i forbindelse med organhandel. Vi spørger, om det er lovligt at sælge sin nyre i Indien. Det svarer Dr. Sahyadri Kumar ja til. Men den indiske lovgivning siger noget andet: Siden 1994 har det været ulovligt at købe og sælge organer i Indien. Dr. Sahyadri Kumar vil ikke svare på, hvorfor han som læge tilbyder at købe organer.

Monir Moniruzzaman har tidligere interviewet læger, der indgår i organhandel, og han har en formodning om, hvorfor folk som Dr. Sahyadri Kumar handler organer.

“De læger, der deltager i organhandel, gør det udelukkende for pengene. Nogle gange er de direkte involveret i handlen, og andre gange bidrager de ved at forfalske dokumenter, så det for eksempel ligner at køber og sælger er familiemedlemmer. Uanset hvad, så handler det om penge”, siger Monir Moniruzzaman.

Hvorvidt Dr. Sahyadri Kumar faktisk er læge eller er en falsk identitet, der forsøger at snyde penge og organer ud af desperate mennesker, har vi ikke kunne bekræfte.

Loven ingen lytter til

Hverken Mohamed, Nicole eller Daniel bekymrer sig om, hvorvidt det er lovligt at sælge sin nyre eller ej. Deres fokus er rettet mod de penge og dermed muligheder, som de forventer at få. Og Dr. Sahyadri Kumar, der angiveligt er indisk læge, mener altså slet ikke at organhandel er ulovligt.

Men det er ulovligt at købe og sælge organer i det meste af verden. Senest i 2018 vedtog FN’s Generalforsamling en resolution om organhandel som opfordrede alle medlemslande til at forbyde og bekæmpe handel med organer.Men ingen af dem, vi har talt med, lader sig påvirke af lovgivningen, og Sean Columb, lektoren fra Liverpool Law School, har et bud på hvorfor.

“Når der kommer en ny lov, håber politikerne, at den vil komme organhandel til livs. Men det er endnu ikke sket. For det første fordi loven mange steder slet ikke håndhæves. For det andet fordi den ikke adresserer årsagerne til, at folk overvejer at sælge sin nyre til at begynde med”, siger Sean Columb.

Han mener, at man rammer skævt med den nuværende lovgivning, fordi man ikke tager fat på de bagvedliggende udfordringer med fattigdom, arbejdsløshed og gældsspiraler. Og derfor er det de svageste, der kriminaliseres.

“Mange af de mennesker, jeg har talt med, tør ikke gå til myndighederne, netop fordi det er ulovligt at sælge sin nyre. Så de kan ikke få hjælp, fordi de har gjort noget ulovligt. Det skaber et stort mørketal og medfører, at vi ikke kender det reelle omfang af organhandel”, siger Sean Columb.

Det kræver en samlet indsats fra sociale myndigheder, private organisationer, domstole og politi, hvis den ulovlige organhandel skal udryddes, mener Sean Columb, der er tilhænger af en afkriminalisering af det svageste led i varekæden, altså sælgerne som Nicole, Daniel og Mohamed.

Hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO) arbejder man på at bekæmpe organhandel med en bred indsats, siger Monir Moniruzzaman, der er en del af en arbejdsgruppe hos WHO, som netop undersøger mulighederne for at slå ned på organhandel og samtidig beskytte de udsatte sælgere.

“Vi hjælper primært medlemslande med at implementere lovgivningen. og samtidig gør vi det klart for dem, hvor skadeligt organhandel er for sælgerne”, siger Monir Moniruzzaman.

WHO kan ikke styre, hvordan medlemslandene håndhæver loven, men kan kun vejlede herom. De sætter ind med informationskampagner og sørger for, at der er ordentlige forhold på klinikker og hospitaler for at sikre både købers og sælgers helbred. Men der er stadig lang vej, siger Monir Moniruzzaman:

“Det er ikke sikkert, at vi nogensinde kommer organhandel fuldstændig til livs, men jeg er overbevist om, at vi kan reducere omfanget af det. Men det kræver en enorm indsats”, siger Monir Moniruzzaman, der også rådgiver Facebook om, hvordan de kan rydde op i organhandel på deres platforme.

Med markedets indtog på de sociale medier og det åbne internet er den ulovlige handel med organer sat fri af landegrænser, og det før så lyssky foretagende er blevet mere synligt. I den tid vi har arbejdet på artiklen her, har endnu syv personer kontaktet Danwatch for at få hjælp til at sælge deres nyre.

“Hej. Jeg bor i Indonesien. Jeg vil gerne vide mere om, hvordan jeg sælger min nyre. På forhånd tak”, lyder en besked.

Danwatch har valgt kun at bringe fornavnene på de tre, af hensyn til deres sikkerhed. Redaktionen er bekendt med deres fulde identitet. Vi har også informeret dem om, at salg af organer er ulovligt og kan være farligt. Til det på trods har de fortalt, at de fortsætter med at søge efter købere.

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right