24. februar 2023

Rockwool i Rusland: Har tjent millioner på Putins krigsmaskine

Rockwool har tjent millioner af kroner på ordrer fra Ruslands forsvarsministerium. Blandt andet indgår Rockwools produkter i et flådeskib, der sidste år blev indsat i krigen mod Ukraine.

Her ses et af de fire anti-sabotageskibe, som er blevet bygget med bl.a. produkter fra Rockwool. Foto: Vympel Skibsværft (PR-foto).
Har du et tip om Rockwool? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Denne artikel er udgivet i februar 2023. Siden da er der udgivet nyere artikler, som dokumenterer et langt større omfang, end hvad der fremgår af denne artikel. Få overblikket ved at klikke her.

Den danske koncern Rockwool nægter fortsat at forlade Rusland af frygt for, at Putins styre vil overtage teknologien og profitten fra selskabets fire russiske fabrikker.

Danwatch kan nu i samarbejde med Ekstra Bladet afsløre, at Rockwool i årevis har tjent millioner af  kroner på, at selskabets produkter er blevet solgt til det selvsamme styre, der har anvendt dem i militære projekter.

En gennemgang af kontrakter i den russiske regerings officielle udbudsdatabase viser blandt andet, at Rockwools russiske samarbejdspartnere i mindst 21 tilfælde har leveret Rockwool-produkter for sammenlagt 123 millioner rubler (cirka 11,5 millioner kroner) til skibsværfter, som udfører store ordrer på vegne af Ruslands forsvarsministerium. (Note, november 2023: Se de seneste tal her).

Her ses en af protokollerne, som er udarbejdet af en officiel udbudskommission i 2017. Det viser tydeligt, at der er tale om levering af Rockwool-produkter til et skib af projekt 23120, og at kontrakten indgås med firmaet Marine Complex Systems LLC.

Alle kontrakterne er indgået efter Ruslands ulovlige annektering af Krim-halvøen i 2014 og sideløbende med den nu ni år lange krig i de østukrainske regioner Donetsk og Luhansk.

I en kontrakt fra september 2017 fremgår det eksempelvis, at en af Rockwools faste samarbejdspartnere, Marine Complex Systems LLC, har leveret Rockwool-materialer til værftet Severnaya Verf. Produkter, der ifølge kontrakten skulle bruges til konstruktionen af flådeskibet ‘Vsevolod Bobrov’.

Når Rockwools produkter ender på krigsmateriel til det russiske forsvarsministerium, sker det ofte gennem Rockwools faste samarbejdspartner Marine Complex Systems LLC (MKS LLC).

MKS LLC beskriver sig selv om ”den officielle Rockwool-distributør” og praler med at være en af de førende leverandører af isolering til skibsbygning. De er desuden certificeret af den russiske efterretningstjeneste FSB med tilladelse til at arbejde med statshemmeligheder.

Fra åbne kilder har Danwatch og Ekstra Bladet dokumentation for, at MKS LLC i perioden 2016 – 2019 har leveret Rockwool-produkter for mindst 71 millioner rubler til projekter for Ruslands forsvarsministerium. Herunder over 58.000 kvadratmeter stenuldsplader og over 3,5 ton Rockwool-lim.

Skibet ankom i januar 2022 til Ruslands Sortehavsflåde i havet omkring Krim – og måneden efter spillede det en aktiv rolle i det blodige slag om den strategisk vigtige ø Zmeiny Island, også kendt som Slangeøen, som Rusland invaderede på krigens første dag.

Det fortæller den ukrainske militæranalytiker Alexander Kovalenko.

“Skibet spillede en meget aktiv rolle med først at transportere ammunition og militært udstyr til Zmeiny Island. Senere fik ‘Vsevolod Bobrov’ et Pantsir-S1 missilsystem ombord for at kunne yde støtte mod luftangreb, så skibet blev ikke kun brugt til transport, men også i kamp,” siger han.

Dette foto fra Telegram-kontoen “Militær-information” (Военный Осведомитель) viser et Pantsir-S1 missilsystem ombord på ‘Vsevolod Bobrov’.

Forudsigelig og alvorlig krænkelse

Tara Van Ho, som er en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England, har vurderet dokumentationen – og er især kritisk over for leverancen af Rockwool til skibet ‘Vsevolod Bobrov’.

“I 2017 havde Rusland stået bag alvorlige krænkelser af international humanitær lov med de to ulovlige besættelser af Georgien i 2008 og Ukraine i 2014. At forsyne deres militær med udstyr til skibe, fly og artilleri indebærer alt sammen en risiko for, at produkterne bidrager til internationale forbrydelser. Og i det her tilfælde med ‘Vsevolod Bobrov’ er den risiko materialiseret.”

“Det har betydning her, om Rockwool har leveret materialet til brug i en forudsigelig og alvorlig krænkelse af menneskerettighederne. Det har de gjort, og det burde de stå til ansvar for,” siger hun.

Lydisolerede forsvarsministeriet

Rockwool-produkter er også blevet brugt til andre projekter end dem, der fremgår i udbudsdatabasen. Rockwool i Rusland fortæller således stolt på sociale medier, at man i 2007 har leveret materialer til fregatten Admiral Gorshkov og i 2015 lydisolerede hele det russiske forsvarsministeriums ikoniske hovedkvarter i Moskva.

I 2015 reklamerede Rockwool på deres VK-konto med, at de har lydisoleret det russiske forsvarsministeriums ikoniske hovedkvarter i Moskva (maskinoversat fra russisk).

Danwatch og Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål om både de projekter og de konkrete flåde-projekter fra 2015 til 2020, herunder skibet ‘Vsevolod Bobrov’. Rockwool ønsker ikke at stille op til interview. I stedet har Michael Zarin, kommunikationschef i Rockwool Gruppen, sendt et skriftligt svar, hvor han dog ikke forholder sig til de 21 nyere flådeprojekter, som er gennemført i årene efter 2014:

”Rockwool har ikke et kundeforhold med den russiske regering eller andre offentlige enheder. De anførte eksempler er gamle og går så langt tilbage som 2007. Situationen i dag er markant anderledes, og vi respekterer fuldt ud de til enhver tid gældende sanktioner.”

“I Rusland producerer vi ikke længere specifikke produkter til dette segment,” siger han uden at uddybe nærmere, hvad det betyder.

(Læs hele Michael Zarins svar nederst i artiklen).

Anti-sabotageskibe fyldt med Rockwool

Danwatch og Ekstra Bladet har også spurgt Rockwool ind til en række billeder fra skibsværftet Vympel, der viser, at store mængder Rockwool er blevet brugt i konstruktionen af fire bevæbnede anti-sabotageskibe, der i 2017 overgik til den russiske flåde.

Billederne har ligget offentligt tilgængeligt på adskillige russiske hjemmesider og nyhedsmedier. Men Rockwool ønsker dog ikke at forholde sig til de fire konkrete skibe, om de kendte til projektet og hvad de synes om, at deres produkter indgår i produktionen. I stedet svarer kommunikationschefen overordnet:

“Alene i Europa distribuerer vi mere end 120 millioner pakker stenuld om året. Vores produkter er bredt tilgængelige på både det russiske og det ukrainske marked via en lang række distributører. Derfor er det også umuligt for os at vide eller have nogen form for kontrol over, hvem alle slutbrugerne er.”

Anti-sabotageskibene fremvises for Putin i Skt. Petersborg, 2017. Kilde: @admiraltynavyband på Youtube

Bør undersøges nærmere 

Rockwools fire fabrikker i Rusland er 100 procent ejet af Rockwool Gruppen i Danmark. Fordi de er datterselskaber i Rusland, er de underlagt russisk lov og som udgangspunkt ikke omfattet af de EU-sanktioner, der blev indført i 2014 efter Ruslands invasion og annektering af Krim-halvøen. Sanktionerne forbyder blandt andet at sælge visse produkter til det russiske militær.

EU slår dog også fast, at der er undtagelser. Eksempelvis kan ansatte med EU-statsborgerskab i et russisk datterselskab drages personligt til ansvar, hvis de er involveret i transaktioner i Rusland, der er i strid med sanktionerne. Et moderselskab kan også gøres ansvarlig, hvis det aktivt godkender handler, der er i strid med sanktionerne.

Tara Van Ho mener, at de danske myndigheder bør kigge nærmere på sagen med Rockwool for at se om, der kan være tale om brud på EU’s sanktioner i forbindelse med leverancerne til det russiske militær.

“Jeg synes i betragtning af situationens alvor, at det er vigtig, at offentligheden er forsikret om, hvorvidt Rockwool overtrådte EU-sanktioner eller ej. Det kan jeg ikke vurdere udefra, og derfor bør danske myndigheder undersøge det,” siger hun.

Danwatch og Ekstra Bladet har stillet følgende spørgsmål til Rockwool:

– Vi kan se, at der i foråret 2022 (se vedlagte) har været en forespørgsel fra skibsværftet Kronstadt på Rockwool-produkter. Leverede Rockwool i Rusland denne ordre selv eller gennem en distributør? Har Rockwool i Rusland fra den 24. februar 2022 og frem til dags dato leveret produkter selv eller gennem en distributør, hvor ordren hører under det Russiske forsvarsministerium?

– Vi kan konstatere, at siden Ruslands ulovlige annektering af krim i 2014, så har distributører leveret Rockwool-produkter for mindst 123 millioner rubler til ordrer, der i sidste ende er udstedt af Ruslands forsvarsministerium. Hvad kendte Rockwool i Danmark til disse ordrer?

Mener Rockwool, at disse leveringer, der i sidste ende er udstedt af det russiske forsvarsministerium, stemmer overens med Rockwools egen Code of Conduct, herunder overholdelse af UNGP?

Hvordan har Rockwool det med, at Rockwools produkter er anvendt i Ruslands militær, der siden 2014 ulovligt har annekteret Krim og flere gange overtrådt menneskerettighederne?

Hvor mange ordrer, der i sidste ende er udstedt af Ruslands Forsvarsministerium, har Rockwool leveret produkter til? Og hvad har værdien været af disse ordrer?

– Vi kan konstatere i en kontrakt (se vedlagt), at Rockwools faste samarbejdspartner Marine Complex Systems (ООО «Морские комплексные системы») har leveret Rockwool-produkter til værftet Severnaya til projekt 23120, skib 881 “Vsevolod Bobrov”. 

Dette skibe har ifølge ukrainske og internationale medier aktivt været involveret i den nuværende konflikt i Ukraine og var blandt andet involveret i en episode i maj 2022. 

Hvad mener Rockwool om, at et skib i den russiske flåde, som er isoleret med Rockwool, har spillet en aktiv rolle i den nuværende konflikt?   

Rockwool skriver selv, at man i 2015 (se vedlagt) leverede lydisolering til Ruslands forsvarsministerium i Moskva. Mener Rockwool, at det stemmer overens med Rockwools egen Code of Conduct, herunder overholdelse af UNGP?  

-På åbne russiske sider og på Vympel Skibsværfts hjemmeside ligger adskillige billeder (se vedlagt), hvor man kan se, at Rockwools produkter er blevet brugt til projekt 21980 anti-sabotage båd. Kendte Rockwool til dette? Og hvad tænker Rockwool om denne levering? 

-I en artikel på Rockwools hjemmeside om 25 år i Rusland fremgår det, at Rockwool i 2007 leveret produkter til det russiske krigsskib, fregatten Admiral Gorshakov, der blev bygget på  Severnaya værftet. 

I 2020 udtaler værftets presseafdeling, at man har anvendt Rockwool til konstruktion af værftets fregatter (link).

Hvor mange fregatter, som Severnaya værftet har bygget, er bygget med Rockwool-produkter? Hvor meget har Rockwool tjent på disse ordrer?  

– I 2019 deltog CEO Jens Birgersson i SPIEF i Skt Petersborg (link). Talte Jens Birgersson ved den lejlighed med præsident Putin? Har Jens Birgersson derudover mødtes med præsident Putin? 

Michael Zarin, Kommunikationschef i ROCKWOOL Gruppen svarer således:

”ROCKWOOL har ikke et kundeforhold med den russiske regering eller andre offentlige enheder. De anførte eksempler er gamle og går så langt tilbage som 2007. Situationen i dag er markant anderledes, og vi respekterer fuldt ud de til enhver tid gældende sanktioner. ROCKWOOL deltog ikke i kontraktudbuddet til det nævnte Kronstad Marine Plant projekt i 2022. I Rusland producerer vi ikke længere specifikke produkter til dette segment.

Alene i Europa distribuerer vi mere end 120 millioner pakker stenuld om året. Vores produkter er bredt tilgængelige på både det russiske og det ukrainske marked via en lang række distributører. Derfor er det også umuligt for os at vide eller have nogen form for kontrol over, hvem alle slutbrugerne er.

Det er fuldstændig korrekt, at ROCKWOOLs adm. direktør, Jens Birgersson, i 2019 deltog i SPIEF i Skt. Petersborg sammen med FN’s generalsekretær Antonio Guterres og mere end tusind andre politikere og erhvervsledere. Jens deltog sammen med ca. 70 – 100 andre personer i en roundtable session, hvor blandt andet præsident Putin talte. Han har aldrig mødt ham på tomandshånd eller i mindre forsamlinger.

Vi har efter Ruslands invasion af Ukraine valgt at fastholde et passivt ejerskab af vores fire fabrikker i Rusland. Det gør vi, fordi vi mener, det er den mindst dårlige løsning i en situation, hvor vi reelt kun har dårlige løsninger at vælge imellem. De fire fabrikker opererer helt uafhængigt af hovedkvarteret i Danmark og uden nogen form for support. Vælger vi at forlade Rusland, ved vi, at fabrikkerne vil blive overtaget af en lokal aktør og køre videre som om intet var hændt – blot i russiske hænder. Det ville være at forære det russiske regime fire velkørende fabrikker, vores unikke teknologi, al indtjening og alle fremtidige pengestrømme. Det mener vi ikke bidrager til noget godt for Ukraine. I stedet vælger vi at gøre det, vi mener, tjener det russiske regime mindst godt, nemlig at fastholde et passivt ejerskab.”

Har du et tip om Rockwool? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right