PFA sortlister investeringer i råstoffer fra besat land

Marie Andersen


Husk at dele
Tema
Branche
PFA Pension har besluttet at ekskludere HeidelbergCement, der driver forretning i besatte palæstinensiske områder, fra deres investeringer. Beslutningen kommer i kølvandet på en Danwatch-undersøgelse og pres fra flere ngo’er.
Marie Andersen


Sidste år udkom Danwatch-undersøgelsen ‘Forretning på forbudt land II – Danske pensionskassers investeringer i israelske bosættelser’, der dokumenterede, at de 10 største danske pensionsselskaber investerer i virksomheder, der understøtter Israels ulovlige bosættelser i Gaza og Vestbredden og dermed er på kant med menneskerettighederne.

Her kan man blandt andet læse, at PFA Pension investerer i tyske HeidelbergCement, der udvinder råstoffer i områder i Palæstina, der er besatte af Israel. Men det er slut nu.

PFA Pension begrunder på deres hjemmeside beslutningen således:

“PFA ønsker ikke at bidrage til ulovlige aktiviteter omkring besættelse af Vestbredden. I 2015 har PFA haft fokus på problematikken omkring udvinding af naturressourcer og deres anvendelse samt fortolkningen af folkeretten på området. PFA’s RI Board er kommet frem til at ændre hidtidig praksis på området, og har i den forbindelse konkluderet at HeidelbergCement, er involveret i udvinding af naturressourcer på en måde, der ikke er forenelige med PFA’s politik for ansvarlige investeringer”.

 

Ny kurs fra PFA

Denne udmelding er nye toner fra PFA’s side, da de tidligere på året udtalte til Journalisten, at de foretrak at udøve aktivt ejerskab og på den vis påvirke HeidelbergCement til at ændre deres adfærd.

En række ngo’er har siden udgivelsen af Danwatchs undersøgelse lagt pres på PFA Pension for at leve op til internationale normer for virksomheders ansvar over for menneskerettighederne, når de foretager deres investeringer.

Allerede i juni trak den norske pensionsfond KLP deres investeringer i HeidelbergCement og den mexicanske virksomhed Cemex, der ligeledes producerer byggematerialer. KLP gav i den forbindelse en otte sider lang begrundelse for, hvorfor de ikke vil investere i virksomheder, der driver forretning i de besatte områder på Vestbredden.

SEB Pension, Pensam og Nordea Liv og Pension har stadig aktier i HeidelbergCement.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load