Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Rapport: EU’s gyldne visa-ordninger er guld for kriminelle

En stribe EU-lande har uddelt mindst 6.000 nye pas de seneste ti år. Til gengæld skal modtagerne investere i landet. Men ordningen er en åben bane for kriminelle handlinger, konkluderer en NGO-rapport.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Investér penge i et EU-land og få et statsborgerskab i landet, når der er gået en række år. Det er essensen bag de gyldne visa-ordninger (the Golden VISA schemes), som flere EU-lande helt lovligt udbyder.

I løbet af det seneste årti har det ført til, at mindst 6.000 nye pas og omtrent 100.000 opholdstilladelser er blevet givet til investorer og deres familier. Det viser data og beregninger indsamlet i en ny rapport fra NGO’erne Global Witness og Transparency International, der kritiserer EU-staterne for ikke at lave grundige nok baggrundstjek af investorer og deres familier.

“Vi har fundet frem til adskillige former for korruption i rapporten”, siger Maíra Martini, der er medforfatter til rapporten og arbejder med korruption og hvidvask hos Transparency International.

Fripas for kriminelle

Problemet er, at ordningen samtidig er belejlig for investorer til at skjule ulovlige midler, ikke mindst af hensyn til at skatteunddragelse og til at hvidvaske penge. Derudover giver det modtageren fripas til at rejse i hele EU og andre steder i verden under et nyt pas og dermed uden at vække mistanke.

“Der er kriminelle, der kommer ind for at hvidvaske penge, og det er meget nemmere, hvis man er medlem af EU. Derudover har vi også set eksempler i Portugal, hvor eksempelvis kinesere har bestukket sig til gyldne visa. Der er en masse hemmelighedskræmmeri, korruption og mange kriminelle handlinger involveret i disse processer, og det bringer europæeres sikkerhed i fare”.

“Jeg er ikke imod, at individuelle medlemsstater uddeler statsborgerskaber til nogen som vil bidrage på en særlig måde til landet, om det så er inden for kunst, naturvidenskab eller ligefrem investeringer. Men det skal være tildelinger, ikke salg”.

Ana Gomes, medlem af Europaparlamentet

Guldrandet ordning

Danmark udbyder ikke ordningen, men det gør til gengæld Spanien, Portugal, Frankrig, Storbritannien, Irland, Holland, Østrig, Letland, Grækenland, Bulgarien, Cypern og Malta. Og for dem har gyldne visa-ordninger været en guldrandet forretning.

Ifølge rapporten har de tilsammen genereret i omegnen af 185 milliarder kroner i nye, direkte investeringer fra ikke-EU-borgere i løbet af det seneste årti.

Eksempelvis har Cypern genereret over 35 milliarder kroner siden 2013 og Malta over 5 milliarder kroner, siden landet  åbnede for muligheden i 2014. Ifølge rapporten genererer netop Cypern samt Portugal, Spanien og Storbritannien imellem 3,7 og 7,4 milliarder kroner tilsammen hvert eneste år på baggrund af ordningen. Særligt kinesere og russere har fået tildelt statsborgerskaber og opholdstilladelser via ordningen.

Politiker: Amoralsk og pervers ordning

De gyldne visa-ordninger er tidligere blevet kritiseret i skarpe vendinger af Ana Gomes, et portugisisk medlem af Europaparlamentet, der overfor the Guardian i 2017 kaldte ordningen “amoralsk og pervers”. Hun sagde dengang til avisen:

“Jeg er ikke imod, at individuelle medlemsstater uddeler statsborgerskaber til nogen som vil bidrage på en særlig måde til landet, om det så er inden for kunst, naturvidenskab eller ligefrem investeringer. Men det skal være tildelinger, ikke salg”, sagde hun.

Det undersøgende journalist- og researcher-netværk, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), har under titlen “Gold for VISAS” gravet i den gyldne visa-ordning og skrevet flere historier om ordningen. OCCRP’s historier om Golden VISA’s kan læses her.

LÆS HELE rapporten fra Global Witness og Transparency International: European Getaway – Inside the Murky World of Golden VISAs

SE BBC’s video, der forklarer The Golden VISA Scheme:

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.