4. jun '25Investering

Trods nye anklager om vold og afpresning: Danske pensionskasser vil ikke droppe fransk oliegigant

TotalEnergies’ olieprojekt i Uganda er endnu engang udsat for alvorlig kritik. Danske pensionskasser udtrykker bekymring, men vil ikke droppe investeringer i oliegiganten.

Uganda climate environment oil
Energiselskabet TotalEnergies er i gang med at opføre en 1.443 kilometer lang olierørledning i Uganda og Tanzania, der ventes at kunne transportere olie i 2026. FOTO: BADRU KATUMBA/AFP

Den franske oliegigant TotalEnergies er ved at bygge verdens længste opvarmede olierørledning fra Uganda til Tanzania og har danske pensionskassers investeringer i ryggen. Men der er store problemer med at overholde menneskerettighederne og beskytte den lokale natur og biodiversitet. 

Det vurderer ngo’en Justice Finance International (JFI) og FN, der retter en ny kritik af det milliarddyre projekt. Justice Finance International, der gennem længere tid har arbejdet med konsekvenserne af det omstridte olieprojekt East African Crude Oil Pipeline (EACOP), beskriver i en ny rapport, at lokale omkring oliefeltet Kingfisher er blevet tvunget til at flytte, har mistet deres levebrød og har oplevet vold og afpresning fra de statslige sikkerhedsstyrker. Kingfisher er et af TotalEnergies to oliefelter i den vestlige del af Uganda.

Michel Forst, der er FN’s Special Rapporteur on Environmental Defenders, har i slutningen af maj ligeledes kritiseret TotalEnergies og dens investorer for ikke at tage de nødvendige skridt for at beskytte lokalsamfundene og de miljøforkæmpere, der ytrer kritik af det omstridte olieprojekt East African Crude Oil Pipeline (EACOP). 

“Det er dybt bekymrende, når en stor multinational virksomhed som TotalEnergies ikke formår at leve op til dets offentlige udtalelser og politik på trods af de uomtvistelige beviser for menneskerettighedskrænkelser på jorden”, lød det fra ham i en udtalelse.

Investorer har et stort ansvar for at sikre, at deres midler ikke bidrager til krænkelse af menneskerettigheder eller fører til miljømæssige og sociale skader
Wawa Wang
Direktør i JFI

Den nye rapport fra JFI har fået den tyske investor Union Investment til at droppe det franske energiselskab TotalEnergies i sine bæredygtige fonde. Herhjemme vækker den nye rapport bekymring hos en række danske pensionskasser, der har aktier i TotalEnergies. Men hverken Pædagogernes Pension, PensionDanmark, Industriens Pension eller PFA har planer om at trække sine investeringer i virksomheden. 

FAKTA

Så meget investerer de

“Vi tager anklagerne meget alvorligt, og vi er i dialog med TotalEnergies og har udtrykt bekymring for håndteringen af menneskerettighedsforhold ved projekterne i Uganda”, udtaler Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og Bæredygtighed i PensionDanmark, i et skriftlig svar til Danwatch. 

PFA, der er Danmarks største kommercielle pensionskasse og som ejer aktier for knap 1,4 milliarder kroner i det franske selskab, oplyser i et skriftlig svar til Danwatch, at man afventer en redegørelse fra TotalEnergies. 

”PFA har flere gange rejst kritik af EACOP-projektet – senest på selskabets generalforsamling i maj, hvor bestyrelsesformanden svarede, at selskabet vil imødekomme PFA’s kritik og offentliggøre en samlet redegørelse af deres grundlag og konklusioner ift. omstridte projekter, herunder 3. parts undersøgelser ift. menneskerettigheder”, lyder det. 

Hvad er EACOP?

  • East African Crude Oil Pipeline (EACOP) er et milliardprojekt, der skal føre olie fra to oliefelter i Uganda til Tanzanias kyst, hvorfra det transporteres ud på verdensmarkederne.
  • TotalEnergies ejer i alt 62 procent af projektet. Uganda og Tanzania ejer tilsammen 30 procent, og de sidste otte procent sidder det kinesiske olieselskab CNOOC på.
  • Efter planen skal den første olie flyde gennem olierørledningen i 2026. Alene Kingfisher-oliefeltet ventes at producere 40.000 tønder olie om dagen, og i alt ventes projektet at kunne producere omkring 200.000 tønder olie om dagen, og nogle klimaforskere vurderer, at projektet vil bidrage til 1,3 millioner ton kulstof om året og dermed have en stor indvirkning på klimaforandringerne.
Kilde: Uganda National Oil Company, EACOP og Reuters

Hos Pædagogernes Pension kalder Rasmus Juhl, chef for ESG, anklagerne for “alvorlige”. 

“TotalEnergies og dets operatør CNOOC (kinesisk olieselskab red.) på Kingfisher-projektet skal respektere menneskerettighederne og leve op til internationale standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd, og der pålægger TotalEnergies og CNNOC et betydeligt ansvar for, at der ikke sker trusler, overgreb eller anden udnyttelse fra Ugandas politi, sikkerhedsstyrker og militær. PBU ser på anklagerne med stor alvor, og vi tager det op med TotalEnergies som del af vores løbende dialog”.  

Danwatch har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Danica.

PFA

”PFA har flere gange rejst kritik af EACOP-projektet – senest på selskabets generalforsamling i maj, hvor bestyrelsesformanden svarede, at selskabet vil imødekomme PFA’s kritik og offentliggøre en samlet redegørelse af deres grundlag og konklusioner ift. omstridte projekter, herunder 3. parts undersøgelser ift. menneskerettigheder”

Pædagogernes Pension 

"PBU er opmærksom på de alvorlige anklager, som fremføres af Just Finance International. Vi er ligeledes opmærksom på den nylige kritik som FN’s special rapporteur Michel Forst har rettet vedr. manglende beskyttelse af miljøforkæmpere i tilknytning til TotalEnergies’ projekter i Uganda.

TotalEnergies og dets operatør CNOOC på Kingfisher projektet skal respektere menneskerettighederne og leve op til internationale standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd, og der pålægger TotalEnergies og CNNOC et betydeligt ansvar for, at der ikke sker trusler, overgreb eller anden udnyttelse fra Ugandas politi, sikkerhedsstyrker og militær. TotalEnergies er de nærmeste til at tage anklagerne op med Ugandas regering og til at vurdere om og hvordan projekterne kan gennemføres på forsvarlig vis. PBU ser på anklagerne med stor alvor, og vi tager det op med TotalEnergies som del af vores løbende dialog."

Rasmus Juhl, chef for ESG.

PensionDanmark

”Vi tager anklagerne meget alvorligt, og vores ESG-rådgiver er i dialog med TotalEnergies og har udtrykt bekymring for håndteringen af menneskerettighedsforhold ved projekterne i Uganda.

Selskabet mener ikke, de beskrevne forhold vedrører Kingfisher-feltet, og henviser til, at en uafhængig rapport om genhusning og klagemekanisme for berørte familier i lokalområderne snart vil blive offentliggjort. Vi har udtrykt vores forventning om, at TotalEnergies sikrer, at der tages de nødvendige hensyn til lokalbefolkningen, samt at offentliggørelsen af den varslede rapport sker snarest og gerne i løbet af denne sommer.”

Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og Bæredygtighed i PensionDanmark

Industriens pension

”Vi ser med stor alvor på de rapporterede krænkelser af menneskerettigheder i forbindelse med olieaktiviteterne ved Kingfisher og EACOP-projektet. Vi er i tæt dialog med TotalEnergies og følger op på, hvad selskabet gør for at mindske negative indvirkninger på både sociale forhold og natur som følge af projektet. I den forbindelse stiller vi bl.a. krav til selskabets vedvarende fokus på forholdene for den lokale befolkning.

"Vi er samtidig opmærksomme på, at projektet udfolder sig i et område præget af svag regeringsførelse, begrænset retssikkerhed og høj grad af politisk og institutionel ustabilitet. Det hverken fritager selskabet for ansvar eller fjerner investorers forventninger om, at internationale menneskerettigheder respekteres – tværtimod gør det vores engagement og krav om transparens og afhjælpning endnu vigtigere. Vi kommer til løbende at følge op på dialogen med TotalEnergies.”

Ann-Louise Winther, chef for ansvarlige investeringer og bæredygtig udvikling i Industriens Pension

Vold og afpresning

Det er langt fra nyt for omverdenen eller de danske pensionskasser, at der er problemer med EACOP. Det kontroversielle olieprojekt har været ramt af massiv kritik fra ngo’er og klimaaktivister, siden projektet begyndte at rulle tilbage i 2015. Dengang underskrev den franske oliegigant TotalEnergies og det kinesiske olieselskab China National Offshore Oil Corporation, CNOOC, en hensigtserklæring med regeringerne i Uganda og Tanzania om at bore efter olie og eksportere det via en 1.443 kilometer lang rørledning til det internationale marked. For et år siden beskrev Danwatch, hvilke konsekvenser olierørledningen har for lokalbefolkningen omkring Kingfisher-oliefeltet, men heller ikke dengang fik det nogen betydning for pensionskasserne investeringer i TotalEnergies. 

Olierrørledningen udspringer fra to oliefelter i den frodige natur i det vestlige Uganda og føres til Tanzanias kystlinje gennem et unikt naturlandskab, hvor dyr og mange lokale har deres hjem. Den nye rapport fra Justice Finance International har fokus på forholdene omkring Kingfisher-oliefeltet, og ifølge ngo’en er det især de mange fiskere i området, der er blevet udsat for tvangsfordrivelser, vold og afpresning begået af ugandiske sikkerhedsstyrker. Ngo’en har været i kontakt med lokale, der har været tvunget til at flytte og opgive fiskeriet, som de ellers har levet af i flere generationer. Det har ifølge ngo’en haft flere konsekvenser for familierne, fordi det er vanskeligt at finde nye jobs. De er nødt til at trække deres børn ud af skolen, fordi de ikke kan betale for undervisningen, og flere familier har fortalt til JFI, at de er ramt af underernæring, fordi de ikke har råd til mere end et måltid per dag i stedet for tre måltider. Rapporten baserer sig på interviews med mere end 40 mennesker, der bor og arbejder i området. 

Direktør i JFI Wawa Wang mener, at danske pensionskasser er direkte ansvarlige for konsekvenserne af EACOP, når de investerer i TotalEnergies.

“Investorer har et stort ansvar for at sikre, at deres midler ikke bidrager til krænkelse af menneskerettigheder eller fører til miljømæssige og sociale skader”, siger hun. 

Ifølge hende er investorerne nødt til at udføre en langt grundigere due diligence og holde de virksomheder, de investerer i, ansvarlige for deres handlinger ved konstant at være engageret i, hvad der foregår. Derudover bør de kræve, at virksomhedernes påstande og undersøgelser bliver revideret uden indblanding fra den lokale regering og myndigheder, som ifølge Wawa Wang har været tilfældet før. 

Ugandiske Dickens Kamugisha er advokat og administrerende direktør for organisationen Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO) og har i flere år kæmpet imod EACOP og forsøgt at give juridisk hjælp til nogle af de lokale mennesker, der ikke har modtaget kompensation efter at være blevet tvangsflyttet og som kæmper for at få lov til at bevare deres hjem og naturområde. Han har en tæt dialog med mange af de berørte borgere, der oplever konsekvenserne af olieprojektet. 

Han mener ligesom Wawa Wang, at danske pensionskasser har et ansvar for, hvad de investerer i. 

“Hvis man engagerer sig i virksomheder og regeringer, der krænker menneske- og miljørettighederne og ikke udfører projekterne på en gennemsigtig måde, kan man ikke påstå, at man ikke har et medansvar. Derfor bør man sige fra”, siger han. 

Aktivister arresteres

EACOP-projektet har ikke kun konsekvenser for lokalbefolkningen, der bor i de områder, hvor olierørledningen opføres. Myndighederne i Uganda slår hårdt ned på de aktivister og civilsamfundsorganisationer, der råber højt om problemerne med EACOP. Senest er ni klimaaktivister blevet arresteret i Kampala, fordi de protesterede foran den kenyanske bank KCB Banks, der er med til at finansiere EACOP-projektet.

Dickens Kamugisha har selv prøvet at blive arresteret af politiet to gange, og frygten lever i ham hele tiden. 

“Det er lige meget, om du protesterer på en fredelig måde, så bliver du arresteret. De fleste af os, der engagerer os og kritiserer projektet, er indstillet på, at det kommer med mange risici”, siger han. 

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra TotalEnergies. Presseafdelingen henviser til en pressemeddelelse fra juni sidste år, hvor virksomheden kommenterer på en tidligere rapport fra Just Finance International vedrørende Kingfisher-olieanlægget, hvor den afviser påstandene.

Danwatch har ligeledes rakt ud til det kinesiske olieselskab CNOOC, Ugandas statskontrollerede olieselskab og regeringen i Uganda for en kommentar. De er ikke vendt tilbage.