1. Carlsberg udbetaler løn i kontanter
Den danske ølgigant har cirka 500 ansatte på virksomhedens fem år gamle bryggeri i byen. Dermed er bryggeriet landets fjerdestørste, og stræber efter at blive landets næststørste. Så umiddelbart har Carlsberg ingen planer om at forlade landet, siger Christian Wulff Søndergaard, Vice President for Global Corporate Affairs i Carlsberg:
“Vi har valgt ikke på forhånd at beslutte, hvad der skal ske, hvornår. I stedet vurderer vi situationen fra dag til dag og holder fokus på at beskytte vores medarbejdere og vores forretning”, siger han og understreger, at virksomheden ingen aktuelle planer har for at trække sig ud.
Carlsberg har dog skåret i produktionen. Primært fordi der ikke er særlig stor omsætning på hverken Carlsberg eller Tuborg, når en lurende borgerkrig udvikler sig uden for bryggeriets mure. Men umiddelbart er de ikke på vej ud af landet:
“Det er trods alt en vigtig indkomstkilde for vores medarbejdere især i den situation, vi har nu. Vi har arbejdet ret intenst for at kunne betale folk - også i kontanter, da bankerne var lukket, så de havde penge til dagen og vejen”, siger Christian Wulff Søndergaard.
Man siger ofte, at krigens første offer er sandheden. For Carlsberg i Myanmars vedkommende er det rigtigt, for to måneder inde i konflikten begyndte en række rygter at florere på internettet. Et af dem, der blevet sendt direkte til Danwatchs indbakke lød: “Carlsberg i Myanmar har beordret alle deres ansatte til at vende tilbage til de fysiske kontorer fra 2. april, mens de her mennesker er i fare for at blive skudt af geværer”.
Men det er ikke rigtigt, siger Christian Wulff Søndergaard, der fortæller, at Carlsberg selv blev opmærksomme på rygterne, der så ud til at stamme fra anonyme profiler på sociale medier:
“Udfordringen i starten af april var, at det bredbånd, folk havde derhjemme, begyndte at blive afbrudt af militærjuntaen”, siger Christian Wulff Søndergaard og henviser til, at styret systematisk har afbrudt det almindelige internet i private hjem under konflikten.
“Derfor var det ikke længere muligt for folk at arbejde hjemme, som de havde gjort hidtil. Så vi skrev ud til vores ansatte, at vi gik tilbage til at møde på kontoret, men vi understregede også i mailen, at hvis de kunne se, at det ville blive farligt for dem at komme på arbejde, så skulle de selvfølgelig ikke komme ind”, siger Christian Wulff Søndergaard