27. november 2019

Slut med giftige bananer i de fleste store supermarkeder

Fra næste år vil Salling Group og Coop udelukkende sælge økologiske bananer. Det sker som følge af Danwatchs afsløringer af den farlige sprøjtegift chlorpyrifos, som finde i store dele af vores importerede frugt og grønt


En lang række danske supermarkeder stopper salget af konventionelt dyrkede bananer i det nye år.

Både Salling Group og Coop har besluttet fremover udelukkende at sælge økologiske bananer, fordi det har vist sig umuligt at skaffe konventionelt dyrkede bananer, der ikke er sprøjtet med det farlige insektmiddel chlorpyrifos, der giver hjerneskader hos børn.

Fra nytår vil alle butikker under Coop, heriblandt Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma, udelukkende sælge økologiske bananer, siger Coops CSR-chef Thomas Roland til Danwatch.

Og fra midten af januar følger Sallings Groups butikker, Føtex, Netto, Bilka og Salling Super trop.

“Det har vist sig vanskeligt at få leverandørerne til at love, at der ikke er chlorpyrifos på deres bananer, simpelthen fordi der sprøjtes på en måde, så sprøjtemidler fra andre plantager kan ramme en plantage ved siden af”, siger kvalitetschef Carina Jensen, Salling Group.

Alle vores leverandører har lovet fremover at levere frugt og grønt uden chlorpyrifos, men ikke vores bananleverandører. Derfor har vi valgt at stoppe salget af konventionelt dyrkede bananer,” siger Thomas Roland. 

Beslutningen om at fjerne frugt og grønt, som er sprøjtet med det farlige chlorpyrifos, blev truffet af flere supermakedskæder allerede i august måned.

Det skete efter Danwatch og en række internationale medier havede skrevet en lang række artikler om, hvordan chlorpyrifos kædes sammen med misdannelser, ADHD, autisme, lavere fødselsvægt og intelligens hos børn.

Stoffet må ikke anvendes i Danmark, men er godkendt både i og udenfor EU. Derfor findes det alligevel i en stor del af vores importerede fødevarer.

Dansk totalforbud på vej

Som reaktion på artiklerne, meddeldte fødevareminister Mogens Jensen (S), at regeringen ønsker at forbyde chlorpyrifos i importerede fødevarer.

Hos Salling Group er Carina Jensen ikke i tvivl om, at mediernes fokus på det skadelige sprøjtemiddel har været medvirkende til at gøre både supermakerder og politkere opmærksomme på problemet.

“Vores proces begyndte med jeres artikler, det er der ingen tvivl om”, siger Carina Jensen.

Hos Coop forklarer CSR-chef Thomas Roland, at det har taget nogle måneder at få chlorpyrifos væk fra hylderne.

“Det har taget lidt tid at få aftalerne om levering af økologiske bananleverancer på plads. Vi skal jo være sikker på at have varer nok” siger han og forudser, at beslutningen om at droppe salget af konventionelt dyrkede bananer vil øge salget af økologiske bananer med en tredjedel på landsplan.

Forbrugerne skal regne med, at de økologiske bananer bliver en smule dyrere, siger han.

“Det kan vi ikke undgå”, siger han. “Men der bliver maksimalt tale om 50 øre per banan.”

Venter på EU-forbud

Umiddelbart kan det forekomme underligt, at det ikke kan lade sig gøre at skaffe konventionelle bananer som ikke er sprøjtet med chlorpyrifos, for ifølge Thomas Roland kan det sagtens lade sig gøre at dyrke banener uden.

Man kan sagtens producere bananer uden chlorpyrifos, men det danske marked er simpelthen ikke stort nok til, at leverandørerne vil gøre det”, siger han.

“De afventer i stedet, at et EU-forbud træder i kraft”. 

Hvornår det sker, er i øjeblikket uklart, men EU’s fødevareagentur, EFSA har tidligere meddelt, at godkendelsen af chlorpyrifos i EU med stor sandsynlighed ikke forlænges, når den udløber ved udgangen af dette år.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram